Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Autentyczność karty EC przy wypłacie z bankomatu

Napisany przez ADMCI4
Cześć! W ostatnim czasie słyszałem o wielu oszustwach związanych z kartami EC i podobnych sprawach, dlatego stałem się bardzo ostrożny. Niestety era elektroniczna nie ma tylko zalet. Chciałbym wiedzieć, czy moja karta EC jest w jakiś sposób sprawdzana podczas wypłacania pieniędzy z bankomatu. Czy można ją odróżnić od podrabianej karty? Obawiam się, że ktoś mógłby uzyskać dostęp do mojego konta za pomocą takiej karty. Dziękuję za odpowiedzi + pozdrowienia, Cloudy

Napisany przez ProperSoul
O ile mi wiadomo - oczywiście mogę się mylić - podczas wkładania karty do bankomatu EC odczytywana jest jedynie taśma magnetyczna. Dlatego podejrzewam, że ktoś posiadający dokładną kopię taśmy magnetycznej obcej karty może bez większych problemów wypłacić pieniądze z obcego konta. Gorąco zalecam dokładne przyjrzenie się bankomatom przed włożeniem karty. A jeśli zauważysz coś podejrzanego na wyciągu, natychmiast zablokuj kartę i spróbuj odzyskać pieniądze lub je zwrócić. Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Cześć properSoul, dziękuję za Twoją odpowiedź. Należy być bardzo ostrożnym. Wczoraj w wiadomościach pojawiła się informacja, że przypadki oszustw (związane z bankowością internetową i bankomatami) znacznie wzrastają. Przed prawdziwym otworem na kartę w bankomacie zamontowany jest dodatkowy czytnik, który kopiuje kartę podczas wkładania. Aby poznać konieczny numer PIN, zamontowana jest dyskretna minikamera nad klawiaturą do wprowadzania. Na prawdziwą klawiaturę naklejana jest druga klawiatura, która zapisuje wprowadzone dane. zachmurzone

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cloudy, oto jak uniknąć oszustwa na bankomacie: -Nigdy nie wprowadzaj swojego osobistego numeru identyfikacyjnego (PIN) na czytniku karty do otwierania drzwi w wejściu do bankomatu. Żadna instytucja finansowa tego nie żąda. W takim przypadku natychmiast skontaktuj się z policją. -Osoby posiadające kilka kart kont bankowych powinny zawsze używać różnych kart do otwierania drzwi i wypłacania gotówki z bankomatu. Nawet jeśli otwieracz drzwi został sfałszowany, złodzieje nie będą mogli użyć PIN do wypłacenia gotówki, ponieważ nie będą mieli numeru karty. -Upewnij się, że zachowujesz odpowiedni odstęp od następnego klienta. W ten sposób nikt nie będzie mógł obserwować wpisywania numeru PIN. -Zasłoń klawiaturę zawsze wolną ręką lub przedmiotem. To utrudnia podsłuchiwanie PIN przez osoby potencjalnie stojące za tobą i kamery wideo zainstalowane przez oszustów. -W przypadku utraty lub kradzieży karty oraz podejrzenia udanej kradzieży PIN natychmiast skontaktuj się z centrum blokady danego banku lub z krajowym numerem alarmowym blokady pod numerem 116 116 (bezpłatny) i zgłoś to na policji. Numer alarmowy jest dostępny codziennie przez 24 godziny. Dla ułatwienia dostępu z zagranicy dostępny jest dodatkowo numer telefonu 0049 30 / 40 50 40 50. Pozdrowienia Mert Osman

Napisany przez Steffi
Zdarzyła mi się taka historia: Byłem na wakacjach w Dubaju i płaciłem tam kartą kredytową. Gdzieś została skopiowana moja karta, a 6 miesięcy później ktoś w Kanadzie próbował wypłacić z niej pieniądze. Karta została automatycznie zablokowana, ponieważ tego samego dnia pobrałem pieniądze w Niemczech i nie miałbym wtedy czasu, aby być również w Kanadzie. Ponieważ jedyną możliwością dla instytucji kredytowej było zablokowanie mojej oryginalnej karty, aby uniemożliwić użycie skopiowanej, zakładam, że karta jest tylko odczytywana, a nie sprawdzana. Jednak istnieją testy na geograficzną wiarygodność.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cloudy, kiedyś czytałem, że w Niemczech karty są sprawdzane pod kątem autentyczności. Nie jestem jednak pewien, czy dotyczy to wszystkich bankomatów wszystkich banków. Pozdrowienia, JA

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata