Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje poprzez my life invest.

Napisany przez greta
Witam wszystkich,
chciałbym zapytać, czy ktoś z was zna się na My life invest?
Odziedziczyłem pewną sumę pieniędzy po moich rodzicach, które chciałbym zainwestować, a ponieważ czuję się przytłoczony decyzją, skorzystałem z usług niezależnego doradcy prowizyjnego.
Fakty: mam 62 lata, chcę zainwestować tę kwotę na długo i chciałbym to zrobić za pomocą ETF-ów.
Teraz zaproponował mi, że zainwestuję całość w my life invest.
Ale jakoś niepokojąco dla mnie brzmi, że teraz muszę zawrzeć ubezpieczenie na życie? Roczne koszty wynoszą 0,75% od zainwestowanego kapitału.
Zaletą ma być to, że nie muszę płacić podatku od zysków kapitałowych przy koniecznej sprzedaży jednostek w celu dokonania bilansu. Lub gdybym musiał wypłacić pieniądze.
Czy to prawda?
A może lepiej jest inwestować w ETF-y poprzez klasyczne konto maklerskie w banku i płacić podatek od zysków kapitałowych?
Być może ktoś może mi to wyjaśnić?
Dzięki z góry
Clara

Napisany przez bruno68
@greta,

wielu zależy na tym! Jak na przykład ubezpieczenie zdrowotne!

Ponadto piszą tutaj następująco:

.... czuję się przytłoczony, więc zatrudniłem niezależnego doradcę honorowego.
Teraz zaproponował mi ulokowanie całego kapitału w my life invest.

Choć doradca honorowy może zaproponować, ale nie może przyjmować pieniędzy od ubezpieczyciela, jeśli jednak dostaje pieniądze od ubezpieczyciela, musi je zwrócić.

Prawdziwy doradca również żąda stawki godzinowej w wysokości około 200 € za godzinę!

Jak opisała Pani, prawdą jest, że powłoka ubezpieczeniowa unika rocznego opodatkowania. Szczególnie przy kwotach powyżej 50 000 €, tzw. jednorazowych wypłat opodatkowanie staje się rocznym problemem.

Możecie również otrzymać gwarancję emeryturalną w wysokości ewentualnie 30 € za 10 000 € przez 10/15/20 lat.

Powtarzam: Bądźcie ostrożni, trzymajcie się wszystkich przepisów, regulaminów, płacicie po otrzymaniu rachunku, przelewem bankowym.

Nie dajcie się zwieść, tylko właściwa, zgodna z przepisami droga zapewnia wasze prawo do gwarantowanej emerytury. Odstąpienie od tej ścieżki oznacza, że umowa ubezpieczeniowa jest nieważna!

Ubezpieczyciel jest prawnie zobowiązany do przestrzegania całej ścieżki prawnej, w przeciwnym razie grożą mu poważne sankcje, aż do zakazu sprzedaży produktu ubezpieczeniowego.
Nie dajcie się zwieść kłamstwom, płacicie bezpośrednio, a on wypłaca wam prowizje od ubezpieczeń wraz z rezerwami na anulowanie, przelewem bankowym.

To jest prawidłowa, zgodna z przepisami ścieżka umowna!

Jeśli macie wnuki, mogą sprawdzić w rejestrze pośredników pod adresem https://www.vermittlerregister.info/recherche

Wpiszcie nazwę i adres, a już pośrednik zostanie wyświetlony, wraz z tym, na jakich warunkach może działać!

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Wszystko zależy od twojego celu inwestycyjnego.

Jaki masz horyzont inwestycyjny? Na co ma być przeznaczone to pieniądze? Udoskonalenie emerytury? Dochód pasywny? Dziedzictwo dla dzieci/wnuków? Podróż dookoła świata za x lat?

Chociaż nie jestem ekspertem od ubezpieczeń, to z tego co wiem, polisa na życie musi być obowiązkowo zawarta na co najmniej 12 lat, aby na końcu przyniosła korzyści podatkowe, co w twoim przypadku, mając 62 lata, może być problematyczne. Podatek liniowy dotyczy tylko okresu trwania polisy. Na końcu umowy w momencie wypłaty zysk musi być również opodatkowany. Zazwyczaj można dobrze zarządzać tym przy użyciu własnej puli wolnej od podatku, o ile nie chodzi o sześciocyfrową sumę. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy umowa zostaje odziedziczona.

W zależności od kwot, z własną pulą, koszty są znacznie niższe, a elastyczność większa. Dzięki dostępnym dzisiaj ETF-om takim jak ACWI czy All-World ETF, niemal nie ma już konieczności dokonywania ponownej alokacji. Są to ETF-y, które obejmują ponad 95% globalnej kapitalizacji rynkowej, z grubsza All in one ETF. Koszty zarządzania wynoszą tutaj około 0,2%, a dostępne są darmowe depozyty, takie jak ING czy Scalable Capital. W zależności od stopnia swojej elastyczności, poleciłbym podzielić pieniądze na ETF All World i lokatę terminową/depozyt terminowy lub ETF rynku pieniężnego.

Jeśli podejmiesz to samodzielnie, warto trochę poczytać na ten temat, aby zrozumieć, co robisz!

Napisany przez Zapp73
Przepraszam, ale w wieku 62 lat nie potrzebujesz już LV. To okres, kiedy większość osób, które kupiły LV, oszczędzały na niego, aby wypłacić sobie pieniądze i spędzić czas przy barze na plaży. Inwestowanie w LV mając 62 lata, kiedy ma zostać wypłacone? Z jakim netto oprocentowaniem? Sam pomysł jest dość absurdalny.

Zablokuj numer doradcy i zainwestuj 60% w ETF-y. Dodaj 20% gotówki na koncie oszczędnościowym i po prostu wydaj 20%.

Jeśli masz dzieci/wnuki, możesz im też coś dać, a resztę zainwestuj tak, aby mieć pełny dostęp do kapitału w ciągu najwyżej tygodnia.

Napisany przez Marc2512
Przy oprocentowaniu 3,x% dziennych byłoby to dobre miejsce do zaparkowania pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata