Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?
Cześć wszystkim,

kiedy miałem 16 lub 17 lat, w moim dawnej firmie podpisałem tzw. MetallRente. Standardowe ubezpieczenie emerytalne bAV. Przed długi czas temu zdecydowano się je zamknąć, gdyż w końcu dowiedziałem się, że pieniądze można inwestować bardziej racjonalnie. Ostatnio otrzymałem coroczne oświadczenie na temat stanu ubezpieczenia i zastanawiam się, czy ma sens pozostawienie go bezpłatnie czy też lepiej zrezygnować z ubezpieczenia ponosząc pewne straty. Przez ostatnie 5 lat kapitał się utrzymuje na tym samym poziomie. W roku 2053 miałbym otrzymać gwarantowaną jednorazową wypłatę w wysokości 6 900 €. Jeśli zrezygnuję, otrzymam 3 400 €. Gdybym zainwestował 3 400 € na własną rękę oraz przy założeniu nawet 3% zysku rocznie, otrzymałbym:

Kapitał końcowy przed opodatkowaniem: 8 353 €
Zysk przed opodatkowaniem: 4 953 €
Zysk po opodatkowaniu (-25%): 3 715 €
Kapitał końcowy po opodatkowaniu: 8 668 €

Przy wyższym zysku różnica byłaby większa. Ponadto pamiętać należy, że gwarantowane 6 900 € będę musiał zapłacić później zgodnie z moją stawką podatkową. Czy rozumuję poprawnie czy popełniam błąd? Mam także ubezpieczenie Riesterrente, gdzie sytuacja byłaby podobna.
Jeśli zrezygnujesz i otrzymasz wypłatę w wysokości 3400 euro, będziesz musiał opodatkować ją również według swojej osobistej stawki podatku od przychodu. Są to dochody w wysokości 2053 euro, które musisz opodatkować, podobnie jak w przypadku jednorazowej wypłaty. Istniał tam, o ile mi wiadomo, pewien limit na początku lat 2000, 2002 lub 2003 (może to być również 2004 lub 2005). Te wpłaty do ubezpieczeń społecznych itp. nie były uwzględniane pod względem podatkowym i dlatego są również wolne od podatku przy wypłacie. Później te wpłaty zaczęto uwzględniać podatkowo, więc są one również podlegające opodatkowaniu przy wypłacie.

Powiedziałbym, jako osoba nie będąca doradcą podatkowym, że w takich kwestiach bezpieczne i prawidłowe informacje znajdziesz tylko u doradcy podatkowego...

Jeśli nie wykorzystasz kwoty wolnej od podatku z inwestycji, to oczywiście możesz ją wykorzystać według potrzeb przy tej inwestycji. Wtedy zyski będą zwolnione z podatku... a przy tej kwocie i tak nigdy nie zupełnie wykorzystasz kwotę wolną od podatku...
Otóż, jak wielu z was nie zrozumiało, emerytalny program pracowniczy (bAV) nie posiada możliwości wypowiedzenia.
I raczej również nie ma możliwości wypłaty!
Poza tym, co z tą ilością grosza? Czas, który minął przez 16 do 17 lat, jest stracony, co chcesz nadrobić?

Czy otrzymałeś w ogóle umowę? Ponieważ tylko umowy można wypowiedzieć, jeśli natomiast przystąpiłeś do umowy grupowej, nie masz własnej umowy!
Czy naprawdę uważasz, że masz w tym lepsze podejście?

Nie, zapisz tę kwotę wewnętrznie i bardziej zatroszcz się o lepsze doradztwo dotyczące innych produktów, których planowanie podatkowe i finansowe może przynieść poprawę.

Technicznie rzecz biorąc, nie możesz wypowiedzieć umowy bAV, ponieważ nie jest to przewidziane ani w umowach grupowych, ani indywidualnych, ponieważ jako osoba ubezpieczona nie jesteś właścicielem umowy ani nie ma przewidzianej wartości wykupu.

Niemniej jednak orzeczenia Bundesgerichtshof (BGH) i Oberlandesgericht (OLG) wskazują na pewne możliwości odwołania umowy z powodu błędów w doradztwie.

bruno68
Wiadomość zawiera informacje na temat Świadczeń w przypadku wypowiedzenia umowy, w której mowa jest między innymi o tym, że Jeśli zdecydowałbyś się wypowiedzieć swoje ubezpieczenie na 30.04.2023, to....
Wydaje się zatem, że możliwe jest wypowiedzenie umowy ubezpieczenia.

Oczywiście otrzymałem umowę.

PS: Bardziej przyjazny ton byłby mile widziany. Zauważyłem to również w innych wpisach. Zadałem konkretne pytanie, a pańska odpowiedź brzmiała: Czy naprawdę wierzysz, że możesz zrobić to lepiej?. Jak mam to zinterpretować? Cały wpis zupełnie nie pomaga. Człowiek ma wrażenie, że ma czuć się głupio i lepiej byłoby zapłacić za doradcę finansowego. Oczywiście, prawdopodobnie poradziłby sobie lepiej, ale dzisiaj można się dobrze poinformować, zanim się coś zrobi. Gotowanie można się nauczyć z przepisów i nie oznacza to, że zawsze trzeba chodzić do restauracji.

W tym kontekście dziękuję za brak pomocy.
"Brak licznika,

Pytający powinien wreszcie zrozumieć, że poza pisemnym dowodem nie można udowodnić żadnej innej rzeczy. Ani uścisk dłoni, ani mówione, ani przekazywane słuchem nie mają mocy przed sądem!

Również ich odpowiedź na ich oświadczenie:

W związku z informacją o stanie zawartą w punkcie dotyczącym odstąpienia, m.in. ""Gdyby Pani / Pana polisa została wypowiedziana na dzień 30.04.2023, wynikałoby to....

Zgodnie ze standardowym pismem proponuję obliczenie na dzień 31.12.2023.

Na następnej stronie internetowej: https://www.metallrente.de/formulare

Poniżej wnioski: Najważniejsze formularze do pobrania, pokaż mi oświadczenie o wypowiedzeniu?

Wartość wykupu jest gotowa, to znaczy brak! Co najwyżej świadczenie pogrzebowe w wysokości 8 000 €. Jednakże jest Pani / Pan daleko od tego.

Patrząc na szczegóły (De)Impression, zauważam, że Metallrente nie ma zgody zgodnie z GewO, możliwe, że KWG. Ponadto działający jako zarządzający jest tani Swiss Life, a zezwolenie prawdopodobnie zostanie na nim przeprowadzone. Kiedyś było to AWD!

Również ich oświadczenie

Można odnieść wrażenie, że ma się poczucie, że lepiej być uważanym za głupca i płacić za doradztwo finansowe.

Ani ta deklaracja, ani jej użyty powtórnie termin: ...płacić za doradztwo finansowe! nie znajdują odzwierciedlenia w faktach. Od 1970 r. BVerfG orzekł, że obowiązują tylko terminy ustawowe. W konsekwencji wszystkie określenia tytułów zawodowych różniące się od obecnych określeń IHK są nieważne.

W rejestrze pośredników w internecie można sprawdzić każdego pośrednika działającego zgodnie z GewO. Wszyscy doradcy są tam również obecni.

Dla instytucji honorowych i banków wpisuje się do rejestru Bafin.

Drugi termin: płacić!; może to robić tylko [url]doradca[/url] honorowy, co orzekł BGH 06.06. 2019 r. (AZ: I ZR 67/18). [url]doradca[/url] honorowy musi naliczać prowizję za każdą swoją usługę niezależnie od sukcesu. Dla niego obowiązują ustawa o usługach prawnych (RDG) i częściowo ustawa o wynagrodzeniach prawniczych (RVG), do których to został poddany [url]doradca[/url] honorowy od tego czasu.

Z tej racji,

dla agenta ubezpieczeniowego w jego własnym obszarze zezwolenia obowiązuje, że zgodnie z § 204 VVG może być opłacany tylko w przypadku udanej transakcji pośrednictwa. I za inne dodatkowe usługi, takie jak doradztwo w ramach ubezpieczenia bez zakończonej transakcji zgodnie z VAG, nie można płacić. Z powodu braku celu związania z zawarciem umowy, zwolnienie z podatku VAT przestaje obowiązywać. Dyrektywa VAT UE zasadniczo przewiduje zwolnienie z podatku VAT.

Tylko w bardzo szczególnych konstrukcjach możliwe jest wynagrodzenie za doradztwo bez transakcji, ponieważ wymagane jest uprawnienie do odliczenia opodatkowania, a to musiało zostać udzielone przed 2007 r. Jednak nikt o tym nie mówi, ponieważ usunięcie obowiązku rozliczania podatku narusza Konstytucję. Kto działa w zawodzie po tym terminie, nie uzyska zezwolenia na rozliczenie podatku VAT zgodnie z dyrektywą UE.

W związku z tym irytujące jest, gdy pośrednicy wmawiają sobie wprowadzenie nowych nazw zawodowych zgodnie z ich własnymi przekonaniami, gdzie nawet ubezpieczyciel odmawia przedstawienia odszkodowania z szkody, ponieważ pośrednik sam źle się ubezpieczył!

A ponieważ ubezpieczyciel odmówi przyjęcia odpowiedzialności za planującego majątek, stanie się jasne, że mimo polisy ubezpieczeniowej nie zapewni on ochrony ubezpieczeniowej.

Ponieważ specjalista od planowania majątku oznacza coś innego niż pośrednik ubezpieczeniowy, specjalista od planowania majątku obejmuje również fundusze finansowe, [url]kredyty[/url] hipoteczne i [url]kredyty[/url] jako kompleksową usługę!

Zrozumiałe jest, że specjalista od planowania majątku od samego początku wprowadza w błąd, a tym samym naraża majątek klienta, ponieważ nie posiada zabezpieczenia dla swoich fantazyjnych określeń zawodowych.

Prokurator nazwie to oszustwem i oszustwem podatkowym, ponieważ pośrednik faktycznie stale utrzymuje lukę w zgłoszeniach IHK i poprzez to wprowadza klientów w błąd, utrzymując błędy wobec klientów.

Pytania?

bruno68
"
Cześć Counter,
podczas przeszukiwania w internecie trafiłem na Twój post tutaj na forum.
Moja sytuacja jest dość podobna do Twojej. Również dawno temu podpisałem ubezpieczenie komercyjne za pośrednictwem mojego ówczesnego pracodawcy (są nawet 2 umowy, jedna jeszcze z czasów nauki zawodu, a druga po moim studiach jako pracownik stały). Od ponad 3 lat pracuję teraz u innego pracodawcy, który nie oferuje Metallrente. W rezultacie obie umowy są zawieszone. Nie płacę również prywatnie, ale jak Ty otrzymuję coroczne raporty z informacją: Jeśli skończyłbyś swoje ubezpieczenie na 30.04.2024 r., wynikającą z tego... Innymi słowy, chciałbym również zrezygnować, aby móc lepiej ulokować pieniądze.
Czy coś w tej sprawie się u Ciebie zmieniło?

Dziękuję z góry.

P.S. @bruno68: Jeśli to czytasz, proszę nie komentuj. Dzięki.
I DeeKaa,

czy udało się z wypowiedzeniem umowy? Czy Metall-Rente odmawia niesamowitemu pomnażaniu aktywów dla Ciebie, bez dochodzenia spraw sądowych?

Jak mówi przysłowie: ""kukułka nawraca!""

I teraz będzie drogo, ponieważ koszty postępowania sądowego należy ponieść przed wyrokiem i trzeba iść na z góry!

Ponieważ ubezpieczyciel emerytalny Metall-Rente nie powie pracodawcy z pokorą:

Że musi on pokryć koszty procesu oraz różnicę między wpłaconą kwotą a rzeczywistą obecną zdolnością wpłat rentowych!

A jeśli nawet występuje nadwyżka, należy ona tylko dla pracodawcy, ponieważ do czasu emerytury, jedynie pracownikowi przysługuje 100% wpłaty, a nie nadwyżka, ta przysługuje tylko pracododawcy zgodnie z prawem.

Ponieważ Metall-Rente to umowa grupowa, pracodawca lub firma występuje jako właściciel ubezpieczenia w umowie ubezpieczenia.

Wszystkie nadwyżki przysługują więc pracododawcy, a nie pracownikom, który otrzymuje gwarancję zabezpieczenia w wysokości 100% wpłaty, co ostatecznie może prowadzić do bezwartościowości bAV w momencie emerytury!

Ponieważ składki społeczne i podatki są pobierane przed wypłatą!

Jeśli przy użyciu terminu ""wypowiedzenie"" otrzymasz negatywną decyzję, lepiej użyj przy drugiej próbie terminu ""odwrócenie"".

Wtedy można obyć się bez kosztów sądowych!

Analogicznie dotyczy to również inicjatora tematu.

bruno68
Cześć, na twoim miejscu pozostawiłbym przystanek przyszłościowej emerytury (bAV) na pewno i jednocześnie jeszcze raz przeanalizowałbym Riester. Zazwyczaj nie opłaca się. W międzyczasie są znacznie lepsze prywatne opcje oszczędzania, które mają także korzyści podatkowe, z których można korzystać znacznie bardziej elastycznie. I co ważne, przynoszą znacznie większy zwrot.

Pozdrowienia, Rene

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata