Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z własnym kapitałem i wsparciem finansowym banku NRW.

Napisany przez Julboxx
Witajcie,

chcielibyśmy (małżonkowie, ja + małe dziecko) zakupić nieruchomość z rynku wtórnego. Aktualnie bardzo wygodnie mieścimy się w limitach dochodowych dla programu wsparcia zakupu nieruchomości przez bank NRW. (Grupa dochodowa A maksymalnie 53 000€ brutto, a my osiągamy około 40 000€ brutto).

W wyniku zgonu na początku roku mój mąż odziedziczył około 97 000€, co w połączeniu z około 20 000€ własnego kapitału pozwoliłoby nam na zakup nieruchomości.

Pod względem dochodów moglibyśmy skorzystać z krajowego wsparcia, jednak zostało mi powiedziane przez telefon, że mimo naszych niskich dochodów, kapitał własny prawdopodobnie byłby kryterium wykluczającym nas.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym, czy można otrzymać kredyt preferencyjny od banku NRW z wyższym kapitałem własnym?

Nieruchomość:
Aktualna cena zakupu 275 000€, ale wymaga znacznej renowacji i mamy nadzieję, że cena spadnie do 250 000€.
Koszty dodatkowe w NRW około 30 000€

Pomysł finansowania:
120 000€ kapitał własny
166 000€ kredyt preferencyjny od banku NRW

Czy taka konstrukcja jest możliwa?

Zdecydowanie musielibyśmy jeszcze zainwestować pieniądze w termomodernizację i chcielibyśmy również skorzystać z kredytu preferencyjnego na ten cel. Jeśli nie kwalifikujemy się do kredytu zakupowego, to praktycznie na nic liczyć.
Przy tradycyjnym banku rata wynosiłaby około 900€ - przy miesięcznych dochodach gospodarstwa domowego w wysokości 2650€ byłoby to możliwe przy aktualnych kosztach utrzymania, jednak nie moglibyśmy przeprowadzić modernizacji energetycznej domu i nie pozostałoby nic na utrzymanie nieruchomości.

Niestety strona banku NRW jest niedostępna, osoba kontaktowa w organie przyznającym kredyt jest nieosiągalna, a ogólnie wiele spraw jest dla mnie niejasnych.

Z góry dziękuję!

Re: Finansowanie nieruchomości z własnym kapitałem i wsparciem finansowym banku NRW.

Napisany przez 2tneub
Tak to prawdopodobnie nie wyjdzie. Musicie spojrzeć na projekt jako całość, a nie osobno.
Kalkulacja kosztów:

Cena zakupu
+ Koszty poboczne zakupu
+ Koszty renowacji
Koszty całkowite
minus wkład własny do wykorzystania
= Kwota finansowania

Wtedy na pewno może Ci pomóc @noelmaxim.

Z mojego punktu widzenia jest to jednak szaleństwo chcieć kupić Dom mając 2650€ miesięcznego dochodu domowego. Do raty kredytowej dochodzą jeszcze koszty poboczne i oszczędności na Dom. Nie pozostaje nic na życie.

Napisany przez BenniG
tneub pisze:
Z mojego punktu widzenia to szaleństwo chcieć kupić Dom z 2650€ na utrzymanie gospodarstwa domowego.
Do raty kredytowej dochodzą jeszcze koszty dodatkowe i oszczędności na Dom. Nie zostaje nic do życia.

Hm, powiedziałbym, że to zależy od dalszego planowania rodziny i pracy.
Czy pracuje jedna osoba czy dwie?
Jeśli nie planuje się więcej dzieci i stosunkowo szybko po zaciągnięciu kredytu pojawi się więcej dochodu, to jest to całkiem możliwe.

Napisany przez Julboxx
A więc wykonalność bieżących kosztów nie budzi dla nas zbyt wielu wątpliwości. Korzystamy z oprogramowania do budżetowania od 2018 roku i doskonale wiemy, dokąd trafia nasze pieniądze i jaka jest rola każdego euro. Na pewno przez pewien czas byłoby to minimum, ale z uwzględnieniem mniejszych planów oszczędności wciąż byłoby to wykonalne. Nasz dochód netto w najbliższej przyszłości wzrośnie znacząco w ramach określonych sytuacji. Nasze dziecko niedługo pójdzie do przedszkola, co pozwoli mi znowu pracować więcej.
Chodziło mi raczej o doświadczenia z wnioskowaniem o kredyt preferencyjny z istotnym wkładem własnym. Spełniamy inne wymagania, ale nasz wkład własny przekracza 7,5% wymaganej kwoty.
I zasadniczo tak, potrzeby finansowania należy traktować łącznie z kosztami modernizacji, ale taki nie jest sposób funkcjonowania kredytu banku NRW. Wszystko byłoby łatwiejsze, gdyby ich strona internetowa działała poprawnie lub gdyby osoby do kontaktu w naszej gminie były dostępne.

Napisany przez Krolock
Uwaga, czy to jest do remontu czy wymagające remontu? To powinno zostać najpierw ustalone z wartością nieruchomości i działki przed rozważeniem finansowania. Następnie ewentualnie wymiana ogrzewania i wiele innych...

Napisany przez Julboxx
Faktycznie, konieczna jest termomodernizacja, aktualnie jeszcze trzeba ustalić, czy Dom musi być także gruntownie wyremontowany wewnątrz. Czekamy na informacje od pośredniczki i planujemy zobaczyć nieruchomość w przyszłych dniach. Chętnie jednak z góry poznam nasze opcje. Jak realistyczna jest ich wycena domu i działki, to się okaże, obecnie po prostu brakuje nam wielu informacji.

Napisany przez Krolock
Naprawdę, nie można podejść do tego w ten sposób. Mamy już za sobą remonty i nowe budowy. Teraz mamy problem z pompą ciepła Nibe w Hamburgu. Na pewno będzie lepiej, ale remont domu, wymiana okien, ogrzewanie, dach i elewacja zbliżają się już do 300 tysięcy euro. Brakuje rzemieślników, a jeśli są, to zwykle są zbyt drodzy. Sądzę, że stopy procentowe znowu spadną, ale obecnie finansowanie i remontowanie po prostu się nie klei. Ale zrobiłeś już pierwszy krok, Julboxx - poświęcony temu czas. Spróbowałbym oszczędzać, być może wynająć Dom, który w przyszłości można będzie przejąć... Tak było u nas...

Napisany przez Julboxx
Ale jak mam podejść do tego inaczej? Bardziej niż informowanie się, planowanie i oszczędzanie tak jak w ostatnich 5 latach, dokładne obliczanie, jakie koszty nas czekają. Właśnie nie do końca rozumiem, dlaczego to jest fantazjowanie. Mam też wrażenie, że z kapitałem własnym w wysokości 120 tysięcy (plus dodatkowe około 10 tysięcy rezerwy w funduszu), to wszystko wcale nie jest tak nierzeczywiste.

Nie mówimy tutaj o obiekcie o powierzchni 180 metrów kwadratowych, lecz o nieco ponad 100 metrów kwadratowych plus rezerwa na rozbudowę i powierzchnię użytkową. Myślę, że kwota 300 tysięcy na koszty renowacji jest nieco przeszacowana.
Po prostu staram się patrzeć realistycznie na wszystko i przemyśleć wszystkie opcje, jakie mamy, a z punktu widzenia dochodu kredyt preferencyjny od banku NRW jest jedną z tych opcji.

Napisany przez Krolock
Wszystko to są przypadkowe informacje o domu, lokalizacji, wielkości działki, stanie budynku, itp., które są potrzebne do oszacowania wartości. To, że nie zostały one uwzględnione na wstępie w Twoim poście, sugeruje, że może być to niezgodne z rzeczywistością.
Dom 100 m² na działce 4000 m² pod Monachium i już wszystko mogłoby się poprawić.
Skonsultuj się z doradcą, przedstaw wszystkie liczby i dane...

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chcesz, możesz skorzystać z usług maklera finansowego i skorzystać z bezpłatnej wyceny?? <

Zawsze oferujemy to i zawsze wykonujemy to przed złożeniem wniosku kredytowego, korzystając z 3 różnych (najpopularniejszych) programów, w których tworzone są ekspertyzy wartości!

Napisany przez BenniG
Julboxx pisze:
Chodziło mi raczej o doświadczenie w ubieganiu się o pożyczkę pomocową z istotnym kapitałem własnym. Pozostałe wymagania spełniamy, ale mamy więcej kapitału własnego niż wymagane 7,5%.

To trochę paradoks. Bez kapitału własnego i bez wsparcia nie ma wystarczającej pensji na kredyt bankowy, ale z kapitałem własnym nie ma wsparcia.
Powodzenia przy ukrywaniu 90 000 €.
Idealnie byłoby, gdybyście mogli pożyczyć swoje pieniądze i otrzymać je z odsetkami. Ale to prawdopodobnie niemożliwe...

Napisany przez Julboxx
Nie mieliśmy zamiaru ukrywać 90 000€. To, co biuro do spraw zezwoleń mówi na temat kapitału własnego, jest dodatkowo wątpliwe. MyŚLĘ, że będzie to zbyt dużo, faktycznie nie uzyskałem tej informacji od naszej gminy, a w warunkach dotacji nie podano żadnego górnego limitu ani podobnych. Ostatecznie decyduje biuro zezwoleń, ale jak opisałem we wprowadzeniu: w tym tygodniu nie udało mi się z nikim skontaktować. I rzeczywiście kwestionowałbym, czy bez dotacji wystarczy na kredyt bankowy. Ale byłoby to do ustalenia z bankami, jeśli pojawi się obiekt poważnego zainteresowania; na razie mam względnie niewielki problem z tym. Ale dotacja byłaby oczywiście mile widziana!

Napisany przez NaTwoim13
Julboxx pisze:
Nie mieliśmy zamiaru ukrywać 90 000 €. Co decyduje władza przyznająca o kapitale własnym, jest także wątpliwe. MYŚLĘ, że będzie za dużo, faktycznie nie otrzymałem tej informacji od naszej gminy i w warunkach finansowania nie podano żadnego górnego limitu ani czegoś podobnego - ostatecznie decyduje o tym władza przyznająca, ale jak opisałem w moim pierwotnym pytaniu: w tym tygodniu nie udało mi się z nimi skontaktować.
I rzeczywiście kwestionowałbym, że bez tego finansowania nie wystarczy na kredyt bankowy. Ale to musiałoby być ustalone z bankami, gdyby była rzeczowo interesująca nieruchomość, ale na razie mam z tym niewielkie problemy. Finansowanie byłoby jednak oczywiście miłe!

Nie daj się zdezorientować, ostatecznie tylko indywidualne podejście do sytuacji może przynieść odpowiedź i ją ocenić.

Napisany przez Julboxx
Krótkie aktualizacje: ten Dom to kompletna ruina i nawet za 275k jest o 100k za drogi. Skreślone! A jeśli znajdziemy coś naprawdę interesującego, na pewno otrzymamy wsparcie od kompetentnych doradców finansowych jak @noelmaxim. ?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata