Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podwyżka wynagrodzenia i Leasing.

Napisany przez Nibako
Cześć,

mam może trochę nietypowe pytanie:

Mam przed sobą podwyżkę wynagrodzenia, a jednocześnie chciałem Leasingować samochód przez firmę. Teraz rozmawiałem z szefem, a ten powiedział, że podwyżka wynagrodzenia może być wyższa, jeśli samochód będzie ekonomiczny. Na przykład samochód elektryczny, na który obecnie obowiązuje 0,25%. Mój wymarzony samochód był hybrydowy, ale nie byłby ekonomiczny. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, co dokładnie to oznacza, albo czy ktoś mógłby to wytłumaczyć na prostym przykładzie obliczeniowym?

Przykład (liczby fikcyjne)
Wynagrodzenie: 3250
Samochód hybrydowy: 40 000 (0,5%)
Samochód elektryczny: 40 000 (0,25%)

Jakie będą obliczenia na tych liczbach?

Byłoby mi bardzo pomocne! Zadałem podobne pytania szefowi, ale ma on rzadko czas i jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.

Napisany przez Marc2512
Właśnie odkryłem świetną stronę: google.de

https://www.steuern.de/dienstwagen#c9549

Napisany przez Nibako
Wow, dzięki

Napisany przez BenniG
To wszystko dotyczy tylko skutków podatkowych dla pracownika, ale gdzie jest różnica dla pracodawcy? Czy szef ma na myśli tę podwyżkę wynagrodzenia - czyli to, że na skutek niższego obciążenia podatkowego pracownik otrzymuje więcej netto? W przeciwnym razie myślałbym, że dla pracodawcy decydujące są wszystkie koszty przez cały okres Leasingu. Czy wydaje mu się zupełnie obojętne, czy rocznie wydaje średnio 5000 € na czysty samochód elektryczny, hybrydowy czy spalinowy. W zależności od taryfy prądowej może się oczywiście zdarzyć, że paliwo dla samochodu elektrycznego w optymalnych warunkach pogodowych będzie tańsze niż benzyna/diesel, dzięki czemu w przypadku tego samego czynszu Leasingowego pracodawca miałby większą swobodę w podwyższaniu wynagrodzenia.

Napisany przez 2tneub
Jeśli uproszczoną matematykę przeprowadzimy, zakładając 50% potrąceń na podatki i składki ZUS, to dla hybrydy rachunek wyglądałby następująco:

3250 zł wynagrodzenia
200 € korzystanie z samochodu służbowego
3450€ brutto
- 1725€ potrącenia
1725€ netto
-200€ korzystanie z samochodu służbowego
1525€ kwota wypłaty

Dla samochodu elektrycznego wyglądałoby to tak:

3250 zł wynagrodzenia
100 € korzystanie z samochodu służbowego
3350€ brutto
- 1675€ potrącenia
1675€ netto
-100€ korzystanie z samochodu służbowego
1575€ kwota wypłaty

W ten sposób dostajesz więcej pieniędzy na konto, ale na przykład wpłacasz trochę mniej składki na rentę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata