Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Aktualne korzyści z pracowniczego systemu emerytalnego

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy oszczędzający! Oprócz emerytury ustawowej i Riester-Rente interesuję się dodatkowym ubezpieczeniem emerytalnym w ramach obowiązków pracowniczych. Pracuję w dużej firmie, która oferuje różne modele. Chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje jeszcze jakiś model emerytalny, który obecnie zwalnia mnie z płacenia podatków i składek ubezpieczeniowych od składek. Kto zna dochodową formę? Dziękuję za wskazówki, Wasz Würfel

Napisany przez Planvoll
Würfel pisze: Witajcie drodzy oszczędzający! Oprócz ustawowej emerytury i emerytury Riester, interesuję się dodatkowym funduszem emerytalnym w ramach zatrudnienia. Pracuję w dużej firmie, która oferuje różne modele. Chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje jakiś model funduszu emerytalnego, który obecnie zwalnia mnie z opłacania podatków i składek ZUS od składek. Kto zna dochodowy sposób? Dzięki za wskazówki, Twój Würfel
Zależy to od twoich zarobków (uproszczona wersja)! Istnieje 5 sposobów realizacji, przy czym dla typowych pracowników tylko powszechne kasy emerytalne i ubezpieczenia kapitałowe są lukratywne (ewentualnie również fundusz emerytalny, ale pracodawcy niechętnie z tym współpracują (ryzyko następstw, składki na Stowarzyszenie Zabezpieczenia Emerytalnego)). Ważne jest, aby w tych metodach realizacji przysługiwało prawo do przeniesienia w przypadku zmiany pracodawcy! Istnieją także porozumienia o transferze między ubezpieczycielami! Jeśli chcesz pójść o krok dalej, kasa związkowa może być sensowna, ale konieczne jest uwzględnienie różnych problemów (problemy z transferem, brak prawa do roszczeń, itp.)! Zarządzenie bezpośrednie (mające wpływ na bilans) jest stosowane głównie w przypadku dyrektorów zarządzających! Wskazówka: Jeśli jesteś zwykłym pracownikiem, wybierz ubezpieczenie kapitałowe (jeśli jest oferowane). (zwykle lepsze oprocentowanie niż w przypadku kasy emerytalnej i całkowicie bezproblemowe)! Możesz zamienić do 216 EUR miesięcznie, nie płacisz podatków ani składek na ubezpieczenie społeczne. Jeśli nie masz jeszcze starego ubezpieczenia kapitałowego zgodnie z §40b, możesz zwiększyć to o dodatkowe 1 800 EUR rocznie, ale oszczędzasz w ten sposób tylko podatek, nie składki na ZUS! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Najprawdopodobniej dla wszystkich wpłat pracownika należy zapłacić składki społeczne. Istnieją różnice pod względem zwolnienia podatkowego. Najlepiej jest zasięgnąć informacji o każdym poszczególnym modelu. Powodzenia, Marathon-Man

Napisany przez Planvoll
Marathon-Mann pisze: Soweit ich weiß, müssen für alle Einzahlungen des Arbeitnehmers Sozialabgaben gezahlt werden. Marathon-Mann
Cześć, przepraszam. Czasem myślę, że jestem w złym filmie! Wcześniej odpowiedziałem wyczerpująco na post. A potem przychodzisz ty, dodajesz swoje trzy grosze i to wszystko jest kompletnie nieprawdziwe! Tak naprawdę jest mi obojętne, jeśli ktoś chce ponownie się włączyć - ale wtedy musi to być przynajmniej poprawne! Z poważaniem i pozdrowieniami

Napisany przez Mike Spezi
Maraton bez mety !!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata