Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Ochrona macierzyńska, urlop, a następnie urlop rodzicielski.

Napisany przez BenniG
Cześć,

w przyszłym roku w marcu spodziewamy się dziecka i zastanawiamy się, jak powinniśmy postępować w zakresie urlopu macierzyńskiego, urlopu wypoczynkowego i urlopu rodzicielskiego.

Na początek ogólne pytanie:
Jak wygląda sytuacja pomiędzy zakończeniem urlopu macierzyńskiego (8 tygodni po porodzie) a rozpoczęciem urlopu rodzicielskiego od 3 miesiąca życia dziecka.
Przyjmując, że dziecko przyjdzie na świat 24.03., to urlop macierzyński będzie trwał do 18.05., czy można wówczas otrzymać urlop rodzicielski od 19.05 do 23.05, czy trzeba wziąć wtedy urlop wypoczynkowy - ponieważ z ogólnej liczby 14 miesięcy przewidzianych dla rodziców, 2 miesiące są przeznaczone na urlop macierzyński.

Teraz pytanie szczególne, ponieważ moja żona ma dużo niewykorzystanego urlopu, a po porodzie chce pracować mniej niż dotychczas:
Moja żona pracuje obecnie na pół etatu (50% etatu) i ma jeszcze 30 dni urlopu na rok 2023 oraz 40 nadgodzin.

Nasze rozważania zakładają, że po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, do końca 4 miesiąca życia dziecka (czyli do 23 lipca), ona weźmie urlop (między 40 a 45 dni). Za styczeń do lipca dostaje 17,5 dnia urlopu, więc w połączeniu z niewykorzystanym urlopem z 2023 roku, powinno to się udać. Następnie planuje wziąć 2 pełne miesiące urlopu rodzicielskiego, zanim wróci do pracy na 25% etatu od 7 miesiąca życia dziecka (czyli od 24 września). Na wrzesień do grudnia doszłoby jeszcze 10 dni urlopu.

Czy według was tak można postąpić, czy może lepiej byłoby poczekać z podjęciem urlopu rodzicielskiego do końca 4 miesiąca życia dziecka, potem przejść na 50% etatu na 2 miesiące, przeznaczając ten czas na urlop, aby potem powrócić na 25% etatu?

Załóżmy, że moja żona zarabiając na pół etatu 2000 €, a pracując na 25%, zarabiałaby oczywiście 1000 €, wtedy opłacałoby się wziąć urlop, dopóki zarabia 2000 €. Jednak czy pracodawca mógłby mieć coś przeciwko?
Czy macie jakieś inne propozycje i pomysły?

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez 2titan1981
Kobieta otrzymuje zasiłek rodzicielski przez 2 miesiące. Następnie macie jeszcze 10 miesięcy zasiłku rodzicielskiego i dodatkowo 2 miesiące, jeśli mąż je weźmie.

W zależności od tego, co chcecie zrobić, zalecam przynajmniej przesunięcie urlopu na koniec okresu urlopu rodzicielskiego. Pamiętajcie, że musicie przyzwyczaić dziecko do przedszkola. Przede wszystkim potrzebujecie miejsca… Dziecko może potrzebować dłużej niż 2 tygodnie na aklimatyzację…

2 miesiące zasiłku podstawowego dla kobiety
Następnie 20 miesięcy zasiłku rodzicielskiego plus dla kobiety
Dla niego 2 miesiące zasiłku podstawowego najlepiej na końcu urlopu rodzicielskiego kobiety, ponieważ wtedy spędza się z dzieckiem najwięcej czasu, ponieważ dzieje się więcej niż tylko zmiana pieluch itp. Wtedy ja bym jako mężczyzna wziął urlop na początku.

Mam nadzieję, że odpowiednio dostosowaliście klasę podatkową. Otrzymujecie zaliczenie za ostatnie pełne 12 miesięcy… Tylko w przypadku samozatrudnienia można trochę oszukać. Jeśli obaj nie otrzymujecie 1800€ zasiłku podstawowego, to każdy miesiąc się liczy. Następnie wszystko przejdźcie na zasiłek rodzicielski plus, wtedy możecie pracować po 30 godzin tygodniowo, nie tracąc zasiłku rodzicielskiego.

Pamiętajcie, że mężczyzna tracąc zasiłek podstawowy podczas urlopu rodzicielskiego traci punkty emerytalne…

I możecie otrzymać zasiłek rodzicielski tylko od miesiąca urodzenia dziecka… Jeśli dziecko urodziło się 15.03., to wszystkie miesiące zaczynają się od 15.03…

Napisany przez BenniG
titan1981 pisze:
Proszę pamiętać, że mężczyzna przebywający na urlopie rodzicielskim traci punkty emerytalne, jeśli bierze się tylko podstawowe świadczenie rodzicielskie od mężczyzny….

Hallo Titan,
dziękuję za Twoją odpowiedź.

Nie martw się, nie chcemy od razu po 5 miesiącach zanieść nasze dziecko do żłobka. W przypadku naszego pierwszego dziecka mieliśmy opiekunkę do dziecka (emerytowaną przyjaciółkę), która przychodziła do nas i zajmowała się wyłącznie naszym dzieckiem. Ze względu na lęk przed kontaktami, z powodu choroby, ta opcja zdawała się idealnie sprawdzać ze względu na home office. Teraz opiekunka dziecięca po prostu będzie towarzyszyła mojej żonie w miejscu pracy i przejdzie z dzieckiem, dzięki czemu w razie głodu dziecko może zostać nakarmione. Nasze dziecko trafiło do przedszkola w wieku 3 lat i 3 miesięcy. Chcemy teraz postąpić podobnie.

Pozostańmy przy 24 marca jako daty porodu, wtedy moja żona:
od 24 marca do 18 maja otrzymałaby zasiłek macierzyński
od 19 maja do 23 maja zasiłek rodzicielski (łącznie 2 miesiące zasiłku rodzicielskiego)
od 24 maja do 23 lipca weźmie urlop z obecnym wynagrodzeniem
od 24 lipca do 23 września zasiłek rodzicielski (łącznie 4 miesiące zasiłku rodzicielskiego)
od 24 września z dodatkiem do zasiłku rodzicielskiego na kolejne 16 miesięcy życia dziecka i wejście w 25% etatu.

Teraz Twoja propozycja byłaby:
od 24 marca do 18 maja otrzymać zasiłek macierzyński
od 19 maja do 23 lipca zasiłek rodzicielski (łącznie 4 miesiące zasiłku rodzicielskiego)
od 24 maja do 23 września wziąć urlop z obecnym wynagrodzeniem (50% etatu)
od 24 września z dodatkiem do zasiłku rodzicielskiego na kolejne 16 miesięcy życia dziecka (do 23 stycznia 2026) i wejście w 25% etatu.

Jak złożyć wniosek o urlop rodzicielski (wiem, 7 tygodni wcześniej, czyli tydzień po narodzinach)?
Czy należy wówczas napisać, że w pierwszych 4 miesiącach życia dziecka żona podejmuje urlop rodzicielski w 0% etatu, w miesiącach 5. i 6. urlop rodzicielski i pracuje w 50% etacie, jednak bierze urlop, a w miesiącach 7-22 przejmuje urlop rodzicielski i pracuje w 25% etacie.

Moja żona przez długi czas miała klasyfikację podatkową 3, a ja również otrzymuję maksymalny zasiłek rodzicielski z klasyfikacją 5.

O co chodzi w Twojej wypowiedzi?

Oczywiście, moja żona otrzymuje 3 punkty emerytalne jako prezent.
Ponieważ moje wynagrodzenie brutto od ubezpieczenia emerytalnego w tym roku będzie niższe, otrzymam oczywiście odpowiednio mniejszą ilość punktów emerytalnych, czy muszę jeszcze o coś zadbać?

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez 2titan1981
Mężczyzna w tym czasie nie otrzymuje punktów emerytalnych przez dwa miesiące, w najgorszym przypadku przez 2 miesiące również nie otrzymuje punktów emerytalnych.

To był dla mnie jeden punkt, żeby nie brać urlopu rodzicielskiego w ostatnich dwóch miesiącach. Pokryj to pracą zdalną, nadgodzinami i urlopem dokładnie wtedy, kiedy jest to konieczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata