- sob gru 02, 2023 6:04 am
"Cześć,
Jestem trochę zaniepokojona tym, że mogłam coś źle zrobić.
Chodzi o to, że około cztery lata temu wynajęłam mieszkanie z moim byłym chłopakiem (4 pokoje). On wyprowadził się po pierwszym roku, więc zostałam jedynym najemcą. Następnie pozwoliłam mojej mamie zamieszkać ze mną (za zgodą właściciela). Uregulowaliśmy to umową najmu poddzierżawcy. Ona korzysta z dwóch pokoi i mamy taką relację jak w wspólnym gospodarstwie domowym. Dzielę z nią czynsz, opłaty za media i inne wydatki. Jednak wszystko idzie na mnie, ja płacę całą sumę, a ona przelewa mi połowę na[url]konto[/url] .
Teraz moje pytanie, od dwóch lat składam zeznanie podatkowe (ze względu na skrócony czas pracy i jednorazową wypłatę z renty)... Czy powinnam było zgłosić umowę najmu poddzierżawcy do urzędu skarbowego? W tych wszystkich latach nie zastanawiałam się nad tym, ponieważ nie traktuję tego jako dochodu, ale jako podzielone koszty... Dostała umowę najmu poddzierżawcy tylko dlatego, że chcieliśmy prowadzić właściwe rozliczenia (ilość pokoi, metraż itp.), ponieważ otrzymuje pomoc społeczną.
Teraz mam obawy, ponieważ ktoś powiedział, że to dochód, jaki na tym osiągnęłam, jednak nie rozumiem, gdzie ten dochód miałby być, skoro to dzielimy między siebie?
Byłoby wspaniale, gdybyście mogli mi pomóc i powiedzieć, co mam teraz zrobić..."
Jestem trochę zaniepokojona tym, że mogłam coś źle zrobić.
Chodzi o to, że około cztery lata temu wynajęłam mieszkanie z moim byłym chłopakiem (4 pokoje). On wyprowadził się po pierwszym roku, więc zostałam jedynym najemcą. Następnie pozwoliłam mojej mamie zamieszkać ze mną (za zgodą właściciela). Uregulowaliśmy to umową najmu poddzierżawcy. Ona korzysta z dwóch pokoi i mamy taką relację jak w wspólnym gospodarstwie domowym. Dzielę z nią czynsz, opłaty za media i inne wydatki. Jednak wszystko idzie na mnie, ja płacę całą sumę, a ona przelewa mi połowę na
Teraz moje pytanie, od dwóch lat składam zeznanie podatkowe (ze względu na skrócony czas pracy i jednorazową wypłatę z renty)... Czy powinnam było zgłosić umowę najmu poddzierżawcy do urzędu skarbowego? W tych wszystkich latach nie zastanawiałam się nad tym, ponieważ nie traktuję tego jako dochodu, ale jako podzielone koszty... Dostała umowę najmu poddzierżawcy tylko dlatego, że chcieliśmy prowadzić właściwe rozliczenia (ilość pokoi, metraż itp.), ponieważ otrzymuje pomoc społeczną.
Teraz mam obawy, ponieważ ktoś powiedział, że to dochód, jaki na tym osiągnęłam, jednak nie rozumiem, gdzie ten dochód miałby być, skoro to dzielimy między siebie
Byłoby wspaniale, gdybyście mogli mi pomóc i powiedzieć, co mam teraz zrobić..."