Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie grupowe - Składki ubezpieczeniowe do ubezpieczenia społecznego Tak czy nie?

Napisany przez Klaus44
Cześć,

w 2011 roku za pomocą kwoty z mojej odprawy (w związku z wypowiedzeniem) utworzyłem ubezpieczenie emerytalne. Ta kwota została opodatkowana ryczałtowo zgodnie z dawnym prawem zgodnie z § 40 b ustawy o podatku dochodowym. W przyszłym roku zostanie wypłacona (w postaci miesięcznej renty) kwota.

Teraz moje pytanie: Czy z kwoty wypłacanej (miesięcznej renty) będą potrącane składki na ubezpieczenie społeczne?

Czy nie a) sama wpłaciłem tę kwotę

b) Odprawa jest wskazywana oddzielnie i wypłacana jednorazowo (§ 3 ust. 6 ustawy o świadczeniach z zakładowych programów emerytalnych). Ta odprawa nie stanowi dochodu z pracy w rozumieniu ubezpieczenia społecznego, jeśli jest wypłacana z powodu zakończenia stosunku pracy.

ale jako ubezpieczony występuje moja dawna firma, która od wielu lat nie istnieje.

Pytanie: Czy mogę to zmienić? (Ubezpieczony = moje imię i nazwisko)

Z jakiego powodu miałbym musieć płacić składki na ubezpieczenie społeczne?

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Klaus

Re: ubezpieczenie grupowe - Składki ubezpieczeniowe do ubezpieczenia społecznego Tak czy nie?

Napisany przez bruno68
@Klaus44,

proszę zapoznać się z dokumentacją ubezpieczeniową!

Zasadniczo nie obowiązuje żadna opieka społeczna w trakcie fazy oszczędzania, dlatego później w fazie emerytalnej możliwa jest obowiązkowa składka na ubezpieczenia zdrowotne i pielęgnacyjne!

Ale proszę natychmiast skontaktować się z urzędem emerytalnym, skonsultować się natychmiast, aby zdecydować, czy muszą kontynuować pracę!

Ponieważ może to być gra o sumie zerowej!

bruno68

Napisany przez Klaus44
Cześć,
dzięki za odpowiedź.
W tej kwestii pytam w celu zrozumienia.
Jestem już na emeryturze, chodzi tylko o to, czy muszę płacić składki społeczne od miesięcznej emerytury z ubezpieczenia kapitałowego?

Klaus

Napisany przez bruno68
Post został usunięty przez moderatora

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata