Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Porównanie kredytów

Napisany przez Dongra
Cześć, jestem laikiem jeśli chodzi o kredyty.

Mam tutaj do wyboru dwie oferty i chciałbym poznać Wasze zdanie, która z tych dwóch pożyczek jest najbardziej korzystna.

Advanzia:
Zobacz załącznik

Tutaj chciałbym zaznaczyć, że chodzi o kartę MasterCard, którą wystąpiłem o kilka lat temu i mogę otrzymać kredyt w wysokości maksymalnie 6000€.

Smava/SWK Bank:
Zobacz załącznik

Dziękuję!

Napisany przez IsNichWahr
Jeśli twoimi opcjami są albo zaledwie 16% stopa procentowa, albo wykorzystanie karty kredytowej z prawie 23% stopą procentową jako „kredyt ratalny”, wtedy odpowiedzią jest: udaj się do doradcy ds. zadłużenia.

Napisany przez Dongra
Nie poczułem się mądrze po twojej odpowiedzi. Co sprawia, że kredyty są takie złe? Na co powinienem zwrócić uwagę? Który z nich jest bardziej opłacalny? Dziękuję

Napisany przez ZehWeh
Około 10000€ kredytu, a musisz zwrócić 16000€, to dość kiepsko!

A w przypadku karty MasterCard zależy to od tego, ile wykorzystasz przyznanego limitu kredytowego, ale tutaj płacisz 23% odsetek, co jest jeszcze gorsze.

Nic z tego nie jest tanie, być może tańszy jest kredyt SWK, ale najlepszym rozwiązaniem byłoby unikanie zadłużenia w ogóle.

Napisany przez 2titan1981
Korzystanie z gotówki jest tańsze w tym przypadku. W przeciwnym razie użyj oszczędności.

Napisany przez bruno68
OHHH Dongra,

Grecja płaciła 25% odsetek za ostatnie bankructwo! A ty chcesz dobrowolnie zapłacić 23%? W ten sposób sam spełniasz 90% dla pełnego własnego bankructwa!

Moje pytanie: Jak wysoki jest kapitał własny miesięcznie?,

Następnie można rozważyć, czy możliwy jest kredyt w wysokości 10 000 € z oprocentowaniem 5% w skali roku. Oszczędza to rocznie 1 800 € odsetek.

bruno68

Napisany przez Dongra
Obecnie uczę się nowego zawodu, więc moje dochody nie są zbyt wysokie. Od jakiegoś czasu rozważałem inwestowanie w akcje, zrobiłem wiele badań i wybrałem wiele potencjalnych opcji, teraz gdy większość z nich jest dostępna w atrakcyjnych cenach, chcę zainwestować i wziąć w tym celu kredyt. Otrzymuję tylko 1100€ netto, a 820€ z tej kwoty idzie na czynsz, więc mam 300€, które mogę odłożyć każdego miesiąca. Moja żona zarabia około 1700€. Ponadto mamy dwoje dzieci poniżej 2 roku życia, którzy także muszą być utrzymani. Problem polega na tym, że jako bezrobotny nie można nigdzie uzyskać taniego kredytu. Jestem jednak przekonany, że inwestując w akcje długoterminowo osiągnę większe zyski, dlatego chcę podjąć to ryzyko.

Złe podejście.
Nigdy nie pożyczaj kredytu na inwestycje giełdowe. To się nie uda. Inwestuj tylko pieniądze, których nie potrzebujesz….

Napisany przez ZehWeh
Musiałbyś osiągnąć co najmniej 16% zwrotu z akcji, plus koszty związane z transakcją, depozytem itp. Światowy ETF ma średni zwrot wynoszący około 7%, więc trzeba by inwestować w znacznie bardziej ryzykowne pojedyncze akcje. Twój plan jest zaproszeniem do finansowego ruiny. Większość początkujących inwestorów giełdowych ponosi większe straty w pierwszych latach i często popełnia błędy lub kończy z wynikiem +/-0% po pierwszym roku, co w Twoim przypadku oznaczałoby znowu straty, ponieważ wszystko kupujesz pożyczką i całkowita utrata oznaczałaby natychmiastowe bankructwo.

Napisany przez ZehWeh
Wiele marzy o szybkim zarobku na giełdzie, najlepiej w krótkim czasie (kilka tygodni i miesięcy), osiągając ogromne zyski, 100%, 200% lub nawet 1000% i więcej....

Jednak są to marzenia laików. Aby osiągnąć takie zyski, trzeba zainwestować w skrajnie ryzykowne aktywa, a rzeczywistość jest taka, że 99,9% osób ponosi porażkę i wiele lub wszystko traci!

I to, że jest dostępne tanio, krąży jako idea w świecie akcji, niezależnie od tego, czy kursy osiągnęły nowe szczyty, czy po kryzysie osiągnięto przypuszczalne dno.

Lepiej znajdź stałą pracę, zainwestuj kredyt może w edukację, a następnie załóż konto dla dziecka z miesięcznym planem oszczędzania na przykład w World ETF, w ten sposób pomagasz swoim dzieciom o wiele bardziej, niż gdybyś teraz ryzykował wszystko, a one musiałyby dorastać w skrajnej biedzie!

Napisany przez bruno68
Pan Dongra,

Tak po prostu życie gra!

że nie są w ogóle zdolni kredytowo, w ogóle nie wspomnieli!

Zgodnie z § 850 c ZPO ochrona przed zajęciem zajmuje się małżeństwem, 2 dziećmi przy 3 610 € (stare przepisy) . Poniżej nie ma nic do zajęcia!

Wyższe kwoty wolne od zajęcia obowiązują od 1 lipca 2023 r. do 30 czerwca 2024 r.

Dłużnicy dotknięci zajęciem wynagrodzenia będą zadowoleni: Granice wolne od zajęcia rosną również w tym roku dość znacząco. W szczególności w czasach rosnących cen, zwłaszcza energii i artykułów spożywczych, jest to szczególnie istotny sygnał.

W „Ogłoszeniu o granicach wolnych od zajęcia w 2023 r. zgodnie z § 850c kodeksu postępowania cywilnego” z dnia 20 marca 2023 r. ustawodawca informuje o konkretnych liczbach i opublikował odpowiednią tabelę zajęcia, która będzie obowiązywać od 1 lipca 2023 r. przez rok.

Najważniejsze zmiany:

Wierzyciel może zajmować od miesięcznego dochodu netto w wysokości 1 402,28 euro. Dotychczasowy niezajmowalny fragment wynosił 1 330,16 euro.
Podwyżka dla pierwszego obowiązku alimentacyjnego wynosi już nie 500,62 euro, ale 527,76 euro.
Za każdy kolejny obowiązek alimentacyjny kwota wolna od zajęcia wzrasta o 294,02 euro (wcześniej 278,90 euro)
Od dochodu netto w wysokości 4 298,81 euro można zajmować całość. Ta kwota wynosiła w tabeli zajęć od 2022 do 2023 r. jeszcze 4 077,72 euro.

Przykłady obliczeń granic wolnych od zajęcia

1. Zarabiasz 1 425 euro netto i nie masz zobowiązań alimentacyjnych:

Prawidłowy wiersz (dochód netto): od 1 420 do 1 429,99 euro
Prawidłowa kolumna (liczba osób mających obowiązek alimentacyjny): 0
Kwota podlegająca zajęciu: 12,40 euro

2. Twój dochód netto wynosi 2 868 euro, a jesteś zobowiązany wobec dwóch osób (np. Twoich dzieci).

Prawidłowy wiersz (dochód netto): od 2 860 do 2 869,99 euro
Prawidłowa kolumna (liczba osób mających obowiązek alimentacyjny): 2
Kwota podlegająca zajęciu: 254,38 euro

3. Zarabiasz 3 875 euro netto i utrzymujesz cztery zobowiązania alimentacyjne.

Prawidłowy wiersz (dochód netto): od 3 870 do 3 879,99 euro
Prawidłowa kolumna (liczba osób mających obowiązek alimentacyjny): 4
Kwota podlegająca zajęciu: 211,58 euro

Jeśli twój miesięczny dochód netto wynosi mniej niż 1 410 euro, wierzyciel nie może zajmować twojego wynagrodzenia.

Zero, zajęcie jest równoznaczne z zerowym kredytem.

Dlatego zgadzam się we wszystkich kwestiach z ZehWeh. Popraw swoje obecne wykształcenie, aby w przyszłości znaleźć lepszą posadę, w tym poprawione wynagrodzenie!

bruno68

Napisany przez Dongra
pisze:
Herr Dongra,

tak właśnie życie gra!

że nie są Państwo w ogóle zdolni kredytowo, w ogóle nie wspomnieli!

Zgodnie z § 850c Kodeksu Postępowania Cywilnego, ochrona przed zajęciem majątku wchodzi w życie dla małżonków, 2 dzieci przy 3.610 € (w dawnym systemie). Poniżej nie ma nic do zajęcia! Zero, brak zajęcia równa się również zerowemu kredytowi.

Dlatego zgadzam się ze wszystkimi punktami ZehWeh. Popraw swoje obecne kwalifikacje, aby w przyszłości znaleźć lepsze miejsce pracy, w tym zwiększoną pensję!

bruno68

Dziękuję!

Ale nie do końca rozumiem, jak mam interpretować te informacje dotyczące ochrony przed zajęciem majątku, poza tym, że mogę zaciągać jak najwięcej długów, nie narażając obecnego wynagrodzenia na zajęcie.

Po prostu zignoruj to. Nie wnosi żadnej dodatkowej wiedzy ani korzyści.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata