Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Oprocentowanie/ Dochód z kapitału.

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

Moja żona i ja musimy zgłosić nasze dochody kapitałowe z decyzją podatkową. (Rok 2022)

Ona nie ma 500 euro dochodów z odsetek
Ja mam około 1000 euro.

Jednakże, nasze dyspozycje zwolnienia podatkowego są rozliczane osobno w proporcji 4/4.

Dlatego moje przypuszczenie jest, że urząd skarbowy powinien posiadać decyzje.

Moje pytanie: jeśli kwota zwolnienia podatkowego lub pobrany podatek to w przybliżeniu 25% plus opłata solidarnościowa (+kosciół), czy w takim razie wszystko zostanie opłacone i nie trzeba tego zgłaszać w zeznaniu podatkowym, jeśli bank ma siedzibę w Niemczech/UE i stosuje opodatkowanie ryczałtowe?

W 2023 roku będziemy składać dyspozycje zwolnienia podatkowego osobno i nie będziemy mieli wspólnego konta, które jest na ciebie lub mnie. Przypuszczam, że nie będę musiał zgłaszać dochodów z odsetek.

W 2023 roku każdy ma 1000 euro kwoty zwolnienia podatkowego,
gdzie zarówno ty, jak i ja osiągamy około 1500 euro.
W 2024 roku każdy ma około 2000 euro dochodów z odsetek.

Być może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie.

Stawka podatkowa wynosi około 30-35%.

Pozdrawiam, Martin

Napisany przez bruno68
@Martin79HN,

No dobrze, trochę nieprecyzyjny opis! Ty i twoja żona pracujecie i korzystacie z kl. 4/4.

W ramach tego macie prawo do ulgi w wysokości 1.000 € każdego. Przy składaniu zeznań podatkowych możecie otrzymywać 1.000 € odsetek rocznie bez opodatkowania. To również dotyczy twojej żony.

To naprawdę zaoszczędza pieniądze rocznie.

Po przekroczeniu kwoty 10.000 € na koncie naliczane są odsetki!

W tym wszystkim trzeba jeszcze uwzględnić planowanie przyszłości.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Przypuszczam, że chodzi o dochody z odsetek z twoich umów oszczędnościowych mieszkaniowych. Twoje oszczędności z transakcji wiążących powinny moim zdaniem być zaliczane do przychodów z V+V w przypadku wynajmu, a nie do przychodów kapitałowych. W rezultacie decydująca jest stawka podatku osobistego, a nie 25%. W rezultacie nie powinno to również podlegać kwocie wolnej od podatku w wysokości 1000€.

Napisany przez 2tneub
Martin79HN pisze:
Podatek dochodowy wynosi około 30-35%.

Czy to jest stawka podatkowa graniczna czy średnia?

Cześć Bruno,
Cześć tneub,

W roku 2022 kwoty zwolnień podatkowych wynosiły 801 € w przypadku wspólnego rozliczenia oraz 1602 €.

Dlaczego jednak w 2022 roku zdecydowaliśmy się na indywidualne rozliczenie, ponieważ jest to korzystniejsze. (mamy wybór rozliczenia łącznego lub osobnego)
Ale kwoty zwolnień podatkowych zostały złożone razem. Na razie nie ma to znaczenia, ale
Urząd Skarbowy przeliczy to ponownie. Dlatego wysyłamy wszystkie dokumenty dotyczące dochodów kapitałowych
a potem otrzymamy osobno decyzję podatkową za rok 2022. (złożone są dokumenty i informacje do uzupełnienia wszystko w terminie)

Mam prawo do 801 € i otrzymałem około 1000 € dochodu, więc muszę zapłacić podatek od 199 €. (2022)
Dla mojej żony 500 € przy 801 € zwolnienia, więc wszystko w porządku. (w 2023 roku każdy ma 1000 € zwolnienia)

W 2023 roku jednak przekroczymy 1000 € zwolnienia każdy.
Odsetki debetowe nie można odliczyć, tylko długi związane z własnym zamieszkaniem
nie dotyczy to nieruchomości wynajmowanej, która jest wolna od zadłużenia.

Moje pytanie dotyczyło tego, czy te 199 € zostaną opodatkowane ryczałtowo, jeśli w przyszłości przekroczymy kwotę zwolnienia
czy ryczałtowo i od dochodu?

Wszystkie dochody pochodzą z lokat terminowych, lokat oszczędnościowych lub sald kont w bankach w Niemczech. Odsetki debetowe związane z umową oszczędzania mieszkaniowego nie można odliczyć
nie rozpoczęto jeszcze żadnej i nie dotyczy to również nieruchomości przeznaczonej do wynajmu.

Dochody mojej żony: trochę ponad 60 tys. brutto (w kościele)
Moje dochody to około 45 tys. brutto + 8 tys. z wynajmu - odliczone już ulgi związane z amortyzacją itp. (nie w kościele)

Napisany przez 2tneub
Dlaczego oddzielne rozliczenie waszych dochodów miałoby być korzystniejsze i dlaczego dobrowolnie rezygnujecie z podziału dochodów małżonków, nie do końca rozumiem. Teraz dochodzą jeszcze opodatkowanie dochodów z odsetek.

Moim zdaniem nie macie żadnego powodu, dla którego opłacałoby się to robić:
https://www.lohnsteuer-kompakt.de/fa...en_zu_beachten

Co do twojego pytania, myślę że podatki są zryczałtowane. Ale teraz poważnie...czy to 25% czy też stawka podatkowa 42%, różnica dla kwoty 200€ wynosi jedynie 30€. W najgorszym przypadku znajdziecie się gdzieś pomiędzy. Zagłębianie się w to bez końca, czego i tak nie możesz zmienić, nie ma sensu.

Napisany przez 2tneub
Trzeba odróżnić pojęcie podatku od dochodów kapitałowych od podatku u źródła. Podatki te nie różnią się stawką podatku, ale sposobem odprowadzania. W Niemczech podatki od dochodów kapitałowych są potrącane przez bank lub dostawcę i automatycznie odprowadzane do urzędu skarbowego, co oznacza, że są uiszczone - stąd nazwa podatek u źródła. Gdy podatki nie są już potrącane i odprowadzane automatycznie, mówimy o podatku od dochodów kapitałowych. Zazwyczaj ma to miejsce w przypadku zagranicznych banków i dostawców. Wtedy inwestorzy muszą sami zgłosić podatek.Tutaj jest wyjaśnienie. Ze względu na zbyt wysoki dla ciebie przyjęty limit zwolnienia podatkowego, twoje dochody kapitałowe nie podlegają podatkowi u źródła. Nie zmienia to jednak faktu, że podlegają one podatkowi od dochodów kapitałowych w wysokości 25%. Istnieje tylko niewiele dochodów kapitałowych, które nie podlegają podatkowi od dochodów kapitałowych, a zamiast tego (niezależnie od przeprowadzenia testu opłacalności) są zawsze opodatkowane według osobistej stawki podatkowej. Według mojej wiedzy są to na przykład prywatne pożyczki udzielane bliskim członkom rodziny.

Dziękuję Ci.

Dla nas to różnica w wysokości 600/700 €, czy rozliczamy się osobno, czy łącznie. Dlatego zrezygnowaliśmy z ulgi małżeńskiej.

W przyszłości każdy z nas korzysta z kwoty wolnej od podatku w wysokości 1T w roku i ponadto opodatkowanie ryczałtem. U mojej żony dochodzi jeszcze część podatku kościelnego, u mnie nie.

Wynajem niepodlegający opodatkowaniu prowadził do zwrotu podatku, dlatego rozliczenie wspólne było korzystniejsze. Teraz jestem nieco mądrzejszy.

Napisany przez 2tneub
Martin79HN pisze:
tneub Dziękuję Ci.

U nas wynosi to 600/700 €, czy jesteśmy rozliczani osobno czy łącznie.
Dlatego zrezygnowaliśmy z podziału podatkowego dla małżeństw.

W przyszłości każdy z nas korzysta z kwoty wolnej od podatku w wysokości 1T rocznie
a ponadto stosuje się opodatkowanie ryczałtowe. U mojej żony dochodzi jeszcze
część podatku kościelnego, a u mnie nie.

Wynajem jest nieopodatkowany, co prowadzi do dopłaty, dlatego podział był tańszy.
Jestem teraz nieco mądrzejszy.

Wciąż jednak uważam, że gdzieś jest błąd w obliczeniach, lub coś zostało błędnie wpisane. Z mojego punktu widzenia prawie nie może być inaczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata