- wt paź 24, 2023 12:01 pm
Cześć wszystkim,
Moja żona i ja musimy zgłosić nasze dochody kapitałowe z decyzją podatkową. (Rok 2022)
Ona nie ma 500 euro dochodów z odsetek
Ja mam około 1000 euro.
Jednakże, nasze dyspozycje zwolnienia podatkowego są rozliczane osobno w proporcji 4/4.
Dlatego moje przypuszczenie jest, że urząd skarbowy powinien posiadać decyzje.
Moje pytanie: jeśli kwota zwolnienia podatkowego lub pobrany podatek to w przybliżeniu 25% plus opłata solidarnościowa (+kosciół), czy w takim razie wszystko zostanie opłacone i nie trzeba tego zgłaszać w zeznaniu podatkowym, jeśli bank ma siedzibę w Niemczech/UE i stosuje opodatkowanie ryczałtowe?
W 2023 roku będziemy składać dyspozycje zwolnienia podatkowego osobno i nie będziemy mieli wspólnego konta, które jest na ciebie lub mnie. Przypuszczam, że nie będę musiał zgłaszać dochodów z odsetek.
W 2023 roku każdy ma 1000 euro kwoty zwolnienia podatkowego,
gdzie zarówno ty, jak i ja osiągamy około 1500 euro.
W 2024 roku każdy ma około 2000 euro dochodów z odsetek.
Być może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie.
Stawka podatkowa wynosi około 30-35%.
Pozdrawiam, Martin
Moja żona i ja musimy zgłosić nasze dochody kapitałowe z decyzją podatkową. (Rok 2022)
Ona nie ma 500 euro dochodów z odsetek
Ja mam około 1000 euro.
Jednakże, nasze dyspozycje zwolnienia podatkowego są rozliczane osobno w proporcji 4/4.
Dlatego moje przypuszczenie jest, że urząd skarbowy powinien posiadać decyzje.
Moje pytanie: jeśli kwota zwolnienia podatkowego lub pobrany podatek to w przybliżeniu 25% plus opłata solidarnościowa (+kosciół), czy w takim razie wszystko zostanie opłacone i nie trzeba tego zgłaszać w zeznaniu podatkowym, jeśli bank ma siedzibę w Niemczech/UE i stosuje opodatkowanie ryczałtowe?
W 2023 roku będziemy składać dyspozycje zwolnienia podatkowego osobno i nie będziemy mieli wspólnego konta, które jest na ciebie lub mnie. Przypuszczam, że nie będę musiał zgłaszać dochodów z odsetek.
W 2023 roku każdy ma 1000 euro kwoty zwolnienia podatkowego,
gdzie zarówno ty, jak i ja osiągamy około 1500 euro.
W 2024 roku każdy ma około 2000 euro dochodów z odsetek.
Być może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie.
Stawka podatkowa wynosi około 30-35%.
Pozdrawiam, Martin