Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Umowa najmu podnajmu

Napisany przez Bella1008
"Cześć,

Jestem trochę zaniepokojona tym, że mogłam coś źle zrobić.

Chodzi o to, że około cztery lata temu wynajęłam mieszkanie z moim byłym chłopakiem (4 pokoje). On wyprowadził się po pierwszym roku, więc zostałam jedynym najemcą. Następnie pozwoliłam mojej mamie zamieszkać ze mną (za zgodą właściciela). Uregulowaliśmy to umową najmu poddzierżawcy. Ona korzysta z dwóch pokoi i mamy taką relację jak w wspólnym gospodarstwie domowym. Dzielę z nią czynsz, opłaty za media i inne wydatki. Jednak wszystko idzie na mnie, ja płacę całą sumę, a ona przelewa mi połowę na [url]konto[/url].

Teraz moje pytanie, od dwóch lat składam zeznanie podatkowe (ze względu na skrócony czas pracy i jednorazową wypłatę z renty)... Czy powinnam było zgłosić umowę najmu poddzierżawcy do urzędu skarbowego? W tych wszystkich latach nie zastanawiałam się nad tym, ponieważ nie traktuję tego jako dochodu, ale jako podzielone koszty... Dostała umowę najmu poddzierżawcy tylko dlatego, że chcieliśmy prowadzić właściwe rozliczenia (ilość pokoi, metraż itp.), ponieważ otrzymuje pomoc społeczną.

Teraz mam obawy, ponieważ ktoś powiedział, że to dochód, jaki na tym osiągnęłam, jednak nie rozumiem, gdzie ten dochód miałby być, skoro to dzielimy między siebie ?

Byłoby wspaniale, gdybyście mogli mi pomóc i powiedzieć, co mam teraz zrobić..."

Re: Umowa najmu podnajmu

Napisany przez BenniG
Cześć,

z jednej strony masz przychody, z drugiej strony masz także wydatki.
Więc jeśli chciałbyś zrobić swoje zeznanie podatkowe absolutnie poprawnie, musiałbyś dodać załącznik dotyczący najmu i dzierżawy, wprowadzić dochody od matki (lub urzędu pomocy społecznej), ale także koszty wynajmu.

Jeśli obie wartości są takie same, nie masz ani zysku, ani straty i musisz zapłacić tyle samo podatków, co wcześniej.

Pozdrowienia
BenniG

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata