Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: premia kompensacyjna inflacji

Napisany przez viktor
Czy pracodawcy prywatni (nie stanowiący instytucji publicznej) mogą również wypłacać pracownikom premię inflacyjną, z takimi samymi korzyściami: zwolnieniem z podatku i składek społecznych ??

Napisany przez Zapp73
Oczywiście, wypłaciłem to mojej MA w tym i w zeszłym roku.

Napisany przez viktor
Dziękuję bardzo.

Czy przyznane zostaną jakiekolwiek premie roczne minijobowcom (do 3000,- €), czy istnieją jakieś ograniczenia dotyczące obliczeń?

Napisany przez Zapp73
Również wypłaciłem pracownikowi na minimarkecie (520 €) rekompensatę inflacyjną, ale nie pełne 3 tys. €. Nie ma tu jednak żadnego ograniczenia, niezależnie od relacji zatrudnienia pracownik może otrzymać maksymalnie 3 tys. € premii kompensacyjnej za inflację. Może to być również wypłacane przez różnych pracodawców, ale łącznie nie więcej niż 3 tys. €.

Napisany przez Freeliner
@viktor...czy doradzasz swoim klientom bezpłatnie?

Napisany przez StGe1973

Może być również od różnych pracodawców, ale łącznie nie więcej niż 3 tys. euro.

Spróbuj używać sformułowań takich jak przypuszczam lub wydaje mi się, gdy nie jesteś pewien. Premia dotyczy nie jednego pracownika, ale relacji zatrudnienia, czyli pracownik z 3 umowami np. na pół etatu i 2 umowami zlecenia u różnych pracodawców mógłby (teoretycznie) otrzymać premię inflacyjną w wysokości 9000 euro.

Napisany przez viktor
Zapp73 pisze: \r\n Może być również od różnych pracodawców, ale łącznie nie więcej niż 3 tys. euro. \r\n
\r\n Spróbuj używać sformułowań takich jak przypuszczam lub wydaje mi się, gdy nie jesteś pewien. Premia dotyczy nie jednego pracownika, ale relacji zatrudnienia, czyli pracownik z 3 umowami np. na pół etatu i 2 umowami zlecenia u różnych pracodawców mógłby (teoretycznie) otrzymać premię inflacyjną w wysokości 9000 euro.

Napisany przez 2tneub
Chyba były do tego FAQ. Po prostu przeczytaj. Jeśli dobrze pamiętam, można to zapłacić wielokrotnie, ale tylko do 3000 euro jest zwolnione z podatku. Ale możliwe, że mylę to z premiami za koronawirusa.

Napisany przez Freeliner
viktor pisze:
Skąd wiesz, że doradzam klientom?

...wszystkie twoje pytania w tej ilości nie pozwalają na inną dedukcję... masz klientów

Napisany przez StGe1973
Być może pierwotnie planowano, że każda osoba otrzyma 3000 euro. Jednak dla państwa możliwe jest kontrolowanie tego jedynie w oparciu o relację pracy, ponieważ na przykład w przypadku pracy dorywczej premia inflacyjna nie jest uwzględniana ani w granicy składki, ani w składkach społecznych czy podatku dochodowym. Nawet w deklaracji składek premia inflacyjna nie jest widoczna, lecz tylko w rozliczeniu wynagrodzenia. Jest ona sprawdzana przez rentownię co 4 lata. Jednak dla sprawdzającego jest niemożliwe ustalenie, kto, kiedy i ile premii inflacyjnej otrzymał, jeśli ma się kilka stosunków pracy.

Można jedynie sprawdzić, czy w danym badanym obecnie stosunku pracy premia została prawidłowo wypłacona. Dlatego większość mi znanych firm wypłaca premię proporcjonalnie, na przykład osoba na część etatu otrzymuje połowę premii inflacyjnej. W ten sposób ma być uniknięte to, że nagle pracownik z różnymi stosunkami pracy zostanie skrajnie zbyt uprzywilejowany...

Napisany przez viktor
Dziękuję .

Więc dla pewności tylko do 3000,-

...wszystkie Twoje pytania w tej masie nie pozwalają wyciągnąć innego wniosku ...masz klientów

jestem moim własnym klientem

Napisany przez StGe1973
https://www.haufe.de/personal/haufe-...I15379242.html

Sprawdź to, zdecydowanie odnosi się do każdego stosunku pracy.... Pracownik posiadający 3 umowy o pracę (u różnych pracodawców) mógłby otrzymać 3000 euro od każdego pracodawcy.

Napisany przez viktor
WOW, interesujące. Prawie nieskończone możliwości.
Szybko tworzyć/szukać kolejnych miejsc pracy.
Czy te premie są uznawane przez urząd skarbowy jako koszty podatkowe dla pracodawców?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata