Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypłata z umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe.

Napisany przez Alex247
Cześć wszystkim,

pięć lat temu wziąłem u BHW oszczędności budowlane na kwotę powyżej 100 tysięcy euro. Umowa ta nie była związana z finansowaniem budowy, była po prostu prewencyjnym działaniem mającym na celu zabezpieczenie niskich stóp procentowych.
Oprocentowanie wynosi 1,0%, a rata oszczędzania to 150 euro.
Obecnie saldo wynosi około 7 tysięcy euro po odjęciu opłaty za otwarcie konta.

Po zapytaniu o możliwość podziału, doradca poinformował mnie, że jeśli zdecyduję się na wydzielenie 20 tysięcy euro, to moje środki będą gotowe do wypłaty dopiero w 2030 roku. To dla mnie trochę za późno.

doradca zaproponował mi możliwość wypłaty środków. Mogę jednorazowo wypłacić moje oszczędności z 3% opłatą. Okres oszczędzania zostanie przeliczony, umowa pozostanie w mocy, a wypłata będzie odpowiednio przeliczona.

Czy ktoś zna takie postępowanie lub czy istnieją dodatkowe pułapki poza tymi 3% opłaty, na które należy zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Aby uniknąć 3 %, można poczekać pół roku na swoje pieniądze, ponieważ jest to opłata za wypowiedzenie umowy, która przestaje obowiązywać po pół roku.

Napisany przez C. Andreas
Można zawsze zrezygnować, ale wtedy umowa przestaje obowiązywać. Zostaje rozwiązana.
Być może miał na myśli podział na dwie części: jedną o wartości 20 a drugą o wartości 80, przy czym 20 zostanie zrezygnowane.

Oznacza to, że 80 musi nadal być regularnie opłacane.

Rozsądnym posunięciem byłoby raczej zmiana wariantu na 2,35% w ramach BHW, czyli przełączenie się z oprocentowania odsetek od 1% do 2,35% w części o wartości 20 i dopiero później zainicjowanie przydziału umowy. Zajmuje to około 3 miesiące.

Napisany przez NaTwoim13
C. Andreas pisze:
Zawsze można wypowiedzieć umowę, jednak wtedy umowa przestaje obowiązywać. Zostanie rozwiązana.
Być może miał na myśli podział na dwie części: jedną na 20% i jedną na 80%, a następnie wypowiedzenie tej na 20%.
Oznacza to, że część na 80% musi nadal być regularnie opłacana.
Sensowniejszym rozwiązaniem byłoby zmienić wariant na taryfę 2,35% BHW, czyli z 1% oprocentowania na 2,35% oprocentowania w części na 20% i następnie uzyskać przydział polisy. To zajmuje około 3 miesięcy.

Następnie przydziel środki z rezygnacją z pożyczki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata