Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Unaxis

Napisany przez Simona
W ostatnim czasie pojawiło się wiele informacji na temat Unaxis, począwszy od kryzysu po błyszczące perspektywy na przyszłość. Kurs spółki w tym roku ponownie się podniósł i powinien teraz być na najwyższym poziomie rocznym (na pewno cieszy to inwestorów, którzy mieli dobre nerwy w 2004 roku). Czy są jakieś opinie na temat dalszego przebiegu kursu w nadchodzącym roku? Czy będzie rosło, czy może to być orzech twardy, którego lepiej unikać? A jakie jest wasze zdanie na temat zarządzania tą firmą? https://www.swissinfo.org/sde/swissinfo.html?siteSect=167&sid=6348147 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez richard100
Cześć Simona Uważam również, że ocena zarządu jest ważnym argumentem zakupu danego tytułu. Jeśli chodzi o Unaxis, nie mam dobrego uczucia. Sposób wystąpienia na Walnym Zgromadzeniu również mnie mało przekonał. Cieszę się, że nie posiadam akcji Unaxis. Nie czułbym się komfortowo w takiej sytuacji. To jest moje osobiste zdanie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Simona pisze: A co myślicie na temat tego zarządzania :?: Cześć Simona Czy Unaxis ma teraz jakieś zarządzanie? Przecież na czele stoją ciągle Lolek i Bolek. Nie widziałem żadnej strategii. Finansiści, którzy nie mają zbyt wiele do popisania. Sprzedają Esec... to wszystko, co przyszło im do głowy do dzisiaj. Szkoda starej szwajcarskiej firmy...

Napisany przez 2cybercrash
Myślałem, że Unaxis został zdekotowany? Co to teraz za sklep? Zginęli tylko za pomocą manipulacji bilansu, udawali czerwone i czarne liczby, oszukiwali akcjonariuszy, prowokowali spadki kursów, manipulowali swoimi opcjami i pochodnymi, organ nadzoru giełdowego był właśnie w fazie snu, nic nie widzi, nic nie wie, wszyscy wspaniali finansiści, szanowni ludzie? Unaxis został spisany ze stratą, dla mnie nie istnieje. Żegnaj na zawsze, i niech kurs oraz pochodne pójdą w stratosferę, zniknęły z mojej strefy zainteresowań, interesuje mnie jeszcze mniej niż ziarenko kurzu we wszechświecie.

Napisany przez Simona
Okej, pozwólmy im się trochę pośmiać :lol: r r n Pozdrowienia, r n Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Okej, pozwólmy im odegrać trochę wesołego teatru :lol: Pozdrowienia, Simona
Tak... znów bawią się wesoło :twisted: sa.pack... 19:30 Unaxis: Georg Stumpf nowym przewodniczącym rady nadzorczej Pfäffikon SZ (AWP / sda) - Austriacki przedsiębiorca Mirko Kovats zrezygnował we wtorek z rady nadzorczej koncernu technologicznego Unaxis Holding AG. Jak poinformowała Unaxis we wtorek wieczorem, nowym prezydentem Unaxis został Georg Stumpf. W poniedziałek ogłoszono, że w związku z zmianami w prawie spółek Kovats wycofuje się z Victory Industriebeteiligungs AG. Jego partnerzy, Ronny Pecik i Georg Stumpf, zostali w ten sposób po równo właścicielami Victory. Victory posiada ponad 50 procent akcji i opcji na Unaxis. Rada nadzorcza Unaxis składa się teraz z czterech członków: Thomas Limberger, Günther Robol, Christian Schmidt i Georg Stumpf. Limberger został wybrany na nowego wiceprzewodniczącego. Stumpf jest wiceprzewodniczącym Unaxis od 2005 roku.

Napisany przez Simona
To jednak poszło szybko, czy pan Kovats ma znowu wolne terminy? Gdzie dobrze się wkrótce zaangażuje? ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Hans
...Kurs akcji m.in. poprzez promocję emitenta (coraz częściej są emitowane nowe opcje) już osiągnął poziom 405,75 (YTD +105%), ale w porównaniu do Solarworld UNAX jest właściwie jeszcze okazją 8) co doda dalszego impulsu do wzrostu kursu. https://www.finanzinfo.ch/upload/splashpage/headlines/samstag_1.asp Wyciąg: Inwestorzy, którzy zainwestowali w akcje Solarworld od początku 2005 roku zanotowali znacznie lepszą stopę zwrotu. Dotyczy to również tych, którzy zakupili akcje Unaxis. Szwajcarski koncern technologiczny nie jest jeszcze klasyfikowany jako firma energetyczna. Ale to może się zmienić. Już w tym roku koncern wygeneruje 8% całkowitego przychodu szacowanego na 1,9 mld CHF z sektora słonecznego. Jeśli technologia cienkowarstwowa stanie się alternatywą dla krzemowych ogniw słonecznych, popyt wzrośnie gwałtownie. Ponieważ Unaxis planuje rozszerzyć swój model biznesowy na całą łańcuch wartości w sektorze słonecznym, ta dywizja będzie miała większe znaczenie w koncernie. Jeśli technologia cienkowarstwowa okaże się sukcesem, Unaxis otrzyma konkurencję w tej dziedzinie. Z wskaźnikiem cena/zysk na poziomie 25 Unaxis jest tańszy od czystych spółek słonecznych. Z kolei Solarworld jest wysoko wyceniany.

Napisany przez KSL Investments
Unaxis jest obecnie tak przereklamowany, że nawet dyrektor generalny mówi o zbyt wysokiej cenie akcji. Przyczyną eksplozji cen prawdopodobnie są banki, które co tydzień naładowują nowe opcje (kupna, sprzedaży) na tytuł, na przykład ZKB, która posiada około 10% akcji, aby zabezpieczyć emisje pochodnych. Analitycy przewidują średnią cenę docelową na poziomie CHF 300, co oznacza ponad 20% poniżej obecnej ceny. Jeśli chcesz handlować opcjami, najlepiej postawić na opcje sprzedaży.

Akcja Unaxis jest w każdym względzie tak chora, że odpowiedzialna SWX powinna dawno zdekotować tę akcję, a taka zmanipulowana wartość prawdopodobnie należy do Austria-Pfefferland? Dla mnie ta wartość nie istnieje już od kursu 150, bez względu na to, jakie kursy są rzekomo notowane.

Napisany przez KSL Investments
H Cybercash Czy masz orientację w sprawie opcji sprzedaży? Jeśli tak, mam do Ciebie pytanie. Jak już wspomniano powyżej, Unaxis (OC Oerlikon) jest względnie mocno przewartościowany. Teraz pojawia się możliwość zawarcia umowy opcji sprzedaży i zakupu put-owiązania się na spadek cen.

Znam Put, zawsze miałem pecha z tymi opcjami. Wolę kupować tanie akcje i być cierpliwym zamiast inwestować w Puts. W każdym razie nie w Unaxis, wyeliminowałem tę firmę, ona dla mnie nie istnieje, niezależnie od tego, jakie są kursy. Nie potrafię ocenić tego finansowego brzęku. Teraz pojawiło się nowe nazwisko: Oerlikon, chyba w celu przyciągnięcia nostalgi SWX? Oryginalni ci finansiści austriaccy, ale bez mnie. Tak samo trzymam się z VonRollem, zbyt wiele złych doświadczeń, GL powiązane z wątpliwym osobnikami rządowymi, podnoszą swoje szanse kosztem małych akcjonariuszy za pomocą cięć kapitałowych. Kurs nigdy nie poszedł naprzód przez 10 lat.

Napisany przez kandinski
KSL Investments pisze: H Cybercash Czy znasz się na opcjach sprzedaży? Jeśli tak, mam do Ciebie pytanie. Jak już wspomniano powyżej, Unaxis (OC Oerlikon) jest względnie mocno przewartościowany. Teraz istnieje możliwość obstawienia spadków i zakupu opcji sprzedaży na to.
Dobry pomysł... A propos pomysłu: gdzie można byłoby najlepiej umieścić to zapytanie? :?:

Napisany przez Simona
Dzisiaj wziąłem sobie kawałek, wart 345 euro.
Mogą być to interesujące dni.

Unaxis:
Robi właścicieli miliarderami

PRZEZ HEDI SCHNEID (Die Presse) 22.05.2006

Sanacja. Szwajcarski koncern technologiczny był strzałem w dziesiątkę dla Ronnego Pecika i Georga Stumpfa.

Inwestor Ronny Pecik. |(c)Die Presse (Bruckberger)

wiedeń. Szwajcarski koncern technologiczny Unaxis, piszący głęboko czerwone liczby, wart był niemal 1,7 miliarda franków Szwajcarskich (1,1 miliarda euro), gdy trio inwestorów Mirko Kovats, Ronny Pecik i Georg Stumpf przejęło kontrolę po zaciężnej bitwie o przejęcie od rodziny Anda-Bührle latem 2005 roku. Obecnie Unaxis zanotował zyski i mimo spadków kursów w ostatnich dniach waży 4,8 miliarda franków Szwajcarskich. Koncern uczynił Pecika i Stumpfa (Kovats wycofał się w lutym) w ciągu jednego roku miliarderami.

To idzie bardzo dobrze, uśmiecha się Pecik. Prawdziwy przykład skromności. Korekta kursów na rynkach finansowych nie martwi go? Wręcz przeciwnie. Akcje Unaxis wzrosły tak bardzo, że dla nowych inwestorów były zbyt drogie, teraz jest ruch. Biorąc pod uwagę sukcesy w restrukturyzacji, akcje powinny wkrótce ponownie...

Napisany przez Simona
:lol: I znowu za 330.-. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
I nr 3 za 320 zł. Wyciąg jest teraz ponownie aktywny. :twisted: Pozdrowienia, Simona

Nic nie zrozumiałeś? Ich nic nie rozumiem. Zbieranie frakcji wykonuję w sposób transakcyjny przy papierach wartościowych o jakości w przedziałach od 10 do 15%. Na rynkach zaniepokojenia wolałbym 20 do 30%. W przypadku tego rakowego rakietowego, zapomniałem nazwy, wskazane byłoby stosowanie poziomów od 100 do 150%, ale ja bym tego w ogóle nie robił. Śmiałe sięgnięcie po opadający nóż? Testowanie dobrych odruchów?

Napisany przez Simona
Ale wymyśliłem już nr. 3 z 320 zł i znowu go opuściłem przy 341 zł. Więc mój początek tygodnia nie był zły, pomimo problemów z Austrią. Czy chcemy coś zostawić naszym kochanym przyjaciołom w USA? Zakupy sprawiają radość :!: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Właściwie Unaxis powinien dzisiaj zamknąć się około 340.-, otworzyć jutro za 345.-, a następnie podczas Dnia Walnego Zgromadzenia wzrosnąć do 350.- :?: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Aktualności na temat: Powinno dzisiaj iść w górę... https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/unaxis.asp

Napisany przez Simona
Kursy zakupu :!: Przy 327,50 jest do sprzedania 1500 sztuk (1) 328,- 2235 sztuk (1) :P (Jak można, ci dwaj na pewno nie są małymi akcjonariuszami) :!: Wtedy droga do góry jest dość otwarta...(Marzenie o 360,- w tym tygodniu) :?:

Napisany przez Simona
Dziękuję za miejsce (odejścia). :arrow: :idea: Właśnie zdążyłam się najeść jeszcze małą porcją, 321,50. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Post z dnia 22.05 :arrow: Tutaj dzisiaj jednoznacznie był wczoraj rano; przepraszam, że to było dzień później. To jest teraz dzisiaj. Więc transakcja z poranka zakończona po kursie 242,25. I jutro, proszę, niech się to kontynuuje, w górę. Dzięki. Pozdrawiam, Simona Nie zapomnij o spotkaniu na giełdzie :!:

Napisany przez Dany1
Akcjonariusze byłego Oerlikon-Bührle na ZJ zgodzili się na nową nazwę OC Oerlikon. Rada nadzorcza podkreśliła przed akcjonariuszami, że pod nazwą OC Oerlikon powstanie jednolita struktura korporacyjna i spójna obecność na rynku. Zmiana nazwy nie spotkała się z oporem. Decyzja została podjęta z 99,8-procentowym poparciem głosów za. Czy to ci sami idioci, którzy uznali pięć lat temu, że nazwa Oerlikon Bührle jest nieodpowiednia do międzynarodowych interesów? Jak czasy się zmieniają...

Napisany przez Simona
I oto komentarz dotyczący Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia sprzed dwóch dni: Były VR Unaxis w centrum uwagi Rauh & Co. jeszcze bez absolutorium Spokojny przebieg Brak złośliwych słów, zadowolone twarze. Walne Zgromadzenie Unaxis w Lucernie, które odwiedziło 301 akcjonariuszy, odbyło się bez spektakularnych wydarzeń, które tu i tam były podejrzewane lub oczekiwane. Duży akcjonariusz Ronny Pecik był zdziwiony: Podczas trzech (!) głosowań akcjonariuszy usłyszał tylko pochwały dla pracy nowych menedżerów. Nawet na obrzeżach wydarzenia nie było słychać krytyki. Koniec czerwca 2005 roku spółka inwestycyjna Victory uzyskała kontrolę nad Unaxis wyłącznie za pomocą własnych głosów. 5,8 miliona głosów zgromadzonych przez Pecika wystarczyły we wtorek do wygrania wszystkich głosowań. Tym razem wynik był bardziej przekonujący. Reprezentowane były 7,32 miliona akcji, czyli 51,8% kapitału. Zmiana nazwy na Oerlikon uzyskała poparcie na poziomie 99,83%. Obecnemu VR udzielono absolutorium z wynikiem 99,86% głosów, ale nie członkom starej rady. Trwają dochodzenia przeciwko byłemu prezesowi Markusowi Rauhowi i jego zastępcy Peterowi Küpferowi. Wynik może prowadzić albo do pozwów, albo do późniejszego udzielenia absolutorium. Panie Stumpf, czy jest pan zaskoczony spokojnym przebiegiem zwyczajnego Walnego Zgromadzenia? Akcjonariuszy interesuje, czy przedsiębiorstwo ma dobrą kondycję gospodarczą. Unaxis ma się doskonale. To jest to, co inwestorzy chcą usłyszeć. Czy przynajmniej zaskoczyło pana duże poparcie w wyborach? Osiągnęliśmy już istotne cele. Akcjonariusze to zauważyli. Pan sam był atakowany w mediach w związku z obowiązkiem zgłaszania transakcji na akcjach i opcjach. Mam nadzieję, że jest to tylko ostatni przebłysk starych uprzedzeń. Kompetentne organy SWX Swiss Exchange wydają się być niepewne co do tego, czy powinien pan ujawnić swoje transakcje. W tej kwestii istnieją jasne przepisy, których bardzo dokładnie przestrzegamy. W ubiegłym roku zapytaliśmy urzędników SWX, czy transakcje Victory muszą być ujawniane. SWX poinformowała nas na piśmie i jednoznacznie, że nie trzeba ich zgłaszać. Czy toczą się procesy sądowe przeciwko przedstawicielom dawnej rady nadzorczej? Trwają dochodzenia, których wyniki należy jeszcze poczekać. Kiedy tylko będą dostępne konkretniejsze informacje, poinformujemy o nich. Unaxis zmieniła nazwę na Oerlikon. Czy istnieją niejasności co do praw do tej nazwy? Podjęliśmy odpowiednie kroki prawne, aby móc używać tej nazwy. Niemieckie Rheinmetall wydaje się rościć prawa do nazwy. Kiedy Oerlikon-Contraves został sprzedany w 1995 roku Rheinmetallowi, ustalone zostały jasne porozumienia. Wówczas Unaxis zostało udzielone na piśmie i wyraźnie zezwolenie na dalsze korzystanie z tej nazwy. Wynagrodzenie roszczeń przyjmuję zatem z dużą obojętnością. Wywiad: Beat D. Hebeisen ************************************************** ********** Pozdrowienia, Simona

Cześć Dany ... a teraz pytanie dnia: Co oznacza OC? Ktoś wie, guru Crach otrzymuje 100 punktów! Pisze, że OC oznacza One Company Austriackie, oryginalne, po angielsku, brzmi znajomo? Jak ser? Teraz wiemy znowu trochę więcej dzięki guru Crach. PS: Myślałem, że OC oznacza One ******

Napisany przez Simona
Kto to jest pan Hranov :?: Kto ma bardziej szczegółowe informacje? Nazwisko nie jest mi zbyt znane, czy mam lukę w wiedzy? Unaxis twierdzi, że Rumen Hranov posiada 11,46% praw do głosowania w spółce ZURICH (AFX) - Unaxis Holding AG (Wiadomości/Kurs akcji) poinformował, że szwajcarski inwestor i finansista Rumen Hranov posiada 11,46% praw do głosowania w niej, 0,04% poprzez 6 100 zarejestrowanych akcji i 11,42% poprzez instrumenty pochodne. afx.zurich@afxnews.com ckj/jsa PRAWA AUTORSKIE Copyright AFX News Limited 2005. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, republikowanie lub dystrybucja treści AFX News, w tym przez ramki lub podobne środki, jest wyraźnie zabroniona bez wcześniejszej pisemnej zgody AFX News. AFX News i AFX Financial News Logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi AFX News Limited ************************************************** ********* Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Hranov był, o ile dobrze pamiętam, dużym udziałowcem Bellevue. Był kolegą Müllera-Möhla. Później twierdził sądowo, że został zmuszony przez Swissfirst do sprzedaży swoich akcji za zbyt niską cenę. Oczywiście dopiero później, gdy stało się znane, jak wystrzelił kurs Swissfirst. Nie wiem, jak zakończyło się to postępowanie.

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam, Simona. Hranov był akcjonariuszem Swissfirst, a nie Bellevue. Znalazłem jeszcze ten artykuł:13 listopada 2005 r., NZZ am SonntagFuzja z hałasem w tleCzy można handlować akcjami, gdy jedna strona wie wszystko o nadchodzącej fuzji, a druga nic o tym nie wie? Połączenie Swissfirst i Bellevue-Holding staje się sprawą dla sądów.W przypadku fuzji Swissfirst akcjonariusze wykorzystali swoją przewagę wiedzy. Prokuratura bada sprawę na podstawie skargi jednego z akcjonariuszy. Swissfirst z kolei przygotowuje pozew przeciwko akcjonariuszowi.Daniel HugWszyscy akcjonariusze powinni być traktowani równo w przypadku istotnych wydarzeń giełdowych, to złota zasada dla notowanych spółek. W praktyce nie zawsze jest to jednak zgodne z rzeczywistością. Ilustracją tego jest fuzja Swissfirst i Bellevue-Holding.Obie banki, pod względem zysków i zarządzanych aktywów są podobnego rozmiaru, postanowiły w sierpniu, że chcą się połączyć. Ale nie tak jak zazwyczaj poprzez zwiększenie kapitału akcyjnego, lecz praktycznie bez zmiany kapitału. Oznacza to, że po fuzji każdy akcjonariusz staje się właścicielem dwukrotnie większej instytucji finansowej. Dzięki swoim akcjom każdy akcjonariusz nagle zyskuje prawo do prawie podwójnego przepływu zysku (patrz wykres).Transakcja zakłada integrację operacyjnych spółek Bellevue (Bank am Bellevue i Bellevue Asset Management) w Swissfirst. W związku z tym Swissfirst ma zapłacić właścicielom Bellevue prawie 300 mln CHF; bierze na to pożyczkę w wysokości 150 mln CHF.Z ostatecznego zrealizowania transakcji Swissfirst musi wcześniej wykupić około 50% własnych akcji od swoich inwestorów - i zaoferować je właścicielom Bellevue-Holding. Oznacza to nietypową sytuację dla szefa Swissfirst, Thomasa Mattera: musiał przekonać swoich długoterminowych akcjonariuszy Swissfirst, aby sprzedali mu swoje akcje - nie mógł jednak nic mówić o planowanej fuzji. W przeciwnym razie uczyniłby ich osobami z dostępem do informacji poufnych - i mogliby być również nieskłonni sprzedać.Matter odniósł sukces - między innymi u Rumen Hranova, który wraz z matką posiadał około 14% akcji Swissfirst. On i jego matka przekazali Matterowi pakiet około 8%. Podobno także Basler National-Versicherung należał do sprzedających, ale nie zechciało komentować sprawy. Jednak niektórzy pozostali nieugięci i trzymali się swojej pozycji - na przykład Beamtenversicherung des Kantons Zürich, która utrzymuje mniejszą pozycję w swoim portfelu, potwierdza szef działu Daniel Gloor.Ogólnie rzecz biorąc, Matter doskonale wywiązał się z zadania: w ciągu kilku tygodni zgromadził 47,5% akcji Swissfirst. Po ogłoszeniu fuzji 12 września kurs wzrósł o około 33%. To sprawiło, że Rumen Hranov, biznesmen pochodzący z Bułgarii, który wściekł się na niego, złożył skargę karną na Thomasa Mattera za pośrednictwem swojego prawnika Michaela Werdera. Matter rzekomo poinformował Hranova 10 sierpnia, że chce wyjść ze Swissfirst, sprzedać połowę swojego pakietu akcji. Swissfirst temu zaprzecza i twierdzi, że zaoferowała około dwunastu inwestorom wyłącznie partnerstwo strategiczne. Jednakże do realizacji tej transakcji konieczne było zaoferowanie minimalnej liczby własnych akcji, w przeciwnym razie transakcja nie doszłaby do skutku.Wcześniej sprawdziliśmy transakcję przez uznanych prawników - mówi Christoph Richterich, rzecznik Swissfirst. Jako „tło” wspomina nazwiska trzech ekspertów, w tym profesora Petera Böckli. Prawnik jednak jasno stwierdza, że „nie opracował opinii na temat Swissfirst ani innych działań na rzecz tego banku”. Richterich koryguje później swoje słowa jako pomyłkę.Transakcja w każdym razie dochodzi do skutku: w piątek wieczorem Matter może przekazać 47,5% akcji Bellevue-Holding, a w poniedziałek ogłaszana jest fuzja. Kurs akcji wzrasta w ciągu pięciu dni handlowych z 57,50 do 85 CHF. Pakiet akcji Mata obecnie jest warte o ponad 50 mln CHF więcej niż przed fuzją (uwzględniając częściową sprzedaż 150 000 akcji 22 września oraz wypłatę dywidendy). Również pakiet akcji Bellevue-Holding, który mógł kupić po cenie 60 CHF za sztukę, zyskał wartość o ponad 100 mln CHF.Eksperci prawni oceniają tę całkowitą transakcję kontrowersyjnie. Sytuacja, w której jedna strona umowy wie o istotnej dla kursu akcji informacji, a druga strona nie ma o tym żadnej wiedzy, ponieważ informacja nie jest publiczna ani nie jest zawarta w kursie akcji, jest na przykład uważana według podejścia anglosaskiego za fałszywy rynek, w którym de facto występuje zakaz transakcji.W kwestii czy w Szwajcarii również jest to rozpatrywane w ten sposób, panuje spór. Gdy bankier nakłania swoich klientów i współinwestorów do sprzedaży akcji, których ci nigdy nie sprzedaliby, posiadając pełną wiedzę, jest prawdopodobnie w delikatnej sytuacji. Ogólnie rzecz biorąc, kupujący nie musi informować sprzedającego o wartości przedmiotu. Istnieją jednak specjalne uregulowania prawne, na przykład gdy kupującym jest bankier - a sprzedającym jego klient. Ta pozycja wymaga, jak wyjaśnia ekspert prawa, aby klient został poinformowany o wartości papieru wartościowego.W przedstawionym przypadku mogło być tak, że bank nie mógł poinformować klienta, że stałby się on wtedy osobą mającą dostęp do informacji poufnych. W takim przypadku kupujący mógłby jednak stanąć w obliczu zakazu transakcji - ponieważ zasadniczo notowana spółka powinna ujawnić informacje, jeśli są istotne dla kursu akcji. Istnieje co prawda odroczenie ujawnienia informacji w przypadku projektów fuzji. Jednak w przypadku wycieku informacji konieczne byłoby natychmiastowe powiadomienie. W piątek przed fuzją zmieniło właściciela około 9 milionów akcji. Podobno istnieli uprzywilejowani informatorzy, którzy mogli skorzystać z przewagi wiedzy.Prokuratura III Kantonu Zurych rozpoczęła dochodzenie w sprawie skargi przeciwko szefowi Swissfirst, Matterowi. Okoliczności są częściowo kwestionowane, będziemy musieli przeprowadzić wiele przesłuchań - wyjaśnia prokurator Marc Jean-Richard-dit-Bressel. W zasadzie prokuratura musi wyjaśnić, czy handel opierał się na nierównym dostępie do informacji przez obie strony i czy jest to zgodne z prawem. Na pytanie, czy norma dotycząca informacji poufnych nie zabrania informowania pojedynczych akcjonariuszy przed wydarzeniami kapitałowymi, prokurator odpowiada: Jeśli fakt rzeczywiście sugeruje, że trzeba zmylić partnerów handlowych, norma ta sama w sobie jest nonsensowna.Także Komisja Bankowa bada sprawę. „Otrzymaliśmy raport od giełdy SWX w sprawie ewentualnego naruszenia reguł dotyczących informacji poufnych w handlu akcjami Swissfirst. Będziemy prowadzić to dochodzenie - mówi rzeczniczka EBK, Tanja Kocher. „Dodatkowo badamy kwestie związane z ujawnianiem udziałów. Po trzecie zajmujemy się sprawą pana Hranova”.Zdaniem Swissfirst Hranov przesadził z atakami: „Zarzuty i działania pana Hranova nie tylko są bezpodstawne, ale także niezgodne z prawem”. Dlatego teraz Swissfirst rozważa „kroki prawne i karne wobec Hranova” - mówi Richterich.

Napisany przez Simona
Dziękuję za informację. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dzisiaj po południu moje zakupy, transakcja z dnia 22.05. za 330 CHF, zostały zakończone po cenie 350 CHF. Najwyższa transza po cenie 345 CHF pozostaje na razie otwarta. Celem jest osiągnięcie ceny co najmniej 360 CHF (+ ?). Właściwie chciałbym to zrealizować jeszcze przed weekendem. Niemniej jednak wczoraj był dzień świąteczny - może to przyniesie nam szczęście? W obecnej sytuacji trzeba być zadowolonym chociaż z powrotu trendu wzrostowego, nawet jeśli może być krótkotrwały. Poniedziałek i wtorek mogą stać się dobrymi dniami, gdyż amerykańczycy ponownie będą świętować jakieś Memorial Day w poniedziałek. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Cześć Dany ... a teraz pytanie dnia: Co to może oznaczać OC? Ktoś wie, guru Crach dostaje 100 punktów! Pisze, że OC oznacza One Company Austriackie, oryginalne, angielskie, brzmi jak coś? Może jakiś ser? Teraz wiemy więc znowu coś więcej dzięki guru Crach. PS: Myślałem, że OC oznacza One ****** Drogi Cybercrash Oerlikon OC... co jeszcze jest w Oerlikon? Siedziba Unaxis znajduje się w Pfäffikon SZ, kilka kilometrów bliżej Geistreich. Ta firma mogłaby równie dobrze nazywać się Pfäffikon OC albo Kriens OC. Z dobrze poinformowanych źródeł usłyszałem, że OC to nowa forma prawna dla określonych firm. Dla SA lub GmbH musisz wpłacić pieniądze, OC oznacza natomiast: bez gotówki. Więc w razie upadku proszę nikogo nie tracić...

Napisany przez Simona
Tutaj jeszcze coś z Finanzbibel oraz moje pytanie dotyczące sekcji 4: :?: Niedziela, 28.05.06, 13:04 Data publikacji: 27.05.2006 Wydanie: 41 Strona: 23 Dział: A-SCHWEIZ OC Oerlikon ma być czymś więcej niż tylko nową nazwą dla Unaxis Strategia skoncentrowana na trzech filarach Szukani nowi członkowie rady nadzorczej Kolejny program oszczędności Akcje wycenione uczciwie Autor: Beat D. Hebeisen To, co dotychczas znajdowało się tylko jako dość mgliste sformułowania, stało się bardziej przejrzyste dzięki prezesowi Thomasowi Limbergerowi na Walnym Zgromadzeniu Unaxis: nowa strategia firmy. Koncern technologiczny zostanie skoncentrowany na branżach: cienkowarstwowej, próżniowej i kosmicznej. Dzięki poprawie usług serwisowych i bardziej efektywnemu systemowi cenowemu koncern chce zarabiać więcej. Działania uzupełniane są przez kolejny program oszczędności. Różne marki zostaną połączone pod nową marką OC Oerlikon od 1 września. Limberger liczy na poprawę kultury organizacyjnej jako podstawy dla swojej ogólnej strategii firmowej. Dotychczas nie omówiono innych zmian. Jednakże konieczne staje się poszerzenie składu rady nadzorczej. W procesie restrukturyzacji koncernu technologicznego ważne było, aby rada nadzorcza mogła podejmować szybkie decyzje. Dlatego obsadzenie RN czterema osobami: Georgiem Stumpfem, Thomasem Limbergerem, austriackim biegłym rewidentem Güntherem Robolem oraz Christianemem Schmidt z A-Tec Mirko Kovatsa było uzasadnione. Stumpf potwierdził w rozmowie z „Finanz und Wirtschaft”, że w celu uzupełnienia składu rady nadzorczej szuka teraz nowych osób, posiadających silne kontakty oraz dodatkową renomę dla firmy. Na poziomie operacyjnym Limberger wyznaczył ramy. Firmy Balzers, Data Storage, Optics i Solar zostaną połączone w branży technologii cienkowarstwowych. Działy: rozwiązań systemowych próżni (Leybold) i technologii precyzyjnej (Contraves Space) są jeszcze raczej słabe w koncepcji CEO. Będą potrzebne akwizycje, aby wzmocnić te działy. W obszarze próżni może to nastąpić poprzez przejęcie brytyjskiej BOC Edwards. Jeśli planowane przejęcie w Niemczech dojdzie do skutku, przychody spółki córki Contraves Space podwoją się z 100 mln CHF. Limberger i Stumpf potwierdzili na Walnym Zgromadzeniu w zeszły wtorek cel osiągnięcia marży zysku w wysokości 15% w tym roku. Prezes wyjaśnił w ramach wydarzenia wstępnie, jak ten ambitny cel ma zostać osiągnięty. Oerlikon chce bardziej konsekwentnie profilować się jako organizacja serwisowa. Nowe usługi Balzers w tym zakresie są tego przykładem (por. FuW Nr 8 z 1 lutego). Poprzez bardziej efektywne zarządzanie strukturą cenową i rabatową Limberger chce poprawić marże. Jednakże największy wpływ na wynik operacyjny (EBIT) będzie miał trwający do końca 2007 roku program czterofazowy obniżenia kosztów. Ma on umożliwić oszczędności w wysokości prawie 100 mln CHF. „Finanz und Wirtschaft” szacuje, że OC Oerlikon jest w stanie osiągnąć marżę EBIT na poziomie 12% w tym roku. Dzięki dochodom z zarządzania wysokim portfelem gotówkowym i uwzględniając przeszłe straty w wysokości 1,1 mld CHF, które przyniosą koncernowi w kolejnych latach znaczne korzyści podatkowe, planowana rentowność ze sprzedaży w wysokości 15% nie jest nierzeczywistym celem. Przy oczekiwanych przychodach w wysokości 1,85 mld CHF oznaczałoby to zysk w wysokości 280 mln CHF. Przyjmujemy nieco bardziej konserwatywne oszacowanie zysku w wysokości 240 mln CHF lub 19 CHF na akcję. Dzięki temu OC Oerlikon posiada przystępny wskaźnik cena/zysk na poziomie 18 dla grupy przemysłowej. Warto zauważyć inne kwestie. Istotna jest planowana sprzedaż działu półprzewodników. W ciągu najbliższych tygodni materiały ofertowe zostaną wysłane do zainteresowanych stron. Zainteresowanie jest widocznie duże. Bank wielkoformatowy UBS oszacował wartość działu półprzewodników w badaniu oceniającym poszczególne elementy na koniec marca 2006 roku na 1,4 mld CHF. Ta cena jest trudna do uzyskania na rynku. Bardziej realistyczna jest cena sprzedaży w granicach 600-800 mln CHF. Stumpf zakłada sprzedaż w czwartym kwartale tego roku. Zakup BOC Edwards wiąże się z ryzykiem Także planowane przejęcie BOC Edwards niesie ze sobą ryzyko. Zakup ten zwiększyłby obroty OC Oerlikon o 2 mld CHF. Brytyjczycy osiągnęli w 2005 roku jedynie marżę EBIT na poziomie 4,6%. Ten skromny wynik musiałby jednak odzwierciedlić się w cenie zakupu. Limberger i Stumpf mieliby trudności w osiągnięciu wyznaczonych wysokich celów marżowych w następnym roku. Nowy koncern Oerlikon nadal znajduje się w wymagającym okresie przebudowy nawet po przełomie. Proces regeneracji nie przebiegnie bez przeszkód. Jednakże pojawiają się również szanse. Duet Limberger/Stumpf wydaje się idealnie się uzupełniać. Szef koncernu popycha do przodu. Człowiek liczby Stumpf dokładnie przyjrzy się życzeniom i pomysłom Limbergera. Sam Stumpf jest jednak gotów podjąć ryzyko. Udowodnił to między innymi zaangażowaniem w Unaxis. Przewodniczący RN raczej nie będzie zwlekał, jeśli pojawią się kuszące okazje. Opublikowany 22 sierpnia raport półroczny da inwestorowi więcej informacji na temat postępów regeneracji OC Oerlikon. Limberger i Stumpf będą oceniani na tej podstawie. ************************************************** ********* :?: https://www.contraves.com/index_e.asp Tak więc: Dotychczasowy dział Contraves należy do niemieckiej firmy Rheinmetall, która w 1999 roku przejęła Oerlikon Contraves Defence (od Oerlikon-Bührle). Jeśli dział Contraves Space ma być wykupiony poprzez przejęcie :?: z https://www.bocedwards.com/ ? A komu teraz właściwie należy BOC Edwards? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Hans
Dany1 pisze: Oerlikon OC...co jeszcze jest w Oerlikon? Przecież siedziba Unaxis znajduje się w Pfäffikon SZ, kilka kilometrów bliżej Geistreich. Firma mogłaby równie dobrze nazywać się Pfäffikon OC lub Kriens OC. Z wysoko postawionych źródeł usłyszałem, że OC to nowa forma prawna dla określonych firm. Aby założyć spółkę akcyjną lub z ograniczoną odpowiedzialnością, musisz wnieść pieniądze, natomiast OC oznacza: bez gotówki. Podczas upadku proszę więc nie narzucać się...
...w Oerlikon znajdują się nadal zakłady produkcyjne UNAXIS, i to całkiem sporo... ....no cóż, można na to ponarzekać, ale jeszcze lepiej byłoby najpierw zorientować się w sytuacji finansowej UNAXIS... PS: Bez emotikon

Napisany przez Dany1
Hans pisze:...w Oerlikonie wciąż istnieją zakłady produkcyjne UNAXIS, i to nawet nieźle... ...oczywiście, można się temu dziwić, ale lepiej byłoby najpierw zorientować się w kwestii stanu gotówki UNAXIS... Spędziłem wystarczająco dużo czasu w Unaxis, dziękuję. Nowy Jork, Paryż, Oerlikon... to żałosne... Co jeszcze jest w Oerlikon, Hansie? Na stronie internetowej nie znalazłem żadnych informacji. Najbardziej znam lokalizację w Balzers i siedzibę w Pfäffikon Dlaczego tutaj odbywał się cały ten cyrk z opcjami? Dziękuję za wskazówki i wyjaśnienia

Napisany przez Hans
Hans pisze: ...w Oerlikonie nadal istnieją zakłady produkcyjne UNAXIS, i to wcale niezłe... ....dobrze, można się na to narzekać, ale lepiej byłoby, gdyby najpierw samemu zorientować się co do stanu gotówki w przypadku UNAXIS... byłem wystarczająco długo zaangażowany w Unaxis, dziękuję. Nowy Jork, Paryż, Oerlikon....to śmieszne... co jeszcze stoi w Oerlikon Hans? Nie znalazłem informacji na stronie internetowej. Sama znam głównie lokalizację Balzers i siedzibę w Pfäffikon dlaczego tutaj istniał i nadal istnieje ten cały cyrk z opcjami? Dziękuję za wskazówki i wyjaśnienia
....Dany, Unaxis to międzynarodowy koncern 1) Örlikon: Technologia kosmiczna Contraves Space AG Schaffhauserstrasse 580 8052 Zurych Szwajcaria Tel. +41 1 306 2211 Fax +41 1 306 2910 https://www.contravesspace.com 2) ..to dzięki cyrkowi z opcjami Austria-Connection mogła przejąć UNAXIS, Andas i inni po prostu zasiedli, kto spóźnia się, życie go kara... ..myślę, że wszyscy pracownicy UNAX teraz są lepiej chronieni niż wcześniej, gdy byli związani z niekompetentnymi menedżerami z CH, którzy przez lata jedynie tylko kasowali, Kissling i inni powinni przejść przed sędziego :evil:
Dany1 pisze:

Napisany przez Simona
Teraz wygląda na to, że: Oerlikon Contraves Defence należy do Rheinmetall: https://www.rheinmetall-detec.de/?lang=2&fid=343 Oerlikon Conraves Space należy do Unaxis. https://www.unaxis.com/en/Contraves.asp Oba obszary mają siedzibę w Zurychu. :idea: Najwyraźniej obszar Contraves Space jednak nie został (?) sprzedany z Rheinmetall. Obszar Contraves Space wydaje się być wzmacniany poprzez zakup BOC Edwards - ale komu one należą? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Hans
Simona pisze: Teraz wygląda to na to: Oerlikon Contraves Defence należy do Rheinmetall: https://www.rheinmetall-detec.de/?lang=2&fid=343 Oerlikon Conraves Space należy do Unaxis. https://www.unaxis.com/en/Contraves.asp Oba obszary mają siedzibę w Zurychu. :idea: Wygląda na to, że sektor Contraves Space jednak nie został (?) sprzedany razem z Rheinmetal

Napisany przez Simona
Dziękuję, byłoby interesujące wiedzieć, kto ma większość akcji, albo inaczej mówiąc, komu należy największy kawałek akcyjnego ciasta :?: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Handel zakończony, wejście w 345.- zostało dzisiaj wycofane z 362.-. Ewentualne ponowne wejście przy spadkach zmienności. (Jeśli dzisiaj po 16.00 zostanie jeszcze zrealizowane)? Simona

Napisany przez Simona
Teraz robi się ciekawie: :lol: (To ucieszy cybercrash i Danya) 8) https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2006-05/artikel-6500104.asp Pozdrowienia, Simona

W złym filmie. Unaxis została dawno wyrzucona za 150 i dla mnie nie istnieje. Powinna zostać usunięta nie tylko z indeksu, ale także z listy na SWX. Niech te ******-śmieci grają w Wiedniu albo na Księżycu. Mimo to dzięki za interesujące informacje: Rheinmetall nie widzi OC jako One Company, ale rozumie OC jako mylącą skrótową nazwę Oerlikon Contraves! Pozostanę przy One ******, to najlepiej oddaje sytuację.

Napisany przez Simona
Jeszcze szybko kupiłem/zakupiłem znowu Unaxis, 336.25. proszę na górę! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Jeszcze szybko kupiłem Unaxis za 336,25. proszę iść w górę! Pozdrowienia, Simona
na pamiątkę? kiedy dokładnie nastąpi zmiana nazwy? Byłem w zeszłą środę w stolicy kantonu Oerlikon, ale co za rozczarowanie. Żadnych wskazówek na temat Unaxis, brak tablicy firmowej, ulicy ani nawet restauracji o nazwie Unaxis. To się teraz szybko zmieni, mała Zurych S-Bahn bezpośrednio do Oerlikon OC. Mądrzy znudzeni mieszkańcy Oerlikon....

Napisany przez Simona
I dzisiaj zakupiłem jeszcze jedną małą transzę po 312.-. Znowu się podniesie. Przy prognozowanych kursach do 440.-/450.- na jesieni całkiem nieźle. To naprawdę ekscytująca sprawa! ?

Napisany przez Hans
https://www.finanzinfo.ch/upload/splashpage/headlines/samstag_2.asp «Unaxis na ekspansję» Przed Akwizycjami Sukcesy Leybold i Balzers Akcje oceniane uczciwie Autor: Beat D. Hebeisen Koncern technologiczny Unaxis rozpoczyna nowy etap. Przełom został osiągnięty, restrukturyzacja przedsiębiorstwa jest w toku, a na początku września zostanie wprowadzona nowa marka OC Oerlikon. Przewodniczący rady nadzorczej Georg Stumpf i dyrektor zarządzający Thomas Limberger w rozmowie z Finanz und Wirtschaft przyglądają się ostatnim miesiącom i przedstawiają swoje wizje szybkiego rozwoju. Wystarczająca ilość środków pieniężnych Oerlikon jest ustawiony na strategię expanji - mówi jasno Stumpf. Już w najbliższych tygodniach prawdopodobna jest duża akwizycja. Przychody koncernu wzrosną w wyniku tego zdecydowanie. Istnieje wystarczająca ilość środków pieniężnych na kolejne podobnej skali zakupy. Najwyraźniej trwają odpowiednie rozmowy. Stumpf zachowuje się z rezerwą w kwestiach finansowych. Oerlikon nie powinien przekreczać się akwizycjami, stwierdza. Dotychczasowa struktura przedsiębiorstwa, skoncentrowana na ośmiu spółkach zależnych, ulega zmianie. Koncern koncentruje się teraz na trzech dywizjach: Powłok, Vacuum i Komponenty. Trzy działy są podzielone na: Systemy (urządzenia) i Usługi. Limberger planuje znaczne zwiększenie działalności usługowej w najbliższych latach. Oerlikon jest teraz prowadzony w znacznie bardziej zcentralizowany sposób niż dotychczas. Ten rozwój jest uwzględniany w zarządzie. Trzech kierowników działów bierze tam udział. Dotychczasowy dyrektor personalny Siegfried Lamprecht został zdegradowany. Wygląda na to, że nie chciał tego zaakceptować i z tego powodu opuścił firmę. Obszar finansowy jest poszerzany. CFO Rainer Mück otrzymuje zastępcę - Jörga Eichkorna. Ta wzmocniona zespół odpowiada Stumpfowi. Silny dział finansowy ma kluczowe znaczenie w nadchodzącej fazie wzrostu. Zwłaszcza w kontekście zbliżającego się wdrożenia systemu fakturowania SAP na poziomie koncernu. Wartość tego projektu, znanego jako Atlas, wynoszącego 10 mln franków, będzie nadzorować Eichkorn w ciągu następnych dwóch lat. Mück skupi się bardziej na aspektach finansowych dotyczących akwizycji. W spółkach zależnych w ostatnich miesiącach wiele zostało osiągnięte na poziomie operacyjnym. Balzers rozwija się znakomicie według Limbergera. Marże udało się dalej poprawić. Dzięki nowej technologii z powłokami węgla diamentowego Unaxis zdołał zrobić wrażenie w branży, co zaowocowało powstaniem nowego centrum powłok wewnętrznych w Brazylii. Zaskakujący rozwój Leybold Limberger podkreśla z entuzjazmem rozwój Leybold Vakuum. Oczekiwania zostały w tej dziedzinie przekroczone. CEO przypisuje ten sukces licznej ilości kontaktów osobistych. W przeszłości Leybold zniechęcił wielu klientów słabymi wynikami. Starał się on o rewitalizację relacji, mówi Limberger. Obszar Vakuum może w najbliższych miesiącach stać się największą dywizją, jeśli uda się przejąć brytyjskiego BOC Edwardsa (przychód w 2005 r.: 826 mln funtów). Limberger widzi również szanse w obszarze energii słonecznej. Sprzedaż urządzeń produkcyjnych idzie dobrze. Budżet w wysokości od 120 do 150 mln franków zostanie w tym roku z pewnością osiągnięty. Interesujące będzie jednak to, gdy Unaxis zdecyduje się na budowę własnych fabryk fotowoltaicznych. Rozważane są odpowiednie koncepcje. Znaczne wzrosty przychodów i atrakcyjne marże byłyby wynikiem tego. Dzięki temu dział stałby się porównywalny z Q-Cells lub Solarworld. Unaxis miałoby wtedy możliwość wprowadzenia tej spółki na giełdę. Stumpf i Limberger nie chcą rejestrować tylko sukcesów operacyjnych. Inwestorzy mają dla nich wysoki priorytet. Pierwszą miarą będzie sprawozdanie półroczne. Stumpf obiecuje pełną transparentność. Wynik operacyjny i zysk z pierwszych dwóch kwartałów będą podane w poszczególnych dziedzinach. Wtedy będzie jasne, z czego składa się zysk w wysokości 57 mln franków z pierwszych trzech miesięcy. Wgląd w wyniki operacyjne Obaj przywódcy firmy emanują ogromnym optymizmem. Konieczne będzie przekonanie analityków podczas spotkania z zarządem planowanego na koniec lipca. Limberger i Stumpf będą musieli przekonać inwestorów. Inwestorzy powinni poczekać na wyniki pierwszej połowy roku, które zostaną opublikowane 22 sierpnia. Zapewnią one wgląd w wydajność operacyjną i będą umożliwiać lepsze prognozowanie na cały rok 2006. Spodziewamy się zysku ze spółki w wysokości 240 mln franków. Według dzisiejszej wiedzy, akcje są uczciwie wycenione przy wskaźniku cena/zysk wynoszącym 17. Ocena zostanie poddana ponownej analizie, gdy akwizycje staną się faktem. -------------------------------------------------------------------------------- SWX podejmuje decyzję Czy transakcje giełdowe z udziałem głównego akcjonariusza Unaxis, Victory, muszą być ujawniane? Pytanie to jest uzasadnione. Transakcje zarządcze muszą być ujawniane od połowy 2005 roku. Przewodniczący rady nadzorczej Georg Stumpf jest właścicielem 50% prywatnej fundacji Millennium w spółce. Ze względu na specyficzną strukturę austriackich fundacji prywatnych SWX Swiss Exchange poinformowała Victory na piśmie, że transakcje giełdowe nie muszą być zgłaszane. Od kilku tygodni temat ponownie znajduje się na stole. Strony spotkają się w przyszłym tygodniu, aby omówić tę kwestię. DH -------------------------------------------------------------------------------- Zgrzyt przez zmianę nazwy Zmiana nazwy z Unaxis na OC Oerlikon Corporation nadal jest zablokowana przez pertraktacje prawne. Po dwóch odrzutach w sądzie niemiecki koncern Rheinmetall po raz trzeci w piątek zażądał zawieszenia wpisu nazwy do handelsrejestru Kantonu Schwyz. Tym razem przez Oerlikon-Contraves w Rzymie. Zdaniem przewodniczącego rady nadzorczej Stumpfa, sytuacja jest jasna. W umowie wyraźnie stwierdzono, że nazwę Oerlikon można używać samodzielnie przez każdą stronę. Tak właśnie postrzegali to dotychczas sądy. Zmiana nazwy nie powinna być znacznie opóźniona przez nowe interwencje Rheinmetalla. Dyrektor zarządzający Thomas Limberger planuje rozpoczęcie ponownego brandingu od 1 września.

Napisany przez Simona
W czwartek/piątek zrezygnowałam z obu transz Unaxis. 340.25/342..- Ale ponowne spotkanie może przynieść radość. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Andi
Jestem ciekawy, gdzie Unaxis zechce zaangażować się! Co miałoby sens? Pozdrowienia Andi

Napisany przez Hans
Andi pisze: Jestem ciekawy, gdzie Unaxis sięgnie! Co miałoby sens? Pozdrowienia Andi
..kupić jeszcze więcej złomu pochodnych i pompować kurs, tak robią kasę :lol:

Napisany przez Simona
:?: Interesujące jest również, kto zakupił akcje Unaxis: https://derstandard.at/?url=/?id=2503745 Co jeśli zwolnią się? - Poza tym, nie lubię Merrilla - ale to moja szalona obsesja i ma swoją własną historię, która leży w przeszłości - do teraz. Zobaczymy, co zrobi kurs... Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata