Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Bank DSL jest teraz dostępna tylko pocztą + nie reaguje, co robić?

Napisany przez Stefansein
Cześć wszystkim,

około dwóch lat temu wziąłem kredyt prywatny w DSL Bank w celu sfinansowania mojego samochodu.

Teraz, po fakcie, zamontowałem hak holowniczy, który musi zostać wpisany do dowodu rejestracyjnego oraz listu własności pojazdu. List własności jest przechowywany przez bank.

W międzyczasie DSL Bank wyraźnie zlikwidował wszystkie linie wsparcia (w tym te, które są podane jako linie wsparcia w umowie kredytowej) oraz możliwość kontaktu poprzez e-mail, nie istnieje żadne konto online z formularzem kontaktowym ani podobne.

Po zapytaniu e-mailem pod adres info@dslbank.de otrzymuje się automatyczną odpowiedź:

Dzień dobry,

dziękujemy za wiadomość.

Niestety, nie możemy przyjąć Państwa zapytania dotyczącego istniejącego kredytu drogą mailową.

Prosimy o przekazanie tego zapytania listownie lub za pomocą karty serwisowej (zobacz opis poniżej), podając numer konta oddziałowego (FKN) i podpisane, na następujący adres:

- DSL Bank – oddział Deutsche Bank AG 53245 Bonn

Numer konta oddziałowego (FKN) został Państwu przekazany przez DSL Bank w piśmie.

Jeśli złożyli Państwo wniosek o kredyt po 22.05.2023 r., numer konta oddziałowego (FKN) znajduje się w liście wypłaty pod nagłówkiem Umowa kredytowa.

Karty serwisowe można pobrać ze strony https://www.dslbank.de na zakładce Serwis -> Dokumenty i broszury -> Dokumenty i formularze, lub klikając na ten link https://www.dslbank.de/startseite/dokumente-und-broschueren.html .

Prosimy o nie odpowiadanie na tę wiadomość e-mail. Powyższy adres to jedyny sposób kontaktu z zarządzaniem kredytem w DSL Bank.

Dziękujemy za zrozumienie.

Z poważaniem,

DSL Bank

DSL Bank – oddział
Deutsche Bank AG
Bundeskanzlerplatz 6
53113 Bonn

Krótko mówiąc, byłem zirytowany i napisałem list prosząc o przesłanie listu własności pojazdu do urzędu rejestracji oraz odesłanie kopii do mnie.

Minęło już 20 dni od tego momentu, a ja nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani oznaki życia.

Pytania:
1. Czy jest w ogóle zgodne z prawem, że likwidują możliwości kontaktu, które zostały podane w umowie kredytowej?
2. Jak powinienem postępować dalej? Dzisiaj napisałem kolejnego e-maila z prośbą o rozpatrzenie mojego listu, ale wątpię, że w ogóle zostanie on rozpatrzony.

Bardzo dziękuję za sugestie.

Pozdrowienia
Stefan

Napisany przez 2tneub
Co się dzieje z podanym na stronie internetowej numerem infolinii: Masz pytania? Jesteśmy dostępni od poniedziałku do czwartku w godzinach 8:00-18:00, oraz w piątki od 8:00-16:00 0228 5500 2000

Interesujące. Wygląda na to, że jest to infolinia dedykowana finansowaniu budowy.

Warto spróbować, ale prawdopodobnie usłyszę Jeśli chcesz zaciągnąć kredyt budowlany, to chętnie, ale jeśli chodzi o kredyt samochodowy, to nie będę w stanie pomóc.

Napisany przez 2tneub
Numer znalazłem w dziale Obsługa/Formularz, a następnie w sekcji kredyty prywatne - Zamów plan spłat odsetek i kapitału. Wygląda na to, że nie ma specjalnej numeracji dla kredytów hipotecznych.

To coś znaczy. Po tym, jak napisałem do banku DSL, że podzielę się swoimi doświadczeniami również na forach internetowych, teraz, bez reakcji na ten e-mail, otrzymałem listem poleconym dokumenty samochodowe. W liście to mniej więcej brzmiało: że w celu usprawnienia procesów dokumenty samochodowe po zarejestrowaniu nie muszą być odsyłane z powrotem. OK, dlaczego nie od razu / w pierwszym liście trzy tygodnie temu, i dlaczego nie od razu drogą mailową. Dlaczego teraz zawsze trzeba grozić, aby coś ruszyło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata