Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Podatek dochodowy do zapłaty PLUS zaliczka?

Napisany przez Hennesch
Cześć. Jestem pracownikiem sektora publicznego. Ponieważ palę, proszę nie osądzać mnie, otrzymuję raz w roku obniżkę wynagrodzenia, ponieważ zazwyczaj na koniec roku mam ujemny stan godzin.

Jak dotąd wszystko w porządku. Mimo to przynoszę rezultaty.

Teraz otrzymuję w sierpniu obniżkę wynagrodzenia, w zależności od ilości godzin ujemnych, jakie miałem w ciągu roku.

Teraz urząd skarbowy żąda ode mnie zwrotu podatku dochodowego za poprzedni rok w wysokości trzech cyfr PLUS zaliczki na kolejny rok co kwartał.

Jak to jest możliwe? Dlaczego jestem tu podwójnie karany?

Napisany przez BenniG
Hennesch pisze:
Cześć. Jestem pracownikiem sektora publicznego. Ponieważ jestem palaczem, proszę nie osądzać mnie, otrzymuję raz w roku obniżkę wynagrodzenia, ponieważ zazwyczaj kończę rok w strefie ujemnych godzin.

Tak dalej. Moja praca ma wartość mimo wszystko.

Teraz więc otrzymuję w sierpniu zawsze obniżkę wynagrodzenia, w zależności od tego, ile godzin ujemnych miałem w okresie rocznym.

Hmm, chyba tutaj trochę się pomylasz.

Jeśli w ciągu roku otrzymujesz mniej wynagrodzenia, to musisz także zapłacić mniej podatku dochodowego ogółem.

Cytat od Hennesch

Teraz Urząd Skarbowy chce ode mnie zwrot podatku dochodowego za ostatni rok w wysokości trzyliczbowej

Zwrot brzmi dla mnie jak otrzymywanie pieniędzy.
Zazwyczaj się płaci zaliczkę i otrzymuje się zwrot podatku dochodowego albo trzeba dopłacić.
To, że Urząd Skarbowy chce zwrotu, moim zdaniem, nie ma sensu.

Cytat od Hennesch

PLUS zaliczka na kolejny rok co kwartał.

Jak to jest możliwe? Dlaczego jestem tutaj „podwójnie ukarany”?

Czy masz również inne dochody (renty, działalność gospodarcza, zasiłek rodzicielski...)?
Ponieważ zazwyczaj to nie pracobiorcy muszą płacić zaliczki, a pracodawca przejmuje to na siebie za ciebie.

W efekcie ostatecznym liczy się, ile masz dochodu do opodatkowania, a potem określany jest stawka podatku.
Jeśli masz mniejszy dochód do opodatkowania, to musisz także płacić mniejsze podatki (zarówno procentowo, jak i kwotowo).

Napisany przez Hennesch
Dziękuję najpierw za odpowiedź. W zeszłym roku sprzedałem rentę Riester. Wypłacona kwota, którą otrzymałem, już zawierała odjęte środki państwowe.

Oto jak to wygląda w załączniku.

Zazwyczaj te dwie wartości niemal idealnie się równoważyły.

Nie mam żadnych innych dochodów z pracy dodatkowej.

Napisany przez 2tneub
Jaka masz klasę podatkową?

Napisany przez BenniG
Okej, dopłata można wytłumaczyć zakończoną rentą Riester, jeśli dzięki niej otrzymałeś np. większe oprocentowanie/zyski z funduszy, które nie były jeszcze opodatkowane.

W mojej opinii, z dostępnymi dotychczas informacjami, przedpłata jest faktycznie niepotrzebna, ponieważ to był jednorazowy przypadek.

To nie ma nic wspólnego z przerwami na papierosa!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata