Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie wstępne Bauspar na Deutsche Bank, teraz BHW. kredyt

Napisany przez Tina21082
Cześć, kupiliśmy Dom w 2011 roku i zaciągnęliśmy 3 kredyty: 30.000 kredyt Deutsche Bank, 20.000 KFW Wohnen Deutsche Bank i 30.000 finansowanie wstępne Bauspar przez Deutsche Bank.

W 2021 roku finansowanie wstępne Bauspar osiągnęło gotowość do wypłaty, konto zostało wypłacone i teraz zostało przekształcone w kredyt budowlany w kwocie 14432 euro, z którego co miesiąc pobierane jest 210 euro plus 40 od pracodawcy. Umowa Bauspar została podpisana w Deutsche Bank, OptimoBausparen (O1K), oprocentowanie 4,40% wtedy.

Teraz Deutsche Bank połączyła się z BHW i wszystko działa teraz pod BHW.

Czy ktoś wie, czy można dokonywać dodatkowych spłat w przypadku tego kredytu budowlanego BHW? Nie mogę znaleźć żadnych informacji, może ktoś wie, czy jest to możliwe. Jeśli nie, spróbuję dowiedzieć się w BHW w przyszłym tygodniu.

W Deutsche Bank jest możliwa jednorazowa dodatkowa spłata w wysokości 2500 euro, raz w roku do 31.03.

Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez BenniG
Zazwyczaj w przypadku kredytów budowlanych możliwe jest dokonywanie dodatkowych spłat (również w całości), według własnego uznania.

Napisany przez Tina21082
Teraz napisałem do BHW, muszę to nieznacznie poprawić, to są 2 kredyty KFW i 1 kredyt budowlany

Napisany przez Tina21082
Tina21082 pisze:
Teraz napisałem(eam) do BHW, muszę to lekko poprawić na górze, to dwa razy kredyty KFW, a potem raz kredyt budowlany Bausparkredit

To jest to, co podpisałem(eam) z Deutsche Bank w 2011 roku

Napisany przez 2tneub
Jak zostało przedłużone trzecie pożyczka?
Czyżby roczny okres stałego oprocentowania miał wygasać w 2021 roku.

Prawdopodobnie refinansowanie w latach 2021/2022 miałoby sens, gdyż pożyczki trzecie można byłoby połączyć wtedy z oprocentowaniem na poziomie 1,x%.

Napisany przez Tina21082
Pozostałe 2 są Ciąg dalszy z KFW , finansowanie wstępne budowy domu stało się w 2021 roku automatycznie gotowe do przydzielenia jako kredyt budowlany.

Napisany przez bruno68
Tak jak pisze Tina21082,

Płacąc należności! około 10 000 € więcej niż w porównywalnej ofercie!

Jeśli chcesz coś spłacić, moim zdaniem powinieneś spłacić KfW w wysokości 21 000 €, ponieważ nie oferuje on stałego oprocentowania. Okres zapadalności odsetek minął w 2021 roku!

Drugi KfW w wysokości 30 000 € będzie aktywny do 2026 roku, bez spłacenia go.

Jeden znajduje się w fazie rozwoju, ale teraz oprocentowanie powinno wynosić ponad 5 % rocznie, a drugi KfW dołączy w 2026 roku.
Razem koszty odsetek przewyższą obecną stopę spłaty!

Aby pozbyć się długów, musisz ostatecznie spłacić oba kredyty KfW!

W przeciwnym razie wpadniesz w nieuniknioną spiralę zadłużenia!

bruno68

Napisany przez Tina21082
W moich dokumentach napisano, że w przypadku kredytów KFW nie ma możliwości dodatkowych wpłat. Czy mimo to jest to możliwe? Przez wiele lat po prostu akceptowałem obciążenia, ale niestety nigdy się tym nie zająłem.

Napisany przez Tina21082
Sprawdziłem właśnie swoje dokumenty

KfW 1 30.000 15 lat oprocentowania, okres kredytowania 20 lat, 4,35 procent
KfW 2. 21.000 10 lat oprocentowania, okres kredytowania 30 lat, wówczas w 2011 roku 3,75 procent odsetek, od 2022 roku stawka odsetek spadła do 1,32 procent.

KfW 1 według ostatniego stanu z października pozostało do spłacenia 14832,21, spłata 416,28, odsetki 165,83 co kwartał
KfW 2 według ostatniego stanu z października pozostało do spłacenia 14849,31, spłata 188,30, odsetki 49,63 co kwartał

Umowa kredytu budowlanego do spłaty 11182,62, co miesiąc spłacane 250

Napisany przez 2tneub
Generalnie po 10 latach można wypowiedzieć umowę o połowę skracając okres wypowiedzenia, niezależnie od tego, jak długi jest czas obowiązywania oprocentowania. Ostatecznie będzie to więc po 10,5 latach. Ale teraz jest za późno, by sensownie połączyć pożyczki. Możesz śmiało zignorować komentarze Bruno. On tylko trolluje. Zanim spłacisz kredyt budowlany, powinieneś zdać sobie sprawę, co stanie się z pożyczką KFW po 15 latach. Po obecnej sytuacji z oprocentowaniem, może to być znacznie droższe niż kredyt budowlany. Z drugiej strony, pozostała kwota w wysokości 10-12 tys. euro również powinna być przystępna.

Napisany przez Tina21082
kredyt KFW w wysokości 1,32 procenta, moim zdaniem, pozostawiłbym tak, jak jest, dopóki się coś nie zmieni.

Jak to jest z terminem zabezpieczenia długu, który wygasł w 2021 roku, a stopa procentowa spadła z 3,75 do 1,32. Czy kredyt KFW nie można np. wypowiedzieć po 12 latach z sześciomiesięcznym wypowiedzeniem? Czy musi to być dokładnie po 10 latach?

Napisany przez NaTwoim13
Tina21082 pisze:
kredyt KFW w wysokości 1,32 procenta powinienem, moim zdaniem, pozostawić do czasu zmiany.

Co z oprocentowaniem, które wygasło w 2021 roku i spadło z 3,75 do 1,32 procenta? Czy kredyt KFW nie można np. rozwiązać po 12 latach z 6-miesięcznym terminem wypowiedzenia? Czy musi to być dokładnie po 10 latach?

Po 10 latach zawsze z półrocznym terminem wypowiedzenia.

Pożyczki budowlane są spłacane miesięcznie z ustaloną stawką odsetek i spłat. Ponadto można dokonywać wpłat w dowolnej wysokości i w dowolnym momencie, aż do całkowitego spłacenia pozostałego długu.

Napisany przez Zapp73
Oczywiście, można się zastanawiać, dlaczego w latach 2020/2021 nie dokonano znacznie tańszej dopłaty finansowej...!? W tym czasie dostępne były bankowe kredyty poniżej 1% ...

Napisany przez Tina21082

To pytanie naturalnie nasuwa się, dlaczego w latach 2020/2021 nie przeprowadzono zdecydowanie tańszego dofinansowania...!? W tym czasie dostępne były wolne [url]kredyty[/url] bankowe poniżej 1% ...

Dotychczas nie zainteresowałem się tym... co teraz żałuję... comiesięczne raty płynęły i koniec... ma się przecież także inne rzeczy na głowie.

Ale dobrze, nie można tego zmienić, jest tak jak jest. Teraz myślę pozytywnie :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata