Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Opodatkowanie ubezpieczeń na życie z elementem kapitałowym przy jednorazowej wypłacie

Napisany przez ADMCI4
Cześć, chciałbym poprosić o informację. W roku 2002 wykupiłem polisę na życie, która wypłaci środki w 2032 roku. Dotychczas zawsze sądziłem, że nie muszę płacić podatków od wypłaty z tego ubezpieczenia. Ostatnio jednak bardzo mnie to zaniepokoiło, ponieważ moi przyjaciele donieśli mi, że będą musieli zapłacić podatki od swoich polis na życie w przyszłości. Kto może mi powiedzieć, co jest teraz właściwe? Dziękuję za odpowiedzi, Wasz Bringtdochnix

Re: Opodatkowanie ubezpieczeń na życie z elementem kapitałowym przy jednorazowej wypłacie

Napisany przez PI112
Cześć Bringtdochnix, Jeśli od 2005 roku nie wprowadziłeś żadnych zmian w swoim ubezpieczeniu, takich jak podwyżka składki (nie dotyczy dynamiki), przedłużenie lub skrócenie okresu ubezpieczenia, itp.. Wypłata z ubezpieczenia jest zwolniona z podatku, jeśli następuje jednorazowo, gdy świadczenia są w formie renty na całe życie, udział w zysku musi być opodatkowany. Zapytaj dostawcy/pośrednika prowadzącego twoje ubezpieczenie o zwolnienie z podatku oraz ewentualne dokonane zmiany. Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
O ile mi wiadomo, nie musisz płacić podatku, jeśli twój umowa został zawarta przed 01.01.2005 r. Może to również powiedzieć Ci twoje ubezpieczenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata