Re: KfW 124 Okres kredytowania się kończy, ale teraz brak jest samodzielnego użytkowania. Co teraz?
Napisany przez Bruno1988 -
- pt lis 03, 2023 9:04 pm
Cześć drogie Forum, następująca sytuacja: Finansowałem mieszkanie (nowa budowa) jako część grupy, w tym m.in. 50 tys. euro z programu KfW 124, ponieważ chciałem także sam z niego skorzystać. Niestety projekt kompletnie wymknął się spod kontroli pod względem finansowym i czasowym. Mimo 6 lat budowy wciąż nie jesteśmy gotowi, całkowite koszty eksplodowały, a między uczestnikami pojawiło się mnóstwo sporów. Wiosną 2024 roku kończą się 5 lat trwania kredytu KfW. Saldo wynosi około 42 tys. euro, oprocentowanie jest około 0,75%. Nie jestem już w stanie finansowo utrzymać tego mieszkania. Nie mogę go także sprzedać bez ogromnego obniżenia z powodu mnóstwa sporów i niezałatwionej struktury projektowej. Muszę więc wynająć mieszkanie od wiosny 2024 roku, aby zyskać trochę czasu. 1) Czy grozi mi jakakolwiek kara lub dodatkowa opłata odsetkowa dla KfW, jeśli nie będę w stanie udowodnić samoistnej użytkowania mieszkania, które częściowo sfinansowałem za pomocą programu 124? Co się stanie z kredytem KfW w sytuacji, gdy ostatecznie będę musiał wynająć mieszkanie? Okres kredytowania dobiega końca. 2) Czy faktycznie muszę aktywnie zgłosić KfW przejęcie mieszkania do samodzielnego użytkowania lub jego wynajem? Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki lub dalsze źródła. Pozdrawiam, Bruno