Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Problemy z umową oszczędnościową na mieszkanie w BHW - Proszę o pomoc

Napisany przez kariki23
Cześć,

około 2,5 tygodnia temu złożyłam wypowiedzenie mojej umowy oszczędnościowej z kasy oszczędnościowej BHW i poprosiłam o wypłatę zgromadzonych środków w oddziale, którą to umowę wybrał dla mnie wiele lat temu mój ojciec i również zarządzał nią w ciągu ostatnich lat. To jest umowa, która umożliwia swobodne wykorzystanie zgromadzonych środków (nie tylko na cele budownictwa mieszkaniowego).

Niestety, podczas tego spotkania zostalam namówiona na nową umowę oszczędnościową, jednak podczas rozmowy otrzymałam kilka nieprawdziwych informacji; w przeciwnym wypadku nie podpisałabym tej umowy. Na przykład, zapewniono mi, że mogę swobodnie korzystać ze zgromadzonych środków, podobnie jak w poprzedniej umowie. Ja, absolutnie nie mająca pojęcia o tym wszystkim i niezajmująca się tym do tej pory, dopiero teraz przeczytałam, że w informacjach, które mi udostępniono, napisane jest, iż nowe umowy oszczędnościowe mogą być wykorzystywane wyłącznie na cele budowlane/mieszkaniowe (!!!). doradca więc kłamał mi w oczy.

Teraz, 2 tygodnie później, otrzymałam od BHW dokumenty, z których wynika, że data rozpoczęcia mojej nowej umowy oszczędnościowej to 23.08.23. Tutaj mam pytanie: skoro umowa została zawarta 11.8.23, czy teraz termin odstąpienia od umowy już minął?
Druga sprawa: czy mimo tego mogę wystąpić o wypowiedzenie umowy?

Nagle w dokumentach pojawia się informacja o standardowej opłacie oszczędnościowej. To również zostało omówione inaczej (!). Specjalnie zaznaczyłam, że chciałabym wybrać tylko umowę z elastyczną składką.

I na koniec, kiedy zapytałam, kiedy mogę spodziewać się wypłaty środków z mojej starej umowy oszczędnościowej, powiedziano mi, że może to potrwać maksymalnie 2 tygodnie... Minęły już 3 tygodnie, a na moim koncie nadal nic nie wpłynęło. Ile czasu ma kasa oszczędnościowa BHW, jeśli w oświadczeniu o przydziale zaznaczone jest: ""najszybciej jak to możliwe""?

Uważam, że wszystko jest niejasne i jako młody człowiek czuję się pozostawiony samemu sobie i oszukany. Chciałabym skonsultować tę sprawę z biurem porad dla konsumentów, ale za poradę musiałabym zapłacić ponad 120 euro (!). Nie mogę sobie na to pozwolić przy moich zarobkach, a na prawnika tym bardziej.

Proszę o pomoc/ocenę!

Z góry dziękuję.

Z poważaniem

Napisany przez BenniG
Po prostu cofnij zgodę SEPA, którą udzieliłeś, lub zaniechaj miesięcznej wpłaty, ustawiając ją na 0 €.
Wtedy rachunek oszczędnościowy mieszkaniowy będzie miał saldo ujemne, ponieważ opłata za zamknięcie zwykle jest finansowana z wpłat, ale to nie ma znaczenia.
W końcu BHW zakończy umowę.

Co do wypłaty. Od podwyżki stóp procentowych uważam, że kredyty hipoteczne są znowu bardziej interesujące. Ponieważ ogólnie rzecz biorąc personel nie został zwiększony, każdy proces prawdopodobnie potrwa dłużej - nawet jeśli przy wypłacie czystego salda nic nie musi być sprawdzane.

Napisany przez kariki23
BenniG pisze:
Po prostu odwołaj zlecenie SEPA, które podpisałeś, i/lub ustaw miesięczną wpłatę na 0 €. Wtedy BSV będzie na minusie, ponieważ opłata za zamknięcie zazwyczaj jest finansowana z wpłat, ale to nic nie szkodzi. W końcu BHW zakończy umowę.

Co do wypłaty. Od podniesienia stopy procentowej uważam, że kredyty hipoteczne oszczędnościowe ponownie stają się interesujące. Ponieważ ogólnie nie zwiększono personelu, każda czynność zajmuje teraz więcej czasu - nawet jeśli przy wypłacie czystego salda nic nie trzeba sprawdzać.

dziękuję najpierw za szybką odpowiedź!

Niestety nie mogę nawet sobie przypomnieć, że podpisałem zlecenie SEPA... tylko zostało ustalone, że z mojego konta zostanie pobranych 500 euro, gdy moje oszczędności zostaną wypłacone; po prostu jako wpłata początkowa dla nowej umowy oszczędnościowo-kredytowej....

Najśmieszniejsze jest to, że już pobrali z mojego konta 160,00 euro... to chyba będzie opłata za zamknięcie, przypuszczam...?!

Naprawdę nie mam pojęcia o takich rzeczach... Odwołaj zlecenie SEPA i ustaw wpłatę na 0 euro więc chyba muszę to zrobić pisemnie, czy jak to zrobić?

Pozdrowienia

Napisany przez ZehWeh
Najlepiej zastosować się do tego w przyszłości: nie podpisuj niczego, czego nie rozumiesz, i nigdy nie podpisuj od razu w placówce. Weź dokumenty do domu, przeczytaj je spokojnie, a potem podejmij decyzję.
Na pewno nie zawsze jest łatwo, ponieważ sprzedawcy bankowi są również szkoleni, aby wywierać presję na klienta i przyspieszyć zawarcie umowy.

Napisany przez kariki23
ZehWeh pisze:
Na przyszłość najlepiej zapamiętać: nie podpisuj niczego, czego nie rozumiesz i nigdy nie podpisuj od razu w placówce. Weź dokumenty do domu, przeczytaj je spokojnie, a potem podejmij decyzję.
Na pewno nie zawsze jest łatwo, ponieważ sprzedawcy bankowi są szkoleni do wywierania presji na klientów i forsowania zawarcia transakcji.

No cóż, teraz mam oczywiście takie rozumienie, ale takie zdania czy mądre rady nie pomogą mi już teraz.

Napisany przez BenniG
Możesz unieważnić obciążenie.
Pytanie brzmi, czy chcą wówczas opłatę za zwrot obciążenia.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

saldo jest już ogólnie dostępne i nie musi być wykorzystane na cele mieszkaniowe. Jednak gdy złożysz wniosek o premie,
saldo musi być wykorzystane na cele mieszkaniowe. Potwierdzi ci to twój doradca.

Regulowany przez przepisy składki to jedynie orientacyjna wartość, nie ma to jednak nic wspólnego z rzeczywistym oszczędzaniem. Niemniej jednak BHW ma
minimalną składkę w wysokości 2‰. Przypuszczam, że w przypadku obciążenia 160 euro oznacza to kwotę 10 000 euro w
planie oszczędzania mieszkaniowego z opłatą manipulacyjną w wysokości 1,6%. Oznacza to, że minimalna składka wynosi 20 euro miesięcznie.

Termin na odwołanie rozpoczyna się od otrzymania dokumentu dotyczącego oszczędzania mieszkaniowego - nie od zawarcia umowy.
Jeśli spełniasz warunki do uzyskania premii, to decyzja o zawarciu umowy na pewno nie była błędna, dlatego nie widzę tu
żadnych błędnych porad, zumal die Bausparsumme auch nicht überhöht ist.

Jedyną rzeczą, która mnie zastanawia, jest to: piszesz, że stara umowa BHW
została anulowana. Czy nie była ona gotowa do przeniesienia na własność?
W przypadku anulowania stracisz premię i państwowe premie.
W przypadku przyjęcia przeniesienia na własność i zrezygnowania z pożyczki otrzymasz premię,
której wysokość zostanie obliczona wstecz w wysokości około 2,5% w starych planach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata