Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy warto skasować obciążenie hipoteczne czy nie?

Napisany przez Andreas-H
Cześć wszystkim,

Już próbowałem korzystać z funkcji wyszukiwania, ale jakoś nic nie znalazłem.

Teraz, gdy nieruchomość jest spłacona, stoję przed pytaniem: czy skasować zastaw hipoteczny czy go pozostawić.
Gdy szuka się informacji w sieci, jest to bardzo sprzeczne...

Jakie są zalety i wady obu podejść ?

Napisany przez ZehWeh
Jeśli chcesz nadal tam mieszkać, tak naprawdę nie ma to znaczenia i można zaoszczędzić koszty związane z jej skasowaniem. Ponieważ zastaw hipoteczny staje się wtedy hipoteką właścicielską, może to nawet być korzystne dla przyszłych planów (np. modernizacji), ponieważ wtedy nie trzeba składać wniosku o nowy zastaw hipoteczny, tylko istniejący można przenieść na nowego kredytodawcę.

Jeśli chcesz sprzedać nieruchomość, kupujący lub jego bank finansujący zazwyczaj wymagają czystego księgi wieczystej.

Napisany przez BenniG
Zgadzam się z ZehWeh. Jeśli planowana jest sprzedaż, to należy skasować, w przeciwnym razie zostawić. Prawdopodobnie warto zachować jedynie pismo potwierdzające spłatę pożyczki (również dla ewentualnych spadkobierców).

Napisany przez Andreas-H
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Myślę, że na razie zostawię hipotekę. Zawsze mogę ją usunąć, jeśli będzie to konieczne (przy sprzedaży).

Napisany przez travontae
Zdecydowałem się również zachować zastaw rejestrowy, dokładnie z tych samych powodów, o których już wspomniano.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata