Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jakie inwestycje dla wnuczka/wnuczki?

Napisany przez Steini3877
Mam wnuczkę. Chcę co miesiąc wpłacić na jej konto lub coś takiego 100€. Czy ktoś może mi powiedzieć, co mam zrobić? Książeczka oszczędnościowa nie jest już opłacalna! Może ktoś tutaj ma odpowiednie doświadczenie lub propozycje. Dzięki

Napisany przez ZehWeh
Jaki jest horyzont inwestycji?

Dla okresu dłuższego niż 10 lat, zaleca się założenie depozytu dla dziecka z planem oszczędnościowym w ETF na MSCI World lub ACWI.
Jednak warto zdobyć podstawową wiedzę na temat ETF. Jeśli nawet to jest za duże wyzwanie, można rozważyć skorzystanie z robo-doradcy, na przykład Oskar, który automatycznie inwestuje w ETF. Oczywiście wiąże się to z pewnymi opłatami, ale nie ma ryzyka oszustwa, jak to bywa na przykład w przypadku banków.

Absolutnie nie warto korzystać z doradztwa bankowego, zazwyczaj próbują wcisnąć drogie fundusze. Bank często od razu zatrzymuje 5-10 € z miesięcznej kwoty 100 €.

Oczywiście pod warunkiem, że okres inwestycji wynosi co najmniej 10 lat. Jeśli jest krótszy, lepiej zdecydować się na depozyt terminowy.

Napisany przez Steini3877
Dzięki ZehWeh, myślałem sobie, że chodzi o Sparkassen. Oskara nie znałem. Sprawdzę to.

Napisany przez Cici
ZehWeh pisze:
Wszystko oczywiście pod warunkiem, że okres inwestycji wynosi co najmniej 10 lat. Jeśli jest krótszy, zaleca się raczej lokatę terminową.

Czy obecnie istnieje możliwość zainwestowania w lokatę terminową za pośrednictwem konta oszczędnościowego? Ponieważ wpłaty mają być dokonywane miesięcznie, konto oszczędnościowe może być bardziej odpowiednią opcją.

Jednakże, jeśli chodzi o bardzo długie okresy inwestycji, widzę większe szanse także w akcjach. Jeśli nie chcesz od razu podejmować pełnego ryzyka, można rozłożyć te 100 euro, na przykład 50 euro w akcje-ETFy, 50 euro na konto oszczędnościowe/lokacie terminowej.

Napisany przez bruno68
@Steini3877,

niestety sugestie nie są naprawdę możliwe do zrealizowania.

Jeśli chce Pan/Pani założyć coś dla swojego wnuka, musi się Pan/Pani zastanowić sam/a. Czy wnuk ma mieć dostęp w wieku 18 lat?

Ponadto, odstępstwa zawsze obciążone są zwrotem za ostatnie 10 lat, jeśli darczyńca zubożeje. A darczyńca może zubożeć, gdy zostanie objęty opieką.

I jak to ma być uregulowane?

Płacisz wkład, wartość oszczędności spada, a Ty zaczynasz być niesamodzielny/a, urząd pomocy społecznej żąda zwrotu od wnuka w pełnej wysokości.
Ponieważ Bundesgerichtshof (BGH) uznał, że straty z funduszy należą do klientów i w ten sposób obdarowany ma gwarancję, że będzie musiał pokryć wszystkie straty i koszty.

Dlatego bardziej niezbędne jest szczegółowe wyjaśnienie kwestii merytorycznych, aby uniknąć późniejszych rozczarowań i problemów z majątkiem.

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Bruno jest dobrym przykładem tego, co może się wydarzyć, gdy zasięga się porady w banku oszczędnościowym. Czy wczoraj też straszył dzieci w taki sposób na Halloween?

Po prostu zignoruj Bruno.

Napisany przez 2titan1981
Można by prawie powiedzieć, że jeśli robi się dokładnie to, czego Bruno nie pisze, to się ma rację. W międzyczasie zostało udowodnione, że w praktycznie każdej dziedzinie praktycznie wszystko jest błędne lub wyrwane z kontekstu. Jak już wspomniano, jeśli inwestycja ma mniej niż 10 lat, lepiej korzystać z depozytów terminowych lub tylko częściowo inwestować w światowy ETF. Dla inwestycji powyżej 10 lat można zasadniczo wszystko zainwestować w światowy ETF. Jeśli nie chcesz, aby pieniądze zostały przekazane z okazji 18. urodzin, możesz ulokować pieniądze na własne imię. Musisz jednak samodzielnie rozliczyć podatek. Należy zwrócić uwagę na dodatkowe koszty podatku. Jeśli teraz znowu zacznie się mówić, że powinno się zainwestować w ubezpieczenie emerytalne i inwestować wszystkie pieniądze dziecka do 62 roku życia, aby skorzystać ze zwolnienia podatkowego, można zdecydowanie odesłać tych, którzy to sugerują. Bo kto powie, że za X lat będzie jeszcze tak... Ci, którzy dostają te pieniądze, są już pod ziemią... I dawno je wydali. Dzieci wydają pieniądze w 99% na studia itp. Więc zdecydowanie przed 62 rokiem życia...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata