Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować od 3 000 € do 5 000 € na koncie oszczędnościowym terminowym.

Napisany przez T0M86
Dzień dobry wszystkim, chciałbym zainwestować od 3 000 € do 5 000 €. Najlepiej na koncie oszczędnościowym, ponieważ chciałbym mieć dostęp do pieniędzy w razie potrzeby. Obecnie nie znam żadnej innej alternatywy dla konta oszczędnościowego.

Natknąłem się na Bank C24. Czy ktoś go zna albo jest to godny zaufania bank?

Dziękuję

Napisany przez StGe1973
Do kwoty inwestycji do 100 000 euro nie musisz się martwić w bankach posiadających niemiecką licencję bankową. Obowiązuje tam ustawowe zabezpieczenie depozytów....

Napisany przez ZehWeh
Alternatywy, które warto wymienić:

niemieckie obligacje skarbowe, ETF rynku pieniężnego i ETF obligacji krótkoterminowych. Jednak warto z nimi się zapoznać.

W przeciwnym razie konto oszczędnościowe w dowolnym niemieckim banku jest w pełni wystarczające.

Napisany przez 2titan1981
Dla awaryjnego funduszu, jeśli ma być wystarczający. Awaryjny fundusz powinien przede wszystkim służyć jako środek awaryjny i niekoniecznie musi przynosić zysk. Jeśli nie jest to środek awaryjny i jest już inaczej zainwestowany, lokata terminowa oferująca ujemną stopę zwrotu wynoszącą 6,1% wobec inflacji...

Zatem trzeba określić, do czego ma służyć ta gotówka. Jako awaryjny fundusz powinna być przechowywana w banku, do którego można szybko się dostać. Jako inwestycja oczekująca na zysk. lub po prostu jako tymczasowe rozwiązanie z nadzieją na choć minimalne zabezpieczenie przed inflacją.

Jeśli jest to jedno z ostatnich rozwiązań i można poczekać około tygodnia, banki z Europy Północnej, Zachodniej i Środkowej wchodzą w grę. Kilka banków oferuje nawet oprocentowanie do 3,5%. Wtedy strata nie byłaby tak duża wobec inflacji.

Napisany przez IckeAusM
Jestem m.in. klientem banku C24 i jestem z ich usług całkiem zadowolony.

Niemniej jednak odsetki są wysokie tylko do końca roku, potem sytuacja się zmienia. Alternatywnie, mogłabyś rozważyć Hanseatic Bank.
Często w ofertach online zdarza się, że stopy procentowe po przejściu na nowy rok znacznie się zmniejszają.

Inną opcją może być lokata terminowa na krótki okres, np. trzy miesiące, zwłaszcza jeśli nie musisz od razu korzystać ze swoich oszczędności awaryjnych.

Ja podzieliłem swoje oszczędności awaryjne na cztery części i co kwartał lokuję jedną część na rok. Dzięki temu co około trzy miesiące otrzymuję odsetki, mam częściowy dostęp do kapitału i mogę go w prosty sposób wypłacać lub przedłużać.

Może również być to dla Ciebie opcja - zawsze z założeniem, że nie musisz od razu wszystkiego wypłacać.

Jeśli chodzi o Fundusze inwestycyjne i oszczędnościowe, szczerze mówiąc, jestem zbyt leniwy, aby samodzielnie się nimi zagłębiać i chciałbym, aby wszystko było proste i relatywnie bezpieczne.
Oczywiście, inflacja zżera moje oszczędności awaryjne, ale zamiast pozostawiać je bezczynnie, zabezpieczam się na razie odsetkami na poziomie 4,05% w C.A. Consumer Finance i 4,00% w Creditplus.

Niezależnie od tego, co zdecydujesz, zawsze lepiej zainwestować oszczędności niż pozwolić im przeterminować się na koncie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata