Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Biegły 3 tygodnie po podpisaniu umowy kupna.

Napisany przez Daniel1988
Witajcie

Mam skromne pytanie.

Obecnie sprzedaję mieszkanie własnościowe.

Podpisałem umowę u notariusza tygodnie temu, a wymagana zgoda zarządcy jest także dostępna w formie notarialnej.

Jak dotąd wszystko dobrze

Pięć dni temu ekspert banku nabywcy umówił się na wizytę w celu obejrzenia mieszkania od wewnątrz i na zewnątrz.

Spotkanie było dość krótkie, zrobił tylko szybko zdjęcia każdego pomieszczenia oraz z zewnątrz.

Co będzie, jeśli powie teraz bankowi, że nieruchomość nie jest warta tyle, ile oferuje ją nabywcy?

Na przykład dach w domu trzeba będzie w ciągu najbliższych lat naprawić, ale nie było to niczego zatajonego.

Ponieważ nie jesteśmy ekspertami prawnymi, zastanawiamy się, czy było w porządku wpuszczenie go do domu.

Poza tym wizyta była dość bezbolesna i krótka.

Byłoby świetnie, gdyby ktoś z orientacją mógł mi krótko odpowiedzieć

Bardzo wam dziękuję

Napisany przez BenniG
Hm, jako kupujący podpisałbym umowę dopiero po uzyskaniu pewności co do finansowania.
Jeśli twój kupujący podpisał umowę zbyt pochopnie i teraz nie jest w stanie uzyskać finansowania, to może go to sporo kosztować.
Jeśli kupujący nie spełni swojej części umowy zakupu, będziesz musiał ponownie sprzedać mieszkanie i dochodzić odszkodowania od poprzedniego kupującego.

Napisany przez bruno68
Teraz Daniel1988, jak już wielokrotnie wspomniałem, dwa opinie wartościowe są obowiązkowe na mocy prawa. patrz także: § 505 c ust. 1 zdanie 2 BGB Jeśli po dziesiątym podwyższeniu oprocentowania okazuje się, że nieruchomość jest zbyt droga, finansowanie nie dojdzie do skutku. Wówczas koszty notarialne poniesiesz samodzielnie. Spróbuj uzyskać kopię opinii wartościowej. Jeśli opinia wartościowa nie odpowiada, oszczędzaj pieniądze na nowy dach, począwszy od teraz. Ponadto powinieneś przestrzegać tej deklaracji zgodnie z przepisami prawa: § 505 c ust. 1 zdanie 2 BGB Jeśli nie przyjdzie rzeczoznawca majątkowy do domu, nie będzie również kredytu na zakup lub remont. Dlatego opinia wartościowa domu służy do obliczenia udziału kredytowego dla finansowania. W odniesieniu do tego, co pisze BenniG: Jeśli kupujący nie wykonuje swojej części umowy kupna, być może będziesz musiał ponownie sprzedać mieszkanie i dochodzić odszkodowania od poprzedniego nabywcy. Tutaj pojawia się pytanie, czy klient osobiście podpisał! Tylko wtedy istnieje możliwość uzyskania odszkodowania! bruno68

Napisany przez ZehWeh
Czy to był rzeczywisty rzeczoznawca, czy po prostu pracownik banku zrobił zdjęcia domu do dokumentacji? Zrobienie tego drugiego jest w rzeczywistości standardem przy udzielaniu kredytów hipotecznych. Zazwyczaj sprawdza się tylko, czy Dom istnieje i czy papierologia się zgadza.
Bruno, jak zawsze, może być zignorowany, bo i tak mówi tylko bzdury.

To był pan z banku, który tutaj robił zdjęcia. Trwało to może 15 minut.

Napisany przez ZehWeh
To nie był prawdziwy rzeczoznawca, sporządzenie opinii technicznej budynku trwa znacznie dłużej.

Przy naszym refinansowaniu bank również wysłał kogoś do sprawdzenia, mimo że suma kredytu stanowiła zaledwie 1/5 wartości domu. Chodzi po prostu o to, żeby bank miał pewność, że Dom istnieje tak, jak jest to wskazane na papierze. Jeśli wszystko się zgadza, to kupujący otrzymuje kredyt.

SUPER, dziękujemy Wam za szybkie i przede wszystkim wyjaśniające odpowiedzi

I do Brunona...

To naprawdę nie jest fajne, gdy na początku piszę, że nie jestem ekspertem prawnym, a ty wylewasz na mnie wiele paragrafów... mimo to dziękuję za trud

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Teraz Daniel1988,

jak kilkakrotnie wspomniałem, dwa ekspertyzy wartości są obowiązkowe zgodnie z prawem.

patrz także: § 505 c ust. 1 zdanie 2 BGB

Jeśli po dziesiątym podwyższeniu oprocentowania okaże się, że nieruchomość jest za droga, finansowanie zawiśnie.
Koszty notariusza w takim przypadku poniesie Pan.

Spróbuj uzyskać kopię ekspertyzy wartości. A jeśli ekspertyza Ci się nie spodoba, oszczędzaj pieniądze na nowy dach, począwszy od teraz.

Powinieneś także uwzględnić to pod prawem: § 505 c ust. 1 zdanie 2 BGB

Jeśli nie pojawi się rzeczoznawca, nie będzie też kredytu na zakup lub renowację. Dlatego ekspertyza wartości domu jest istotna do obliczenia poziomu obciążenia pod zastaw w przypadku finansowania.

Co do tego, co pisze BenniG:
Pojawia się pytanie, czy klient podpisał osobiście! Tylko wtedy byłaby możliwość dochodzenia odszkodowania!

bruno68

Znowu głupota podwójnie!

Każdy bank musi dokonać oględzin nieruchomości zgodnie z ustawą refinansową przy przeprowadzaniu finansowania. Często dochodzi do tego nawet po udzieleniu kredytu, dlatego nie jest to ekspertyza, ponieważ nie jest ustalana wartość, a jedynie potwierdza się istnienie nieruchomości w takiej postaci!

Dziękuję za Twoją odpowiedź
Miło, że tutaj są specjaliści, którzy mogą szybko wyjaśnić o co chodzi.
Ogromne brawa dla Was, dziękuję

Napisany przez bruno68
Ja, ja noelmaxim, Großes schreien, aber selber nichts einbringen! Nur gut, das noelmaxim, dank der Schriftform jetzt in die Rechtsform einer Garantie durch Beschönigen eingegangen ist. In seinen klassischen Schreien bestreitet er, etliche meiner gemachten Einwände in meiner Aussage. Demnach gibt noelmaxim, Garantien über ab, über dem Gläubiger und Käufer, dass die Finanzierung eine todsichere Sache ist. Obwohl der Gesetzgeber, sowie Banken und Bausparkassen über das Vertragsrecht, ein Verbot einer Zusage durch einen Vermittler zur eine Finanzierung, als eine der Grundbedingung der Zusammenarbeit sanktioniert. Einzig dem Gläubiger ist es vorbehalten, die Zusage zur Darlehnsfinanzierung zuerteillen, und niemand anderes weder ich noch sonst wer. Hier braucht man nicht nachzudenken, das der Verkehrswert der Immobilie nach der 10.Zinserhöhung nicht wenig an Wert verloren hat! Defakto wird ohne testiertes Wertermittlungsgutachten, kein tragfähiges Finanzierungskonzept zustande kommen. Denn die 11.Zinserhöhung wird auch in diesem Jahr noch im Raume stehen, weitere 0,25 bis 0,50 % p.a. Dementsprechend werden noelmaxim Bankenfinanzierungen, wie Blei sein, also unverkäuflich! Bürgerliches Gesetzbuch (BGB) § 505c Weitere Pflichten bei grundpfandrechtlich oder durch Reallast besicherten Immobiliar-Verbraucherdarlehensverträgen Darlehensgeber, die grundpfandrechtlich oder durch Reallast besicherte Immobiliar-Verbraucherdarlehen vergeben, haben 1. 2. sicherzustellen, dass interne und externe Gutachter, die Immobilienbewertungen für sie vornehmen, fachlich kompetent und so unabhängig vom Darlehensvergabeprozess sind, dass sie eine objektive Bewertung vornehmen können, und 3. Na ja, Daniel1988, wenn man 31 oder 36 Wörter nicht lesen und deren Zusammenhang nicht erkennt. Zumal sie selber danach gefragt haben, ob ein Wertgutachter das Haus betreten darf, nun der Gesetzgeber verlangt es! Die Rechtsfolgen stehen im § 505 d BGB, die wechselseitige Bankrotthaftung für den Gläubiger (aus der Masse heraus) der Schuldner aus den § 505 ABS. 3 letzter Satz BGB. § 505d Verstoß gegen die Pflicht zur Kreditwürdigkeitsprüfung 3) Die Absätze 1 und 2 finden keine Anwendung, soweit der Mangel der Kreditwürdigkeitsprüfung darauf beruht, dass der Darlehensnehmer dem Darlehensgeber vorsätzlich oder grob fahrlässig Informationen im Sinne des § 505 b Absatz 1 bis 3 unrichtig erteilt oder vorenthalten hat. Folgerichtig hätten sie nicht die Tür geöffnet und wäre die Begehung durch den Wertgutachter nicht erfolgt, wäre eine weitere Darlehnsbearbeitung sinnlos, weil kein Darlehn vom Gläubiger erteilt wird. Weil der Gläubiger den Genannten gesetzlichen Abschnitt über die Wertermittlung und Prüfung und Formal richtig auf einen dauerhaften Datenträger nicht nachweisen kann. Damit hätte jeder Gläubiger ohne Urteil, nach der gelten Rechtsprechung des Immobiliendarlehnsfinanzierungsgesetz, von 21.03.2016, verloren und damit Schadensersatzpflichtig. Zwar behauptet noelmaxim sehr viel und schreit auch, aber den gesetzlichen Beweis tritt dieser seit 7 Jahren nicht an. Er soll doch mal seine Gegenbeweise hier mal veröffentlichen! Mal sehen, ob er dies kann! @Daniel1988, ihre Stellungnahme: Nun ja, vielleicht haben Sie Glück, aber davon dauerhaft ausgehend eher nicht. Denn Sie sind hier schon im Nachteil, weil Sie selber kein Wertgutachten besitzen, demnach könnte ihr Preisvorstellung eher dem Mondpreisniveau entsprechen, was die Immobilie, gegenwärtig unverkäuflich und zukünftig macht. Denn keiner zahlt 100.000 € mehr als das einseitige Wertgutachten hergibt. Mehr ist zu ihrem Fall nicht mehr zusagen, teilen Sie später mit, ob das alles geklappt hat. Denn keine Antwort wäre ein eingestehen des Scheiterns! bruno668

A więc jeśli nie odpowiadam, to znaczy, że zawiodłem ??? Jestem niesłychanie szczęśliwy, że są tu użytkownicy tak jak noelmaxim, którzy potrafią uczynić wyjaśnienia w sposób zdrowo racjonalny. Ty zaś zachowujesz się jak BGB wcielony... co chcesz mi przekazać poprzez podwyżkę o 100 punktów procentowych? Dlaczego mówisz o rzeczoznawcy, skoro nim nie był? Czy tylko dlatego, że w niewiedzy użyłem terminu "rzeczoznawca"?? Nikt tutaj nie jest winny twojego złego humoru, ale mam dla ciebie radę... po prostu wyjdź z tego forum, bo tacy ludzie jak ty tylko zniechęcają nowicjuszy do finansowania lub budowania... bardzo, bardzo źle... ale wystawię ci jeszcze 0,5/10 punktów, bo poświęciłeś trud, aby swoje złe samopoczucie zamknąć w tekście. Odezwę się z wynikiem

Napisany przez ZehWeh
Brak odpowiedzi byłby uznaniem porażki

To wszystko mówi o Brunonie, naprawdę uważa się za centrum wszechświata, a każdy musi mu składać raport... WOW!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata