Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędzania ETF w DKB?

Napisany przez Timo495
Cześć wszystkim,

ten temat był już nieskończenie wiele razy omawiany i już dużo mogłem przeczytać na forum/poradniku.
Chciałbym zbudować pewne oszczędności na przyszłość za pomocą planu oszczędzania w ETF-ach. Mam teraz prawie 30 lat, więc pewnie będę wpłacał jeszcze co najmniej 30 lat.
Myślałem o 150-200€ na początek. Mam właściwie 2 pytania.
Jaki, myślałem o MSCI World, możecie mi polecić? Ponadto mam konto osobiste w DKB, gdzie do 31.12 trwa promocja na bezpłatny plan oszczędzania w wybranych ETF-ach. Czy jest tam odpowiedni/ czy oszczędzanie tam będzie nadal darmowe i nie tak jak zwykle 1,50€? Opis wydaje się nieco mylący...

Re: Plan oszczędzania ETF w DKB?

Napisany przez ZehWeh
Termin darmowe odnosi się zawsze do wykonania, a nie do utworzenia planu oszczędnościowego. Jeśli więc teraz go założysz, zostanie on wykonany dopiero w przyszłym roku, a następnie zapłacisz normalne opłaty za realizację planu oszczędnościowego.

Generalnie nie powinieneś wybierać ETF tylko dlatego, że aktualnie jest to ETF akcji, ponieważ zazwyczaj zmieniają się one regularnie. Lepiej założyć konto maklerskie w banku, gdzie plany oszczędnościowe są zazwyczaj darmowe, na przykład w ING, lub skorzystać z usług nowoczesnego brokera, takiego jak Smartbroker lub Finanzen.net Zero. Należy jednak zachować ostrożność w przypadku nowoczesnych brokerów, ponieważ w związku z zmianami w ustawie dotyczącej Payment for Order Flow prawdopodobnie wiele się tam zmieni od 2025 roku. Dlatego obecnie ING jest najlepszym wyborem.

Decyzję, czy wystarczy MSCI World, każdy musi podjąć samodzielnie i często jest to kwestia osobistej wiary. Niektórzy uważają, że to wystarczy, inni dodają również rynki wschodzące. Jeśli chcesz mieć to proste, można wybrać światowy ETF jako 1 rozwiązanie ETF. Możesz wybrać MSCI ACWI lub FTSE All World. Oba są bardzo podobne. Na przykład A1JX52, jest również dostępny jako thesaurierer.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata