Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy oszczędzanie na budowę lub fundusze jest długoterminowym sposobem lokowania pieniędzy?

Napisany przez northernstar
Cześć, ostatnio rozmawiałem z doradcą klienta mojego banku (Sparda), który zapytał mnie, czy i w jaki sposób systematycznie oszczędzam pieniądze. Następnie polecił mi podwójny model oszczędzania w budownictwie i funduszach inwestycyjnych (Schwäbisch-Hall / Union Invest), starając się uczynić go atrakcyjnym, wskazując na państwowe wsparcie i niskie, regularne kwoty inwestycji miesięcznie (np. 50 € każde w fundusz inwestycyjny i oszczędzanie na cele mieszkaniowe). Ponieważ nie mam zbyt dużo pojęcia o modelach oszczędzania, nie wiem, czy kobieta jest zainteresowana tylko swoją prowizją, czy te modele rzeczywiście mają sens?! Nie chcę angażować się w duże spekulacje na giełdzie, chcę po prostu systematycznie odkładać pieniądze. Czy oszczędzanie w budownictwie i funduszach jest przestarzałe lub zbyt nieopłacalne? Byłbym bardzo wdzięczny za porady!

Re: Czy oszczędzanie na budowę lub fundusze jest długoterminowym sposobem lokowania pieniędzy?

Napisany przez PI112
Hej, podejście konsultantki nie było całkowicie błędne. W ramach określonych limitów dochodowych możesz skorzystać z pomocy finansowej ze strony państwa, jednak niekoniecznie muszą to być 50 euro na każdą formę oszczędzania. Proces wygląda następująco: O ile Twój roczny dochód do opodatkowania nie przekracza maksymalnej kwoty 17 900 euro, otrzymujesz tzw. premię za oszczędzanie pracownicze. Ta premia jest udzielana na kwoty oszczędzane bezpośrednio przez pracodawcę. W przypadku oszczędzania w funduszach premia wynosi 18% do maks. 400 euro rocznie, czyli 72 euro. W przypadku oszczędzania na budowę, wsparcie wynosi 9% do 470 euro, łącznie 43 euro. Dla małżeństw te stawki podwajają się. Pytanie brzmi jednak, dlaczego miła pani z banku skarbowego nie wytłumaczyła Ci tego wcześniej. Jedno jest pewne. Z oszczędzania przez Bausparvertrag na budowę nie uzyskasz wielu korzyści. Oszczędzanie w ramach ograniczonego okresu staje się interesujące dzięki wsparciu, dlatego zaleca się wybrać jak najniższą sumę Bausparsumme. W przypadku oszczędzania w funduszach inwestycyjnych jest to kwestia gustu, ale z kwotą poniżej 34 euro miesięcznie nie wchodzisz zbyt wysoko. Innymi słowy, warto spróbować. Oczywiście wyrażam tutaj wyłącznie swoje osobiste zdanie - odpowiedź na forum nie zastąpi profesjonalnej porady. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Wenzl
Cześć northernstar, przy obecnie tak niskiej inflacji konta oszczędnościowe lub lokaty stają się znowu interesujące, patrz Inwestycje. Teraz możliwe są stopy netto na poziomie 3 procent | biallo.de Jeśli zależy Ci bardziej na bezpieczeństwie niż na superszybkim zwrocie, to dobrą opcją są m.in. fundusze mieszane z akcji i obligacji. Wychodzą one jako zwycięzcy z kryzysu. (patrz Fundusze mieszane. Zwycięzcy kryzysu | biallo.de) Dobrze, że nie polegasz tylko na doradztwie banku, ale samodzielnie szukasz informacji w internecie. Mądry klient zawsze ma przewagę Pozdrawiam, Wenzl

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata