Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy przenieść kredyt Wohnriester na kolejny obiekt czy zapłacić karę?

Napisany przez Bruno1988
Cześć, drogie Forum,

następująca sytuacja:
Projekt budowlany dla nowego mieszkania/domu kompletnie wymknął się spod kontroli pod względem budżetu i czasu (6 lat). W środku pandemii koronawirusa byłem zmuszony skorzystać z kredytu Wohnriester jako finansowania dodatkowych kosztów budowy.

Całkowita kwota kredytu wynosiła 28 tys.; aktualne saldo kredytu wynosi 21 tys. Moje oszczędności emerytalne według informacji z Niemieckiego ZUS wynoszą około 18 800 EUR.

Wkrótce mieszkanie będzie mam nadzieję wolne od usterek i ukończone, ale z powodów finansowych nie mogę już sobie na nie pozwolić, więc muszę je wynająć. Sprzedaż jest niemożliwa ze względów prawnych (wiele sporów).

1) Jak wysoka byłaby kara podatkowa, jeśli nie mogę udowodnić celu mieszkaniowego (ze względu na wynajem)? Czy można odroczyć późniejszą płatność podatku lub spłacać go w ratach?
2) Czy istnieje jakiś szalony trik, aby ewentualnie przenieść oszczędności emerytalne na inną nieruchomość, dla której chce udowodnić cel mieszkaniowy za 1-2 lata?

Dzięki!
Bruno

Napisany przez bruno68
Zgłoszę się dopiero w przyszłym tygodniu, tutaj wielu ekspertów chętnie wylewa swoje fachowe treści bez upoważnienia.

Niemniej jednak bez wglądu w dokumenty pisemne nikt nic nie może powiedzieć!

Całkowity kredyt wynosił 28 tys. EUR; aktualne saldo kredytu wynosi 21 tys. EUR. Zasób emerytalny wynosi, zgodnie z informacją z Niemieckiego Zakładu Ubezpieczeń Emerytalnych, około 18 800 EUR.

Całkowicie niezrozumiałe, trzeba rozróżnić pomiędzy wkładem własnym, dopłatą i ulgą podatkową.

Ponieważ tylko dopłata i ulga podatkowa mogą zostać odzyskane!

W innym przypadku proszę wysłać tylko wiadomość prywatną, jeśli mają Państwo pytania!

bruno68

Napisany przez 2tneub
Na pewno warto przeczytać inne posty autorów, którzy udzielają odpowiedzi tutaj. Wtedy można zobaczyć, czy osoby machające banknotami naprawdę się znają.

Napisany przez C. Andreas
dotyczące 1.)
Po raz pierwszy tutaj nie będzie żadnej kary, ustawodawca mówi o potrzebie własnej i jednocześnie zabezpieczeniu emerytalnym, ale również mówi, że nieruchomość może być wynajęta. Jednakże konieczne jest, aby ta nieruchomość
została ponownie zamieszkała przed przejściem na emeryturę. Nie jestem jednak 100% pewien, czy od razu można to zrobić. Jeśli już mieszkasz w lokalu, a potem go wynajmujesz, to nie ma problemu. Jeśli jednak nigdy nie mieszkałeś w nim i tylko wynajmujesz, to prawdopodobnie się nie uda. W celu uzyskania dodatkowych informacji w tej sprawie proszę skontaktować się telefonicznie z biurem dotacji.

2.) W tym celu ustawodawca przewiduje okres 5 lat.

Okres na ponowne zainwestowanie środków bez szkody dla dotacji po czasowym zaprzestaniu korzystania z nieruchomości mieszkaniowej zostanie przedłużony - na dwa lata przed i pięć lat po zakończeniu okresu rozliczeniowego, w którym ostatnio korzystano z mieszkania. Ma to lepiej uwzględnić wymagania stawiane przez rynek pracy dotyczące mobilności zawodowej.

Więcej informacji można znaleźć na mojej stronie:
https://www.mein-bauspar-vergleich.d...t-wohnriester/

Napisany przez Bruno1988
Szanowny Panie Andreas,

Dziękuję! Zadzwoniłem do biura dodatków. Wydaje się, że rozwiązanie opiera się na punkcie 2) z 5 latami.

Jeszcze raz serdeczne podziękowania!
Bruno

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata