Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się inwestować w środki majątkowe, BS Tak/nie Alternatywy?

Napisany przez Emil2024
Cześć wszystkim,
jestem nowy na forum i mam od razu pierwsze pytanie.
Po kilku rozczarowaniach związanych z naszym bankiem domowym i ubezpieczeniami, szukam sensownej inwestycji dla mojej składki pracowniczej.
Mam ofertę od kasy oszczędnościowo-budowlanej Schwäbisch Hall dotyczącą umowy oszczędnościowo-budowlanej, ale ponownie uważam, że koszty i opłaty są zbyt wysokie.
Obecnie mój pracodawca pokrywa 40€/miesiąc w ramach składki pracowniczej, ja mógłbym dodać 60€/miesiąc, czyli razem 100€/miesiąc.
Okres trwania między 7 a 10 lat. Roczne wynagrodzenie poniżej 40 000€/osoba samotna.
Czy istnieją tutaj dobre alternatywy dla klasycznej umowy oszczędnościowo-budowlanej, z ewentualnymi możliwościami uzyskania państwowych dotacji?

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez 2titan1981
Czy w ogóle chcesz nieruchomości? Jeśli nie, to dlaczego nie planujesz ETF-ów?

Napisany przez Emil2024
Nie, nieruchomość nie jest pożądana. Plan oszczędnościowy ETF? Właśnie trochę poszukałem, brzmi całkiem nieźle! Który dostawca i który ETF jest polecany? Oskar VL? Tutaj recenzje nie są tak pochlebne ze względu na wysokie opłaty. Finvesto?

Jeden EtF World. W portfelu, który realizuje plan oszczędnościowy poniżej 15 €/r. Najlepiej jako wypłacalna wersja ETF. I brak roboadvisora itp.

Napisany przez Emil2024
Czy warto polecać Finvesto? Niestety, wybór opcji VWL i EFT jest dość ograniczony.

Najpierw wybiera się pożądany ETF, a następnie konto, na którym można oszczędzać ten ETF.

Nie należy korzystać z reklamowanych pierwszych stron kont, które kosztują mniej niż 15 €/rok i mają prowizję transakcyjną poniżej 0,2%.

Napisany przez Tren
Generalnie powinieneś zwracać uwagę na opłaty. Na Finvesto na przykład płacisz 10 euro rocznie za prowadzenie konta: https://www.finvesto.de/sparen-anleg...-vl-sparen-etf

Jeden z najpopularniejszych ETF-ów to np. iShares Core MSCI World (ISIN: IE00B4L5Y983).

Mały wtrącenie: Ten ETF nosi nazwę World, ale w 60% odzwierciedla Stany Zjednoczone. Z rocznymi kosztami na poziomie 0,2% koszty tego ETF są bardzo przystępne. Dla długoterminowego oszczędzania polecam wersję kapitalizującą. Dzięki temu wypłacone dywidendy z akcji z ETF są natychmiastowo ponownie inwestowane w ETF.

Dla strategii generowania pasywnego dochodu lepszą opcją jest wersja dywidendowa.

Mam nadzieję, że mogłem coś dorzucić do tematu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata