Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Błędny przelew - żądanie zwrotu przez bank

Napisany przez Supergirl
Cześć,

moja mama niestety przez dłuższy czas używała niewłaściwego numeru IBAN. Chodzi już o łącznie 1 800 €. Od stycznia regularnie dokonywała przelewów z pomyłką w numerze. Dopiero teraz jej to udało zauważyć. Już dowiedziałem się, że możliwe jest odzyskanie środków od banku, ale wiąże się to z kosztami. W naszym przypadku wynoszą one 14,90 € za każdy niewłaściwy przelew przez nią wykonany. Moje pytanie teraz brzmi: jak długo mamy czas na odzyskanie pieniędzy? Jakie są tu terminy dla błędnych przelewów? Jak powiedziała policja, złożenie skargi karnej nie jest możliwe.

Pozdrowienia
Susanne

Napisany przez ZehWeh
Jak tylko pieniądze zostaną zaksięgowane na obcym koncie, wasz bank nie może ich już odzyskać, żaden bank nie może po prostu pobrać kwot z innego banku bez upoważnienia. Zgłoszenie przestępstwa jest oczywiście niemożliwe, ponieważ odbiorca nie popełnił żadnego przestępstwa. Nie ma obowiązku zgłaszania błędnej przelewu, może mu nawet nie zwrócić uwagi.

W takim przypadku wasz bank wysyła zapytanie do obcego banku, który kontaktuje się z właścicielem konta w sprawie przelewu, stąd też opłaty w wysokości 14,90€ za przelew. Właściciel konta musi wtedy potwierdzić, że omyłkowo otrzymał przelewy. Jeśli jednak odmówi, na razie nie możecie nic zrobić, chyba że zdecydujecie się skorzystać z pomocy prawnika.

To, co mnie dziwi, to zazwyczaj bank porównuje nazwisko odbiorcy z właścicielem konta, do którego ma być dokonany przelew. Jeśli wystąpią jakiekolwiek sprzeczności, bank zazwyczaj najpierw pyta albo nie wykonuje przelewu.

Napisany przez 2tneub
Porównanie z nazwą odbiorcy odbywa się obecnie sporadycznie i tylko w określonych przypadkach. Chyba kiedyś miałem to przy 500 euro. Jednakże może się różnić w zależności od banku.

Napisany przez Supergirl
Cześć,

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy istnieje jakiś termin na zwrot środków? Poza ogólnym trzyletnim terminem przedawnienia? Jeśli więc posiadacz konta nie wyraża zgody, jak mogę uzyskać jego dane, aby ewentualnie skorzystać z pomocy adwokata? Czy bank może w takiej sytuacji ujawnić dane? Co się stanie, jeśli nie odpowie w ogóle? Ponieważ było około 20 pojedynczych przelewów, to oczywiście także wiąże się to z pewnymi kosztami.

Również mnie dziwi, dlaczego bank tego nie zauważył...

Napisany przez BenniG
Hm, więc zastanawiam się, czy pieniądze naprawdę dotarły do kogoś. IBAN składa się z numeru banku, numeru konta, DE i cyfry kontrolnej. Prawdopodobieństwo, że cyfra kontrolna będzie taka sama przy pomyłce w cyfrach, uważam za bardzo niskie. Zadzwoniłbym do banku, gdzie trafiły pieniądze, żeby sprawdzić, czy nie mają tam czarnej dziury ;-) Jeśli pieniądze faktycznie dotarły, zanim zapłacę 14,90 €, prosiłbym odbiorcę o przekazanie mojej matce pieniędzy z powrotem, po prostu przekazując 10 razy po 1 cent, z prośbą o przelanie z powrotem 1.800 €. 10 przelewów nie powinno umknąć uwadze, a w końcu jesteście zależni od dobrej woli odbiorcy.

Napisany przez Supergirl
Cześć,

dziękujemy za wskazówki. Pieniądze faktycznie wylądowały na innym koncie. Dlatego zalecono nam złożenie wniosku o wyjaśnienie. Czy ktoś wie, co się stanie, jeśli beneficjent nie odpowie na to? Czy będę miał możliwość zatrudnienia prawnika? Czy bank w ogóle może ujawnić dane beneficjenta prawnikowi?

Napisany przez 2tneub
Ok, około 2 lata temu nasz bank zadzwonił do mnie do pracy w związku z podobną sytuacją. Zgodziłem się na zwrot środków. Co dalszą prawnie może zrobić nadawca, niestety nie mam pojęcia.

Napisany przez Cici
Supergirl pisze:
Czy mogę zatrudnić prawnika w tej sytuacji? Czy bank w ogóle może przekazać dane beneficjenta adwokatowi?

Prawdopodobnie nie będziecie mieli szans odzyskać pieniędzy karnie, ponieważ Twoja matka dokonała samodzielnych przelewów i dlatego nie ma tu żadnego oszustwa ani podobnej sprawy. Jeśli beneficjent nie zwróci pieniędzy dobrowolnie, macie jednak możliwość odzyskania ich drogą cywilną. Biorące udział banki są wtedy zobowiązane dostarczyć niezbędne dane do rozwiązania sporu.

Napisany przez StGe1973
A także, po pierwsze, jeśli konto nie istniałoby, bank zwróciłby je z informacją: konto nie istnieje. Dlatego nieprawidłowe konto musi istnieć...

Problem, jak mówi tenub, polega na tym, że banki w większości przypadków nie porównują już IBANu z nazwą. Kiedyś bank po prostu zadzwoniłby do właściciela konta i powiedział: Coś jest nie tak, proszę sprawdzić, czy nazwa lub numer konta jest nieprawidłowy.

Prawnie sprawa jest dość prosta: Tak, odbiorca nie musi zwrócić pieniędzy dobrowolnie, ponieważ nie musi prowadzić dochodzenia. Ale po otrzymaniu wezwania do zwrotu pieniędzy musi je zwrócić, ponieważ oczywiście nie jest to jego własność. Jeśli tego nie zrobi, będzie to kradzież z powodu przywłaszczenia sobie obcej własności poprzez niezwrócenie jej.

Problem polega zawsze na praktyce: Jeśli odbiorca już wydał pieniądze i nie ma ulegalnego dochodu, można niewiele zrobić...

Napisany przez IckeAusM
Ze względu wyłącznie na pomyłkę w liczbie, numer konta odbiorcy wcale nie musi być poprawny.

Jak już wspomniano, IBAN składa się z numeru BLZ, numeru konta oraz sumy kontrolnej, którą oblicza się za pomocą Modulo 97-10. Każdy, kto choć raz wykonał to ręcznie lub w jakikolwiek sposób się z tym zetknął, wie, że bardzo mało prawdopodobne jest, aby przy pomyłce w np. numerze konta suma kontrolna pozostała taka sama. Szansa wynosi 1 do [niewiarygodna liczba], że taki numer konta faktycznie istnieje.

Porównywanie właściciela konta lub nazwy z IBAN, jak mi wiadomo, ma miejsce dopiero przy kwotach rzędu ~10.000€, jeśli w ogóle, ponieważ od 2009 roku nie ma już obowiązku tego. Prawo antyprania pieniędzy przewiduje kontrole dopiero od 10k€. Przed tym nie ma to większego znaczenia, co jest napisane w polu odbiorcy. Można też wpisać Tamka Tasaka, Małgosię albo Myszka Miki. Nikt tego nie sprawdzi, ani człowiek, ani algorytm, a kasa mimo to dochodzi.

Albo pieniądze zostały stale zwracane, jednakże pominięto je, albo konto faktycznie istnieje.

Jeśli konto faktycznie istnieje, to odbiorca JEST W ZASADZIE(!) zobowiązany do zwrotu przez trzy lata, czy chce, czy nie. Nazywa się to roszczeniem zwrotnym na podstawie §812 BGB w związku z §818 ust. 3 BGB. Nie ma to nic wspólnego z życzliwością czy dobrą wolą odbiorcy, ani z pechem, nawet jeśli odbiorca już wydał pieniądze! Niektórzy mają fantastyczne pojęcie o prawie...

Jednakże ważny jest punkt, który porusza StGe: Jeśli odbiorca jest pasożytem finansowym, który już wydał kasę i u którego nie ma już co ściągnąć, ponieważ jest to egzekucja, upadłość lub coś w tym stylu, to faktycznie macie pecha.

Ja osobiście sugeruję załatwienie sprawy poprzez bank, nawet jeśli każda przelew obciąża Was w około 15€. Przy 20 przelewach ryzyko wynosi około 300€. W każdym razie jest to tańsze niż wynajęcie prawnika. Powodzenia!

Napisany przez BenniG
IckeAusM pisze:
Z powodu jednego błędu w liczbie odbiorcy numer konta nie jest poprawny.

Jak już zauważono, IBAN składa się z numeru banku, numeru konta i sumy kontrolnej, która jest obliczana za pomocą Modulo 97-10. Każdy, kto kiedykolwiek to zrobił ręcznie lub przynajmniej się tym zajął, wie, że jest bardzo mało prawdopodobne, że w przypadku błędu liczbowego na przykład w numerze konta suma kontrolna pozostanie taka sama. Szansa wynosi 1 do [niewiarygodnie dużej liczby], że taki numer konta faktycznie istnieje.

Dokładnie moje zdanie!

Cytat od IckeAusM

Ja również zdecydowałbym się na załatwienie całej sprawy za pośrednictwem banku, nawet jeśli kosztuje to prawie 15 € za przelew. Przy 20 przelewach ryzyko wynosi około 300 €. W każdym razie jest to tańsze niż wynajęcie prawnika. Powodzenia!

Zanim faktycznie wydam 300 € kupę, najpierw wysłałbym odbiorcy wiadomości w postaci przelewów na 1 cent. Może poprosić o oddzwonienie albo poinformować, że jeśli całą kwotę zwróci, to może zatrzymać 100 €. Myślę, że można tutaj być kreatywnym.
Jeśli odbiorca nie zareaguje, to można zacząć od pewnej kwoty, aby wiedział, że mamy poważne zamiary i odpowiednie możliwości.
Następnie zaproponować taki układ z kwotą 75 €...
Oczywiście, to może zająć więcej czasu, ale można też zaoszczędzić 200 €.

Napisany przez Simoni87
tneub pisze:
Porównanie z nazwą odbiorcy ma miejsce obecnie tylko okazjonalnie i przy określonych kwotach. Chyba miałem to kiedyś przy 500 euro. Może jednak różnić się w zależności od banku.

Oj, to naprawdę mocne

Napisany przez Simoni87
Supergirl pisze:
Cześć,

dziękuję za wskazówki. Pieniądze faktycznie trafiły na inne konto. Zalecono nam złożenie wniosku o ustalenie przelewu. Czy ktoś wie, co się stanie, jeśli beneficjent się nie odezwie? Czy mam wtedy możliwość skorzystania z usług prawnika? Czy bank w ogóle może przekazać dane beneficjenta prawnikowi?

To dobre pytanie, też jestem ciekawa

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata