Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy sprzedaż domu jest możliwa, jeśli dochód nie wystarczy na spłatę kredytu?

Napisany przez Sabi22
Cześć,

niestety popełniliśmy błąd i około 2 lata temu kupiliśmy stary Dom. Teraz w życiu zawodowym mojego męża i mnie wiele się zmieniło, więc Dom oraz kredyt stały się dużym obciążeniem.

Mamy teraz następujący problem: Czy w ogóle byłoby możliwe sprzedanie domu, jeśli ze sprzedaży nie udałoby się spłacić pożyczki? Dla wyjaśnienia: Wzięliśmy również kredyt na remont i sytuacja na rynku nieruchomości była inna. Realistycznie patrząc, po sprzedaży mielibyśmy pozostały dług w wysokości między 10 000 a 20 000 euro. Oczywiście hipoteka domu jest dodatkowo obciążona kosztami remontu.

Wiem, że teoretycznie istnieje możliwość, żeby kupujący przejął umowę kredytową, ale czy to nie byłoby możliwe tylko w przypadku, gdybyśmy spłacili już więcej?

Z perspektywy czasu widzę, jak głupio było to kupić. Nieruchomości były wtedy po prostu przecenione. Teraz wszystko się odwraca, i zaczyna się to przekładać na problemy...

Dziękuję za pomoc

Re: Czy sprzedaż domu jest możliwa, jeśli dochód nie wystarczy na spłatę kredytu?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, Sabi22, jeśli zmieniłaś/łeś pracę, to cóż, takie są sprawy.
Mówisz, że po sprzedaży pozostał Ci dług w wysokości do 20.000 EUR.
Jest jednak możliwe, że cena sprzedaży była zbyt wysoka, a dług jest jeszcze wyższy.
Czy uwzględniłaś/uwzględniłeś również odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w swoich obliczeniach?
W kwestii przejęcia długu, trzeba po prostu porozmawiać z bankiem, możliwe, że bank ustali inną wartość.
Jednakże warto również rozmawiać w konkretnych liczbach.
Cena zakupu
Twój dług z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę
Cena sprzedaży

Napisany przez Sabi22
Cześć specjalisto od bankowości,

Dzięki bardzo.

Po prostu trudno teraz przewidzieć rzeczywiste liczby, ponieważ nie wiemy jeszcze, za ile Dom mógłby być sprzedany. To była dla mnie jedynie szacunkowa liczba. Wiem jednak, że musielibyśmy zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Chodzi mi tylko o to, czy bank zgodziłby się na coś takiego, gdyby dochód z sprzedaży nie wystarczył na spłatę kredytu. Bo wtedy bank nie miałby już zabezpieczenia na resztę długu, czy się mylę? Kupujący prawdopodobnie nie przejąłby mojego zadłużenia

Napisany przez BenniG
Powiedzmy, że wzięliście kredyt hipoteczny na 205 000 € i teraz macie jeszcze zaległość w wysokości 200 000 €. Obecnie wartość domu wynosi jednak tylko 185 000 €, więc dla banku w zasadzie nie ma znaczenia, czy utrata wartości jest zrealizowana czy też tylko księgowa. Bank może was również zmusić do dodatkowego zabezpieczenia.Jeśli sprzedacie Dom za 185 000 €, to i tak będziecie musieli spłacić bankowi 200 000 €. Bankowi obojętne jest, czy pieniądze pochodzą tylko ze sprzedaży, czy z dodatkowego (prywatnego) pożyczki. Tych 15 000 € nie otrzymacie z dotychczasową stopą procentową.W zależności od wartości waszego pozostałego majątku/zobowiązań i/lub wysokości waszych dochodów, musicie sprawdzić, czy radzicie sobie ze swoimi długami, czy też zbliżacie się do bankructwa. Jeśli to tylko 15 000 €, to spłata powinna być możliwa.

Napisany przez NaTwoim13
Pozostaje także kwestia, czy wszystkie pożyczki zostały zabezpieczone hipotecznie!?

Ponadto, bez wyceny nieruchomości w odniesieniu do ceny sprzedaży, do wartości rynkowej, co jest oferowane bezpłatnie przez poważnych pośredników (przygotowujemy bezpłatnie 4 niezależne opinie wartości przy użyciu 4 renomowanych programów wyceny), nie ma potrzeby podejmowania dalszych rozważań.

Napisany przez BenniG
Tak, podane informacje są naprawdę skąpe. Nie znamy stanu domu, czy na przykład jest nadal wielkim placem budowy, czy wszystko jest już skończone i mieszkalne. W związku z tym ocena rzeczywistej wartości i ostatecznie ceny zakupu może znacząco się różnić. Ponadto osoba, która zadała pytanie, powinna sprawdzić, ile kosztowałoby alternatywne mieszkanie lub Dom do wynajęcia i czy aktualna sytuacja nie wypada jednak lepiej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata