Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja w spółdzielnię energetyczną

Napisany przez Zanna91
Cześć, czy są tutaj członkowie, którzy mieli doświadczenie z inwestowaniem w spółdzielnię energetyczną?

Napisany przez 2titan1981
To zależy od modelu, który jest aktualnie stosowany. Na przykład Prokon było rodzajem piramidy finansowej... Ważne jest, żeby inwestować w spółdzielnie, która ma sensowną ideę. Jako forma lokaty, mogą one stanowić tylko niewielki element portfela. Dla mnie oznacza to inwestowanie

Napisany przez ZehWeh
Wygląda podobnie. Jeśli chcesz zainwestować w coś takiego, to maksymalnie do 5% kapitału inwestycyjnego. Lepiej najpierw zbudować zdywersyfikowany portfel akcji lub ETF-ów.

Napisany przez Aktienhai
Dzień dobry!

Osobiście od pewnego czasu interesuję się większymi inwestycjami, dlatego naturalnie zwróciłem uwagę na spółdzielnie energetyczne. Chociaż wszędzie głównie promowane są korzyści, ja osobiście jestem sceptyczny co do osiągnięcia rozsądnej stopy zwrotu w dłuższej perspektywie. Podobnie jak titan, widzę, że jeśli ktoś chce zrobić coś dobrego dla klimatu i wierzy w cel, to na pewno jest to dobra sprawa. Jednak najbardziej dochodową inwestycją prawdopodobnie nie jest.

Dlatego ostatecznie zdecydowałem się zainwestować większy procent mojego oszczędzonego majątku w kilka firm i przedsiębiorstw. Jeśli często potrafi się zauważyć aktualne trendy i oszacować, jak poszczególne projekty stoją w porównaniu z konkurencją i jakie mają plany, można tam nieźle zarobić.

Jednak muszę uczciwie przyznać, że nie uważam się za absolutnego eksperta w tej dziedzinie, ale fintech Portal Fintech Apps Paperpusher pomogły mi w tym.

Napisany przez bruno68
Lepiej zostaw to poszukiwaczom. Nie można być tak głupim! System musi być zrozumiany!

Faktem jest, że spółdzielnia jest miejscem gromadzenia kapitału, co stanowi problem! Ponieważ kto ponosi odpowiedzialność za zebrane środki? Dokładnie, zarząd w pełni aż do bankructwa i wtrącenia do więzienia.

Co więcej, co się stanie, jeśli reklama nie odniesie sukcesu? Jeśli pieniądze nie zostaną zebrane?

Nie można również zapominać o kosztach; osoba uczestnicząca w spółdzielni jest jednocześnie członkiem Związku Spółdzielni, wraz z odpłatnościami.

Zobacz także https://www.gesetze-im-internet.de/geng/

bruno68

Napisany przez Zapp73
Zanna91 pisze:
Cześć,
Czy są tutaj członkowie, którzy mieli już doświadczenie z energetycznym spółdzielczym uczestnictwem jako inwestycją?

Co masz na myśli, to szerokie pole...

Możesz na przykład bezpośrednio uczestniczyć w pojedynczych turbinach wiatrowych albo projektach fotowoltaicznych lub w spółdzielniach, które organizują to dla swoich członków w określonych branżach/sektorach regionalnych.

Czy może to być inwestycja na przykład w lokalnego dostawcę energii lub określoną lokalną technologię energetyczną, na przykład kogenerację ciepła i energii itp.?

Osobiście znam spółdzielnię BW Westfalen eG. Przedstawili się w moim regionie, ponieważ chcą przejąć turbinę wiatrową zaplanowaną na lokalnym parku wiatrowym, aby zorganizować wiatr obywatelski, czyli uczestnictwo mieszkańców z miejscowości. O ile zrozumiałem, są obecnie w pełni zajęci i nie poszukują nowych członków, ale to tylko chwila:

https://www.buergerwind-westfalen.de...t/das-konzept/

Zadawanie pytań nie kosztuje nic.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata