Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Samochód służbowy dla jednoosobowego przedsiębiorcy w branży opieki pielęgnacyjnej.

Napisany przez crazypengu
Kochani użytkownicy forum,

mam nadzieję, że możecie mi pomóc w kilku kwestiach dotyczących samochodu służbowego. Pracuję w jednoosobowej firmie mojego ojca, firmie opiekuńczej, i potrzebuję pojazdu do celów służbowych. Moim marzeniem jest Audi A5 Cabrio. Jednak nasz doradca podatkowy wyraził pewne obawy i uważa, że urząd skarbowy mógłby podejrzewać, że samochód jest głównie używany do celów prywatnych. Czy to prawda? A jeśli tak, czy istnieją sposoby, aby to ominąć lub udowodnić, że samochód jest głównie używany w celach biznesowych?

Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia i rady na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc!

Re: Samochód służbowy dla jednoosobowego przedsiębiorcy w branży opieki pielęgnacyjnej.

Napisany przez 2tneub
Generalnie:
Zazwyczaj pojazdy przedsiębiorcy indywidualnego podlegają opodatkowaniu użytkowania prywatnego.
Wyjątkiem jest szczegółowo prowadzony książka podróży.
W określonych okolicznościach można odstąpić od tego, jeśli każde sprawne członek rodziny ma przynajmniej jeden pojazd w posiadaniu prywatnym, który jest bardziej wartościowy niż pojazd służbowy. Nawet to wiąże się z ryzykiem.

W twoim przypadku:
Można spróbować umieścić w umowie o pracę lub umowie o dostawie pojazdu zapis, że użytkowanie prywatne jest całkowicie wykluczone.
Istnieje na ten temat wyrok. Jeśli naruszysz umowę, firma ma roszczenie cywilne przeciwko tobie, ale nie powoduje to opodatkowania.
Jednakże ponieważ podlegasz art. 15 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, nie jestem pewien, czy to się sprawdzi.
Przypuszczam, że inni pracownicy firmy opieki nie jeżdżą Audi A5, więc niemożliwe jest tu argumentowanie na podstawie porównania z osobą trzecią.
Zatem pozostaje książka podróży. Niemniej jednak z mojego punktu widzenia każda książka podróży jest kwestionowalna. Jeśli planujesz mimo wszystko z niej prywatnie korzystać, to to się zauważy.

W trakcie kontroli podatkowej z własnymi elektronicznymi książkami podróży pracowników terenowych miałem ogromne trudności, ponieważ pojawiły się różnice między kilometrami ustalonymi za pomocą GPS a licznikiem pojazdu (który był podawany podczas tankowania). Rzeczywisty przebieg musiał być regularnie wprowadzany, aby elektroniczna książka podróży mogła dokładnie wyliczyć saldo GPS w górę lub w dół. Jeśli okres ten był zbyt długi, różnice były odpowiednio duże.
Na rachunkach z warsztatu znajdowały się również szacowane/zaokrąglone wartości, które różniły się od przebiegu w tym czasie. Ponieważ firma jest dostawcą telematyki i mogliśmy pokazać mu wszystko w najdrobniejszych detalach, urzędnik, po długich dyskusjach, został przekonany.
Przy prowadzeniu książek podróży ręcznie sprawdza się, czy książka podróży wygląda porządnie, czy została napisana ciągiem jednym pisakiem, czy pasuje do rozliczeń paliwa, czy pasuje zużycie itd.
Na przykład, będzie interesujące, jak zostanie zaprojektowana książka podróży dla firmy opieki, gdy pojedzie na wakacje.

Ewentualnie można rozważyć, czy twój ojciec nie opodatkuje obu pojazdów. Trzeba by przeliczyć, czy to byłoby lepsze niż dodatkowe opodatkowanie w twoim przypadku

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata