Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Immobile w banku - możliwa wymiana

Napisany przez sunshineh
Cześć,
w dziale nieruchomości naszego banku zauważyłem interesujący obiekt, na który jest określony termin zakończenia licytacji.
Sam posiadam obiekt, który jest nawet wyceniany nieco wyżej cenowo.

Czy istnieje możliwość zaproponowania bankowi wymiany? Czyli czy oni dadzą mi pieniądze na zakup ich oferty, a ja zamiast tego przekażę im mój obiekt?

W tej sprawie dostrzegam dwa problemy.
1) Chciałbym sprzedać mój obiekt - prawdopodobnie byłoby to bardziej opłacalne - ale jeśli nie otrzymam tego innego, chciałbym oczywiście zatrzymać swój.
2) Czasowo nie dam rady sprzedać go sam w ciągu najbliższych tygodni.

Nie jestem pewny, czy bank w ogóle byłby zainteresowany taką wymianą. Czy mieliście tutaj doświadczenie, czy to jest możliwe? Chcę to wiedzieć z góry, aby wiedzieć, jak rozmawiać z bankiem...

Napisany przez ZehWeh
Banki zazwyczaj nie kupują/posiadają nieruchomości. Jednak często przez ogłoszenia, które znajdują się w oddziałach, możemy odnieść wrażenie, że tak jest. Zazwyczaj jednak banki działają tam jedynie jako pośrednicy. W rzadkich przypadkach może chodzić o kredyt hipoteczny odwrócony.

Oczywiście możesz zapytać bank o to, mimo wszystko. Gorzej niż Nie nie powie.

Napisany przez sunshineh
Tak, jestem świadom funkcji pośrednika, ale myślałem, że bank może mieć możliwość... Mieszkamy tutaj w bardzo wiejskiej okolicy i dlatego nie chciałem jeszcze oficjalnie pytać, dopóki nie istnieje szansa, że w ogóle będą mogli to zrobić ;-)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Sunshineh, skąd wiesz, że otrzymasz wyższą cenę za swoją istniejącą nieruchomość? Czy jest tutaj ekspertyza zaprzysiężonego rzeczoznawcy potwierdzająca wartość? A nawet jeśli tak, to nie oznacza to, że będziesz mógł ją sprzedać za tę cenę. Bank działa tutaj jako pośrednik i chce zarobić pieniądze. Raczej nie zrobi nic, co wyglądałoby jak prosta wymiana zastawu. Zapyta Cię, czy można też sprzedać/nakładać hipotekę na Twoją nieruchomość, aby również tutaj generować prowizję dla pośrednika.

Napisany przez sunshineh
Że dostanę wyższą cenę, wywnioskuję z moich obecnych amatorskich ocen. Jednak dla banku nie stanowiłoby to problemu, gdyż dodatkowa działka mogłaby zostać zabezpieczona.

Bank z pewnością żądałby prowizji od pośredników za moją działkę. Chodzi mi jednak tutaj o aspekt czasowy. Oferty na drugą nieruchomość są dość blisko, więc prawdopodobnie nie uda mi się sprzedać mojej nieruchomości tak szybko. Dodatkowo, właściciele pożądanej nieruchomości mają prawo decydować o wyborze kupującego spośród różnych ofert. Dlatego nie jestem nawet pewien, czy dostanę tę nieruchomość. Ale jeśli tak się stanie, chciałbym sprzedać moją nieruchomość.

Pod względem obiektywnym, moja nieruchomość jest znacznie bardziej atrakcyjna dla banku ze względu na lepsze położenie i stan. Dla mnie osobiście bardziej zależy na drugiej nieruchomości, więc widzę tu tylko korzyści dla banku. Nie jestem jednak pewien, czy w ogóle mogliby oni na to pozwolić...

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie zdecydują się Państwo na zakup z zmienną stopą procentową lub kredyt z rocznym okresem o stałym oprocentowaniu, sprzedając jednocześnie swoją posiadłość poprzez doświadczonego pośrednika, ewentualnie poprzez firmę pośrednictwa nieruchomościami z odpowiednią wiedzą fachową również w sektorze finansowania nieruchomości?!?

Wstępnie ustala się tutaj możliwą cenę sprzedaży - najlepiej przy użyciu kilku programów wyceny oraz ekspertyzy wartości rynkowej - i starannie opracowuje to przed finansującym bankiem. Po pierwsze, Państwa zdolność kredytowa oferuje 2 obiekty zabezpieczające, co pozwala na utrzymanie niskiego stopnia obciążenia kredytowego, oraz fikcyjne wynajem/dochód do obecnych dochodów.

To nie jest czary, ani też magia, i można to zrobić w ciągu kilku dni!

Napisany przez ZehWeh
@sunshineh: Może to być prawdą, ale plan nie powiedzie się właśnie dlatego, że bank nie kupuje domów, co oznacza również, że nie przyjmuje ich jako przedmiotu wymiany. W rezultacie bank stałby się właścicielem nieruchomości, co jednak nie ma miejsca.

Noelmaxim nakreślił realistyczną ścieżkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata