Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy można sprzedać mieszkanie na parterze, ale nadal mieszkać w domu?

Napisany przez pat3005
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Chcemy sprzedać nasze mieszkanie dla lokatora oddzielnie, około 55 m3. Pod względem aspektów kupna, powinno to być możliwe, oświadczenie o oddzieleniu, podział itp. Ale jak wygląda właściwa sprzedaż, czy mogę po prostu sprzedać mieszkanie dla lokatora, jeśli cały Dom jest jeszcze finansowany, czyli czy tylko część zadłużenia hipotecznego zostanie spłacona, czy po prostu pozostanie nieruszona, a nowy nabywca może po prostu wpisać się do księgi wieczystej?? Nie jest to takie proste...

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia, Patrik

Napisany przez BenniG
To możliwe jest tylko za zgodą banku. Możesz przedstawić bankowi swoje pomysły, ale jeśli uzna, że pozostała część nieruchomości ma zbyt niski poziom zabezpieczeń, może odrzucić podział. Sprawa nie będzie tania.

Napisany przez StGe1973
Bank musi oddać mieszkanie lokatorowi, wtedy możesz je sprzedać osobno...

Jednak nie jestem pewien, ale wtedy musiałoby być to mieszkanie oddawane w ramach EEE. Na pewno chciałbym tego uniknąć, ponieważ to bardzo skomplikowane. Być może istnieje jakaś specjalna regulacja, o której jeszcze nie słyszeliśmy...

Napisany przez 2tneub
Mieliśmy częściową sprzedaż dużej nieruchomości komercyjnej. Bank zgodził się na sprzedaż, ale tylko jeśli cała cena sprzedaży zostanie odjęta od salda dłużnego.