Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wpłata do VBL.

Napisany przez Rosas
Cześć, od 1.10 mam nowego pracodawcę i po raz pierwszy zauważyłem w ostatnim wynagrodzeniu, że kwota jest przekazywana bezpośrednio z wynagrodzenia do VBl. We wszystkich innych rozliczeniach widnieje: dodanie podatku, dodanie ubezpieczeń społecznych, ale dopiero teraz w październiku odchodzi pieniądze. O co może chodzić? Nie odważam się zwrócić się do mojej osoby odpowiedzialnej za to i zastanawiam się, kto może mi to wyjaśnić lub kto może porównać bieżące i stare rozliczenia wynagrodzeń. Macie pomysły? Czy pracownik może zrezygnować z tej płatności do uzupełniającego ubezpieczenia?

Napisany przez ZehWeh
Dlaczego nie odważysz się zwrócić do swojej referentki? Przecież to nic strasznego, a możesz to uzasadnić, mówiąc, że zauważyłeś, iż na innych rozliczeniach tego nie było.

Napisany przez BenniG
Cześć,
zakładam, że pracujesz w sektorze publicznym i również pracowałeś już przed październikiem w sektorze publicznym.
Czy nadal jesteś w tym samym układzie zbiorowym pracy, czy np. zmieniłeś z układu TVöD VKA na TVL, co może oznaczać inne zasady, np. własny wkład?
Jaki procent lub promil stanowi przelew do VBL?
Oprócz obowiązkowych rent czy masz dodatkowe korzyści z funduszu emerytalnego w pracy (odliczenie brutto do brutto)?
Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez Rosas
Cześć, jestem lekarzem i obecnie pracuję w szpitalu, który ma własną umowę zbiorową, ale ogólnie jest to nadal sektor publiczny. Pobieram opłatę w wysokości 1,8% przekazywanej kwoty, co daje około 130 euro miesięcznie.

Napisany przez Rosas
Mam tylko obowiązkowe ubezpieczenie w VBL West.

Napisany przez BenniG
Moim zdaniem z pewnością ma to związek z tym, że oszczędzasz na emeryturę kwotę przekraczającą 4% (3 504 €) granicy ustalanej dla składek do ubezpieczenia emerytalnego (87 600 €). W rezultacie składka na dodatkowe ubezpieczenie staje się automatycznie podlegająca ubezpieczeniom społecznym. Twój udział własny nie może być zmniejszony, zostało to zapewne ustalone w umowie zbiorowej. Można to dokładnie wyjaśnić tylko poprzez udostępnienie tutaj zaciemnionej kopii zaświadczenia o zarobkach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata