Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Potrzebuję 2500 euro w formie kredytu ratalnego.

Napisany przez JuN32
Cześć wszystkim,
Czy ktoś może mi pomóc?
Potrzebuję 3000€
Moje miesięczne wynagrodzenie netto to około 1600€
Niestety, z powodu rozstania i związanej z tym przeprowadzki, wpadłem w kłopoty finansowe.
Mam dwa niewielkie kredyty, których nie jestem w stanie spłacić. To około 400 rat. Pułapka zadłużenia...
Chciałbym je spłacić. Łącznie 1500€. Do tego doszło 1000€ pożyczone od osoby prywatnej na kaucję za nowe mieszkanie.
Mogę przeznaczyć 300 euro miesięcznie na raty, moje stałe wydatki to 450 euro plus zakupy.
Bank nie przyzna mi kredytu ze względu na złe warunki konta i problemy z obciążeniami. Oba kredyty są z Cashper i Vexcash.
Nie wiem, co mam zrobić. W sumie to nie jest dużo. Niestety, w tym miesiącu nie mogę spłacić rat. Czy widzicie jakieś rozwiązanie, lub czy znacie kogoś, kto mógłby pożyczyć pieniądze w sposób wiarygodny, prywatnie lub coś w tym stylu?
Będę wdzięczny za każdą radę.

Napisany przez 2titan1981
titan1981 pisze:
1. Ustal raty z wierzycielem
2. Skorzystaj z oszczędności
3. Skorzystaj z debetu
4. Zapytaj bank o kredyt
5. Zapytaj krewnych
6. Zapytaj przyjaciół
7. Przedmioty o wartości, które nie mogą być zajęte przez komornika, zabezpiecz w lombardzie
8. Dodatkowa praca za 450 a następnie 520 euro
9. Skorzystaj z poradnictwa dla dłużników

Nic się nie zmieniło.

Nie odpowiada na pytania, dlaczego te punkty nie powinny działać. Co u ciebie jest inne, że to ci nie pomaga? W 99,99% przypadków te punkty prowadzą do celu.

Szkoda, że nie byłeś w stanie przeczytać wszystkich tematów dotyczących tego życzenia. To nie robi dobrego wrażenia. Chcesz coś osiągnąć, nie chcesz być traktowany jednym szablonem. A mimo to nic nie mówisz na ten temat…

Odpowiedz na pytania, dlaczego te wskazówki ci nie pomogły. Wtedy byłbyś unikatem

Tylko w ten sposób, a nie inaczej

Napisany przez Sephir0th
Najbardziej sensownym rozwiązaniem jest prawdopodobnie punkt 1 na liście. Ponowne zadłużanie się w celu spłaty długów, których w innym przypadku nie byłoby możliwe spłacić, z pewnością nie jest opcją.

Napisany przez JuN32
Dziękuję.
W punkcie 1. Jest już kredyt ratalny.
W punkcie 2. Nie mam już oszczędności.
W punkcie 3. Nie mam debetu, został odrzucony.
W punkcie 4. Bank nie udziela mi kredytu.
W punkcie 5. Moi krewni nie mają teraz za wiele.
W punkcie 6. Przyjaciele już pożyczyli mi 1000€.
W punkcie 7. Nie mam nic do zastawienia.
W punkcie 8. Praca dorywcza byłaby dobra, ale nie znajduję jej szybko.
W punkcie 9. Dokładnie to staram się teraz uniknąć. Potrzebuję kredytu lub pożyczki od osoby prywatnej, dzięki której będę mógł uregulować wszystkie zaległe płatności i mieć tylko jedną ratę kredytu miesięcznie.
Bankierzy odrzucili refinansowanie.

Napisany przez JuN32
Dziękuję. Czyli mam się skontaktować z Cashper/Vexcash i powiedzieć, że nie jestem w stanie spłacić długu i ustalić mniejszą ratę? To na pewno spowoduje wpis do rejestrów dłużników itp., a nie będą mi potem zajmować całego dochodu? Jestem raczej sceptyczny co do tego

Brak telewizora, brak telefonu komórkowego, brak samochodu, brak ubezpieczenia na życie, brak biżuterii? Czyli całkowicie bez środków. Twoje stałe wydatki wynoszą 1300 €, bo wszystko poniżej tego limitu nie może zostać zająte…. Możesz spłacić 1500 € w ciągu 5 miesięcy, w systemie ratalnym. Z głównym wierzycielem. Później możesz spłacić resztę prywatnie.

Napisany przez ZehWeh
Na pewno nie będziesz miał wyboru. Nie możesz teraz spłacić rat, ryzyko niewypłacalności w twoim przypadku byłoby wyjątkowo wysokie, a wysokie ryzyko niewypłacalności oznacza wysokie odsetki.

Dodatkowo zadaję sobie pytanie, gdzie idzie całe twoje pieniądze, skoro przy dochodzie 1600€ masz tylko 450€ stałych kosztów? Jak można zadłużyć się na 1150€ do własnej dyspozycji i potem nie spłacać rat? Mam trochę wątpliwości, czy to cała prawda, niezależnie od przeprowadzki, jeśli kupiłeś rzeczy związane z przeprowadzką i nie możesz spłacić rat z tego powodu, to może sprzedaj te rzeczy lub je zwróć.

Małe kredyty to zresztą nie pułapka na długi. Pułapka na długi to to, czego właśnie próbujesz tu dokonać. Spłacanie kredytów o przypuszczalnie normalnych stopach procentowych poprzez droższy i mniej korzystny kredyt. Jeśli nie będziesz mógł go spłacić, to pojawia się kolejny kredyt?

Na co wydałeś te małe kredyty? Nikt nie uwierzy, że nie masz nic do zastawienia.

Napisany przez shyloKing
Posortuj kredyty od najmniejszego do największego i spłacaj je zgodnie z priorytetem.
W przypadku tych większych zapytaj, czy możesz odroczyć płatność.

Napisany przez JuN32
Niestety nic. Mam tylko telefon komórkowy. To dlatego, że wypłata mi została zaliczona z góry. W tym miesiącu miałem do dyspozycji tylko 500€. W rezultacie wpadłem w pułapkę zadłużenia. Brakuje mi tylko 800 euro na raty tego miesiąca. To byłoby najlepsze rozwiązanie. W przyszłym miesiącu wszystko wróci do normy i będę mógł spłacić raty. A za kolejny miesiąc, czyli za dwa miesiące, mógłbym oddać całe 800€. Tylko nie mam nikogo, kto mógłby mi pożyczyć. Więc jestem w kropce.

Napisany przez JuN32
Tak, w sumie zaliczenie było błędem... wtedy nie miałbym teraz problemu. Rozumiem również powody, dla których banki nie chcą mi udzielić kredytu. Jak już wspomniałem, ponieważ w tym miesiącu miałem tylko dochód w wysokości 500 euro, mogłem spłacić tylko czynsz. Regularnie i także w przyszłym miesiącu będę mógł spłacić wszystkie raty. Brakuje mi zatem tylko 800 euro na ten miesiąc, które będę mieć do dyspozycji za dwa miesiące. Wszystko byłoby w porządku. Ale cóż, tak to już wyszło. Miałem nieprzyjemne rozstanie, musiałem czasowo zamieszkać w hotelu, potem miałem mieszkanie tymczasowe, zanim mogłem się przeprowadzić do mojego obecnego mieszkania. To oczywiście były wszystko nieoczekiwane koszty. Ponieważ nie miałem żadnych oszczędności, a całe moje pieniądze były zainwestowane w Dom mojej byłej partnerki, musiałem wziąć te małe kredyty, które po fakcie zrzuciły na mnie duże obciążenie, także wynikające z zaliczenia. Prawdopodobnie jest to naprawdę zły pomysł, dalsze zadłużanie. Ale z 800 euro na pokrycie do następnego miesiąca, moje problem zostałby rozwiązany. Tak czy inaczej, dzięki.

Napisany przez memet
Bez zabezpieczeń nikt tutaj nie pożyczy Ci niczego.
Porozmawiaj z dwoma wierzycielami, że nie możesz zapłacić tylko w tym jednym miesiącu.

Napisany przez Sephir0th
To niesamowite, jak szybko z potrzeby pożyczki w wysokości 2500€ lub 3000€ może zostać zredukowana do 800€, aby znaleźć kogoś, kto na to się naciśnie. Twój problem - jeśli w ogóle taki istnieje - nie zostanie rozwiązany poprzez zastąpienie istniejących już pożyczek, których nie można spłacić, nową pożyczką.

Napisany przez ZehWeh
Tak myślałem, że to staje się coraz bardziej żebractwem. Jeśli OP faktycznie myśli poważnie, udaj się w poniedziałek na doradztwo ds. zadłużenia - to jedyny właściwy sposób. Nikt nie zgodzi się dać ci pieniędzy, ponieważ ryzyko niewypłacalności jest zbyt duże!

Napisany przez EgonO
Sephir0th pisze:
Jest zdumiewające, jak szybko z kwoty kredytowej 2500€ lub 3000€ stają się tylko 800€, aby ewentualnie znaleźć kogoś głupiego, kto się na to naciśnie. Twój problem - o ile w ogóle taki istnieje - nie zostanie rozwiązany poprzez zastąpienie istniejących już kredytów, których nie da się spłacić, nowym kredytem.

Wydaje się, że 3000€ to suma ogólna, a 800€ to miesięczna rata.
Dla mnie ma sens łączenie niepotrzebnie wielu mniejszych kredytów w jeden kredyt. Podejrzewam, że pojedyncza rata mogłaby być niższa niż suma dotychczasowych rat.

Nadal nie rozumiem, o co chodzi z ratą. Wzięcie nowego dużego kredytu jest zazwyczaj znacznie droższe niż rok temu, kiedy powstały małe kredyty. Dodatkowe przedłużenie kredytu zwiększa tylko ryzyko dla osoby, która pożycza pieniądze, co oznacza konieczność zapłacenia dla niej jeszcze wyższych odsetek... Jeśli chce on ratę, może swobodnie przelać ratę ze całej sumy na inne konto, z którego pożyczkodawcy mogą pobierać raty według potrzeb. W ten sposób uniknie się bezsensownych rat i nie trzeba płacić znacznie wyższych odsetek...

Napisany przez ZehWeh
On chce oczywiście zapłacić mniej. Z opłaty w wysokości dotychczasowych 800€ chce przejść na 300€.Jeśli jednak łączna kwota drobnych kredytów wynosiłaby tylko 1500€, to zostałyby 2 zaległe raty. Pozostaje pytanie, co się dzieje z resztą pieniędzy, twierdzi, że zarabia 1600€ miesięcznie, -450€ koszty stałe -800€ raty, wciąż pozostałoby 350€. Jako singiel można przetrwać z 150€ na jedzenie, a kupując oszczędnie można zadowolić się nawet 100€. Więc musiałoby pozostać nadal 200-250€ na koniec. Jeśli już musisz pożyczyć sobie 1000€ od znajomego, to mówi wiele.W każdym razie, nie wierzę w całą tę historię.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata