Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bieżące finansowanie budowy - Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu / Odszkodowanie za nieprzyjęcie kredytu?

Napisany przez lino123
Cześć wszystkim,

Aktualnie stoję przed następującą sytuacją:

01.11.2022 zakupiłem Dom bliźniaczy.
Kwota kredytu 320 000
Bank: Wüstenrot
Model: kredyt hipoteczny z kapitałem końcowym w połączeniu z umową oszczędnościową budowlaną (oprocentowanie 4,2% w kredycie i 1,25% w oszczędnościach budowlanych) - Model wybrany ze względu na posiadane w ciągu najbliższych lat kapitał własny. Celem jest więc jak najszybsze dostanie się do umowy oszczędnościowej budowlanej i uzyskanie atrakcyjniejszej stopy procentowej na cały okres kredytu.

Jednak obecna sytuacja jest taka, że ja i moja partnerka prawdopodobnie musimy się przeprowadzić, więc sprzedaż domu jest opcją.

Jest wiele informacji na temat odszkodowania za przedterminową spłatę, gdy nieruchomość jest sprzedawana i kredyt jest rozwiązany.

Jak sytuacja wygląda, gdy kredyt został wypłacony w 98,5%, ale ostatnia rata jeszcze nie została wypłacona? Jakie zasady stosuje się w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu? Czy jest to odszkodowanie za przedterminową spłatę, odszkodowanie za nieodjęcie lub zupełnie coś innego?

Pozdrawiam, Markus

Re: Bieżące finansowanie budowy - Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu / Odszkodowanie za nieprzyjęcie kredytu?

Napisany przez BenniG
lino123 pisze:
Obecna sytuacja nakazuje mi i mojej partnerce prawdopodobnie się przeprowadzić, więc sprzedaż domu jest opcją.

Uważam, że sprzedaż domu tak krótko po zakupie jest najgorszym scenariuszem (chyba że nieruchomość została kupiona super tanio w porównaniu z aktualną wartością).

Jakie inne opcje rozważacie? - które wchodzą w grę?

Napisany przez lino123
To zdecydowanie scenariusz najgorszego przypadku.

Opcje obejmują znane jak wynajem lub ewentualne przejęcie finansowania przez nowego właściciela.

Wynajem raczej nie wchodzi w grę, a czy nowy właściciel zgodziłby się przejąć model finansowania, również nie jest pewne.

Pod względem ceny, łączna wartość zakupu + koszty jest niższa od obecnej wartości rynkowej domu.

Napisany przez NaTwoim13
Odszkodowanie za nieodebranie towaru lub odszkodowanie za przedterminowe spłaty, to w istocie to samo zarówno w kwestii jak i konsekwencjach!

...... dotyczy to także Pani, ale niestety - przynajmniej dla nowych klientów - już nie można tego zmienić, ten model nie powinien zostać wybrany w ten sposób i ma to dla Pani dodatkowo podwójnie negatywne skutki, ponieważ potencjalne prawo do dodatkowych spłat i opcje zmiany oprocentowania nie zmniejszają odszkodowania za przedterminową spłatę w tym modelu!

Napisany przez lino123
Dziękujemy za opinię.

Trzeba się więc liczyć z wysoką karą przedterminowej spłaty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Lino123, dla pożyczki w wysokości 1,5%, która nie zostanie wzięta, będzie naliczone odszkodowanie za niezrealizowanie. Dla 98,5% przypadku zostanie naliczone odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Aby poradzić sobie z szokiem, warto skorzystać z kalkulatorów wcześniejszej spłaty online, aby zobaczyć całą sumę. Możesz również symulować odszkodowanie za 100% wcześniejszej spłaty, co prawdopodobnie da podobną sumę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata