Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego w trakcie urlopu rodzicielskiego.

Napisany przez ADMCI4
Spodziewamy się naszego pierwszego dziecka za trzy miesiące, a moja żona zdecydowanie chce zostać w domu przez pierwszy rok. Obecnie oboje jesteśmy ubezpieczeni w prywatnej firmie ubezpieczeniowej. Jednak jeśli moja żona weźmie roczny urlop rodzicielski, jej dochody spadną poniżej granicy dla składek. Czy w takim przypadku byłoby możliwe przeniesienie się z prywatnej do publicznej kasy chorych? Ktoś to już zrobił i zna procedurę? Dziękuję i pozdrawiam, Aligator

Napisany przez ADMCI4
To prawdopodobnie zależy od tego, czy chce później wrócić. Fundusze ubezpieczeń zdrowotnych wydają się raczej sceptyczne. Powodzenia! Wandervogel

Napisany przez Planvoll
Aligator pisze: W ciągu trzech miesięcy spodziewamy się naszego pierwszego dziecka, a moja żona zdecydowanie chce zostać w domu przez pierwszy rok. Obecnie oboje jesteśmy ubezpieczeni w prywatnej kasie chorych. Jeśli moja żona weźmie rok urlopu rodzicielskiego, jej dochody spowodują jednak spadek poniżej granicy wymiaru składek. Czy w takim przypadku możliwa jest zmiana z prywatnej do publicznej kasy chorych? Ktoś to już zrobił i zna się na procedurze? Dzięki i pozdrowienia, Aligator
Cześć, moim zdaniem wygląda to tak: Aby być obowiązkowo ubezpieczonym w GKV, trzeba pracować co najmniej 30 godzin tygodniowo! Jeśli liczba godzin pracy spada poniżej tej granicy lub wynosi zero, nie ma możliwości przystąpienia do GKV. Po zakończeniu urlopu rodzicielskiego i zarabianiu poniżej granicy wymiaru składek, obowiązuje obowiązkowe ubezpieczenie GKV! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata