Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy brać na siebie szkodę z ubezpieczenia OC firmy?

Napisany przez Praktikant
Cześć wszystkim,
ponieważ nie chcę stracić ochrony mojego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej firmy, chciałbym samodzielnie uregulować szkodę.
ubezpieczenie zostało właśnie odnowione z nową składką po pięciu latach.

Nie mam już drugiego klucza od byłego klienta. Ten teraz domaga się ode mnie dostarczenia klucza lub wymienienia całego systemu zamków.
Byłbym gotów pokryć także tę fakturę. Czy mogę zaoferować klientowi propozycję ugody, czy też nie ma on zasadniczej obowiązku jej przyjąć?
Martwi mnie to, że koszty naprawy mogą być zbyt wygórowane przez mego byłego klienta. Być może istnieje także możliwość taniej utworzenia nowej grupy w systemie.

Czy może mieć sens uregulowanie szkody za pośrednictwem obowiązującego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej firmy i dokonanie odkupu szkody?

Z najlepszymi pozdrowieniami
Stażysta

Napisany przez 2titan1981
Musisz po prostu wiedzieć, ile kosztuje aktualny system zamknięcia. W niektórych przypadkach może to kosztować nawet 50 000 €, jeśli nie jest to problem.
Po prostu jest głupio, gdy zgubisz klucz. Chodzi też o poziom bezpieczeństwa. Inna grupa może mieć niższy poziom. Nie bez powodu istnieje taki system zamknięcia.

Napisany przez Praktikant
Dziękuję za Twój komentarz. Niestety nie odpowiada on na moje zadane pytania. Mam świadomość, jakie są ceny tego urządzenia. W przypadku zamków grupowych istnieje kilka grup. Dodanie nowej grupy nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa.

Napisany przez StGe1973
Ja mogę odpowiedzieć tylko w kontekście naszego systemu zamykającego, gdzie nie byłoby możliwe porównanie ofert (np. przy tworzeniu nowej grupy). System zamykający został stworzony przez firmę Zweygart i tylko ona ma plany zamykania oraz wszelką dokumentację. Kopie kluczy i inne rzeczy może tworzyć tylko ta firma, ponieważ tylko ona ma te plany itp.

Ogólnie rzecz biorąc, zawsze możesz ponieść koszty szkody samodzielnie, bez względu na sposób. Możesz w ogóle nie zgłaszać szkody i od razu ją opłacić. W przypadku wykupu szkody masz możliwość, że ubezpieczenie najpierw wypłaci odszkodowanie, a następnie będziesz mógł zdecydować (w zależności od rzeczywistej i ostatecznej kwoty), czy chcesz faktycznie samodzielnie zapłacić czy nie. Jeśli już dziś jesteś pewny, że zamierzasz samodzielnie zapłacić za szkodę, wtedy nie ma znaczenia, czy płacisz od razu samodzielnie (i w ogóle nie zgłaszasz szkody) czy decydujesz się na wykupienie szkody.

Tworzenie nowej grupy byłoby oczywiście możliwością oszczędną, ale tylko firma, która stworzyła system zamykający, będzie o tym wiedziała. Ty nie możesz zrobić tutaj wiele, albo firma odpowie „tak”, albo „nie”. Jeśli firma odpowie „nie”, nie będziesz mógł udowodnić, że nowa grupa jest możliwa, ponieważ nie znasz planów systemu zamykającego.

Mamy często sytuacje, gdzie wynajmujący gubi klucz. Zaczęliśmy zamawiać tylko kopie kluczy i je rozliczać. Powodem była rozmowa z naszym prawnikiem, który, o ile pamiętam, powiedział, że wymiana całego systemu zamykającego nie jest tak łatwa pod względem prawnym. Na naszych kluczach jest tylko numer i jeśli ktoś znajdzie taki klucz, to nie będzie wiedział, do jakiego domu i mieszkania należy. Nasz prawnik powiedział wtedy, że to „nieokreślone ryzyko” (czyli że ktoś znajdzie klucz, przypadkowo trafi do tego domu i do konkretnego mieszkania) nie jest wystarczające, aby uzasadnić wymianę systemu.

To może być jednak inaczej w twoim przypadku, jeśli na kluczu jest wygrawerowany np. nazwa firmy. Może to odpowiedzieć tylko prawnik. Ogólnie jeśli posiadacz uważa, że istnieje realne zagrożenie i może to udokumentować, ma prawo do całkowitej wymiany systemu. Przynajmniej ja tak zrozumiałem naszego prawnika wtedy...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata