Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy uwzględnić przyszłe dochody najmu?

Napisany przez dikoin
Cześć cześć,

tytuł mówi wszystko.

Czy mogę wziąć około 150 000 € na dowolne wydatki, emigrować i uwzględnić w kalkulacji domowej dochody z wynajmu mojego obecnie zamieszkującego mieszkania (które zostanie wynajęte, ale obecnie jest mniejsze)? (czynsz wyniesie wtedy około 1600 € netto zimno)
Okres kredytowania powinien wynosić około 20 lat

Pierwszorzędne zabezpieczenie mogłoby zostać zapewnione przez inne mieszkanie

Nie chcę sprzedawać ponieważ
a) długi maleją z powodu inflacji
b) nieruchomość ma mi zagwarantować spokojną starość i być przekazaną później

Za 10 lat będę miał dodatkowo około 2500 € dochodu miesięcznie z innych nieruchomości, które wtedy będą wolne od obciążeń

Bank widzi moje nieruchomości w wartości około 1,15 mln €, całe długi tam wynoszą obecnie około 350 000 €

Obecnie mam około 2 250 € netto dochodu z pracy, który jednak zniknie, dochód z najmu po kosztach finansowania to około 550 € (1650 €)
- Wynik z Schufy wynosi 99,28%

Jestem w późnych latach 50., ubezpieczenie zdrowotne jest zapewnione później poprzez inną narodowość

jestem trochę bezradny

Napisany przez BenniG
Cześć,

więc ja bym określił obecne dochody i koniec. To, czy planujesz zarabiać w przyszłości 0 € czy 5.000 €, jest dla banku nieistotne - o ile rata jest płacona.

Wtedy będziesz miał 500.000 € długu ogółem, co przy czystych dochodach w wysokości 2.250 € wydaje się dość duże, ale z 2.500 € przychodów z wynajmu wydaje się do zniesienia.

Napisany przez bruno68
@dikoin,

Do którego kraju ma się udać? Kiedy planujesz wyruszyć? Najpierw jednak trzeba zadać pytanie o wykonalność! Następnie pytanie o adres w Niemczech, który można podać jako adres do korespondencji.
Kto ma przyjąć bieżące zobowiązania oraz jak je opłacić? Czyli uregulować opłaty dodatkowe?

Kto ma reprezentować prawnie? Przed sądami, firmami ubezpieczeniowymi i innymi instytucjami?

Czy powrót do Niemiec w ogóle wchodzi w grę później, ponieważ obowiązkowe jest tutaj ubezpieczenie zdrowotne. Trzeba również wyjaśnić kwestie podatkowe, ponieważ osoba podlega regule 183 dni. Nie ma możliwości wjazdu bez ochrony zdrowia, zwłaszcza gdy nie posiada się niemieckiego paszportu.

Prawo pobytu również może przepaść w związku z długotrwałym pobytem za granicą, podobnie jak zezwolenie na pracę! Ograniczone zezwolenie podatkowe również nie daje prawa do długoterminowego pobytu w Niemczech.

Więc najpierw rozwiązują się te kwestie, zanim osoba stanie przed gruzami swojego zaplanowanego zabezpieczenia na starość.

bruno68

Napisany przez DavidJakob
Również uważam, że dobrze jest najpierw odpowiedzieć na takie podstawowe pytania. Zawsze tworzyć listę pytań do odpowiedzi i postępować według niej. W przypadku gdy sytuacja staje się skomplikowana, warto skorzystać z pomocy specjalisty. Outsourcing w końcu się opłaca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata