Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny pomimo trwającego kredytu samochodowego.

Napisany przez LuckyLuke
Dzień dobry Szanowni Państwo,

nazywam się Luca i mam następujące pytanie. Obecnie mam 23 lata i uczęszczam na szkolenie zawodowe, dodatkowo pracuję jeszcze w dwóch innych miejscach. Teraz pojawia się dla mnie pytanie, czy jeśli teraz finansuję samochód za 25 000 euro na 5-7 lat i zawsze płacę terminowo, czy to pogorszy czy poprawi moją zdolność kredytową za 2-4 lata, gdy będę chciał sfinansować swoje pierwsze mieszkanie. kredyt samochodowy będzie wtedy spłacony w połowie, ale nadal będzie stanowił zobowiązanie i działał.

Z poważaniem, Luca

Napisany przez 2titan1981
Osobiście nie finansowałbym samochodu, ale kupiłbym taki, na który mogę sobie pozwolić z własnych środków. kredyt na samochód na początku pogorszy Twoje konto w biurze informacji kredytowej, ale jeśli nie zrobisz nic więcej, punkty te się znowu zwiększą. Co gorsze, kredyt samochodowy może uniemożliwić Ci zdobycie mieszkania lub utrzymanie go... ponieważ rata kredytu i jego długość będą odejmowane od Twojego budżetu przez bank finansujący....
W zależności od rodzaju twoich dodatkowych źródeł dochodu będą one uwzględniane lub nie. Ponadto, dobre warunki kredytowania wymagają posiadania kapitału własnego, dzięki czemu można uzyskać lepsze warunki kredytu. Z zakupem samochodu stracisz prawdopodobnie również kapitał własny.
Ponadto może pojawić się pytanie, dlaczego mając dwa dodatkowe źródła dochodu, nie ma się wystarczająco pieniędzy na bezpośredni zakup samochodu lub dlaczego nie ma się kapitału własnego w wysokości 20-30% wartości mieszkania....
Na rynku istnieją na pewno porządne samochody poniżej 10 000 euro, które spełnią swoje zadanie.... więc lepiej nie brać kredytu na samochód, a skorzystać z własnych środków, a następnie wykorzystać dodatkowe źródła dochodu do zgromadzenia 20-30% kapitału własnego na zakup mieszkania.... Ponieważ horyzont czas rozważanego planu zakupu jest krótki, oszczędzałbym te pieniądze tylko na lokacie i stopniowo w funduszu oszczędnościowym, aby pieniądze na zakup mieszkania były w całości dostępne.

Napisany przez IckeAusM
Mogę tylko zgodzić się z moim poprzednikiem! OSOBIŚCIE również NIGDY nie finansowałbym samochodu.

Oczywiście dla niektórych samochód jest związany z emocjami, ale dlatego związywać się z takim ciężarem na 5 - 7 lat. Zwłaszcza gdy spojrzy się na to, co obecnie wychodzi z taśmy pod postacią technicznych arcydzieł, które w rzeczywistości zdają się być przeznaczone tylko na około 10 lat, niezależnie od silnika, karoserii, podzespołów nośnych czy dodatkowych.

Następnym problemem jest olbrzymia utrata wartości w pierwszych latach. Samo opuszczenie pojazdu z terenu dealera oznacza, że już kilka tysięcy euro wyparowało. Wówczas lepiej wybrać dobrego używanego, który zawsze był serwisowany. Dzięki temu koszty finansowe i utrata wartości są znacznie mniejsze.

Nie chcę Cię zniechęcać do finansowania samochodu, każdy powinien robić to, co uważa za słuszne, ale należy wziąć pod uwagę wspomniane kwestie.

Co do SCHUFA: Tak, finansowanie, kredyt lub cokolwiek innego, nawet zwykłe otwarcie konta, obniża wynik. Gdy relacje biznesowe trwają dłużej i zobowiązania są sumiennie spłacane, wynik poprawia się.

Odnośnie finansowania: Może się zdarzyć, że finansowanie budowlane zawiedzie, jeśli bieżące finansowanie samochodu na tyle ogranicza miesięczne środki, że według banku nie pozostaje wystarczająco na życie. Może tak być, ale nie musi.

Napisany przez Marc2512
...no cóż, oprócz 0%, kiedy nie muszę już finansować i więc nie obchodzi mnie Schufa... ma to całkiem sens... po prostu nie ma już 0%-owych ofert

Napisany przez ZehWeh
To zależy. Jeśli zarabiasz 5000€ miesięcznie, a finansowanie samochodu kosztuje ci tylko 200€ miesięcznie, to pewnie nie będzie problemu. Jeśli zarabiasz tylko 1500€, a kredyt samochodowy kosztuje 500€, to sprawa wygląda inaczej.

W zasadzie bank zawsze porównuje twoje dochody i wydatki. Im większa przewaga dochodów nad wydatkami, tym lepiej. Oczywiście, dochodzą do tego inne czynniki (np. stabilność zatrudnienia).

Warto zauważyć, że przy finansowaniu nieruchomości zaleca się posiadanie solidnego wkładu własnego, co najmniej na poziomie kosztów dodatkowych, a najlepiej 10-20% ceny zakupu.

Napisany przez LuckyLuke
Kiedy po trzech latach spłaciłem 40%, myślicie, że moja historia kredytowa / zdolność kredytowa będzie wtedy taka sama jak wcześniej, a może nawet lepsza?

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi

Napisany przez ZehWeh
Dopóki kredyt nie zostanie spłacony, historia kredytowa w BIK rośnie powoli.

Napisany przez LuckyLuke
Dziękuję za Twoją odpowiedź

Napisany przez LuckyLuke
Czyli sugerujesz, że nie otrząsnęła się jeszcze po kredycie samochodowym?

Napisany przez LuckyLuke
Dziękuję za szybką odpowiedź

Napisany przez LuckyLuke
Niestety, zobaczymy, jak cała sytuacja będzie się rozwijać.

Napisany przez LuckyLuke
Kiedy po trzech latach spłacę 40%, myślicie, że moje Schufa / zdolność kredytowa będzie znowu taka jak wcześniej, a może nawet lepsza?

Ponadto dziękuję za liczne odpowiedzi

Napisany przez KingRollo
To względnie nie ma znaczenia, ile już spłaciłeś. Musisz nadal opłacać swoją ratę, którą bank uwzględni w swoim budżecie domowym. Być może Twoja wartość w Schufie nieznacznie się poprawiła, ale dla banku najważniejsze są prawdopodobnie rata, dodatkowe koszty, zobowiązania oraz Twój dochód.

Napisany przez BenniG
Osoby piszące porównują tutaj jabłka z gruszkami - samochód za 25 000 € z samochodem za mniej niż 10 000 €. Jeśli koniecznie potrzebujesz samochodu za 25 000 €, a nie masz na niego pieniędzy, możesz go sfinansować lub wziąć w Leasing. Sytuacja wyjściowa dla zakupu mieszkania z pewnością zmniejszyłaby oba aspekty, nie mając dodatkowej wiedzy o twoich wymaganiach od mieszkania, znajomości twojego dochodu i jego rozwoju oraz twojego wkładu własnego, ale nie byłaby ostatecznie ocenialna. Jakie jest teraz ważniejsze: samochód za 25 000 € teraz i mieszkanie dopiero za 5 do 7 lat, czy samochód za 10 000 € teraz i mieszkanie za 2 do 4 lata. Twój wybór jest z pewnością także dyskutowalny. Od 2018 roku podpisałem 6 umów Leasingu (od kwietnia 2020 roku 2 samochody jednocześnie) i w 2021 roku zaciągnąłem 100 000 € pożyczki hipotecznej na moje mieszkanie (które kupiłem w 2017 roku za 65 000 €) i w 2023 dodałem kolejne 30 000 € za pośrednictwem pożyczki budowlanej, aby sfinansować prace budowlane. Oczywiście, mam już 36 lat i nie jestem już w trakcie nauki, ale dla mnie umowy Leasingowe są najbardziej sensownym sposobem poruszania się. Pieniądze, które nie są związane z samochodem, teraz wreszcie refinansują ratę Leasingową (przy 30 000 € i 4% oprocentowaniu to przynajmniej 100 € odsetek miesięcznie (przed opodatkowaniem)). Po prostu mówiąc tak lub nie jest trudne - wiele innych warunków również ma wpływ!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata