Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ochrona depozytów - nie jest wymagane składanie wniosku?

Napisany przez Geldkoning
Cześć,

Próbuję zrozumieć zasady ubezpieczenia depozytów w zagranicznych bankach. Na przykładzie hiszpańskiego FGD https://www.fgd.es/en/frequently-asked-questions/ przyjrzałem się punktowi 9: co zrobić w przypadku bankructwa banku. FGD twierdzi, że w przypadku zagrożenia nie trzeba składać wniosku, a FGD automatycznie zwróci depozyty (do €100,000).

W przypadku bankructwa banku nie jestem przekonany, czy to działa. Jak FGD wie, że jestem klientem hiszpańskiego banku, jakie depozyty mam tam i jak FGD może się ze mną skontaktować w sprawie zwrotu? W przypadku bankructwa banku na pewno nie będzie możliwe skontaktowanie się z nim w celu przekazania informacji. Jak mogę sprawdzić, czy moje dane są przechowywane przez FGD i czy zwrot depozytów będzie możliwy?

Dzięki za pomoc!

Re: Ochrona depozytów - nie jest wymagane składanie wniosku?

Napisany przez ZehWeh
Kiedy bank zbankrutuje, nie znika on z powierzchni ziemi. Dane klientów nadal istnieją i prawdopodobnie zostaną przesłane do FGD, która następnie skontaktuje się z klientami. Upewnij się więc, że Twoje dane w banku są zawsze aktualne.

Poprzednie przesłanie danych nie miałoby sensu, ponieważ suma depozytów stale się zmienia.

Aktualnym przykładem jest bank Greensill.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata