Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaż domu

Napisany przez luha9699
Cześć drodzy czytelnicy, mój mąż i ja (około 50 lat) chcemy sprzedać nasz Dom jednorodzinny, wartość około 400.000 euro, i przeprowadzić się do miasta naszych dzieci. Chcemy tam kupić mieszkanie na parterze i nasze dwie dzieci mają zostać jego właścicielami. Chcemy płacić naszym dzieciom nieco niższą czynsz. Widzimy zaletę w tym, że nasze dzieci będą mieć dodatkowy dochód. W późniejszym wieku nie chcemy już mieć żadnych zobowiązań ani płacić czynszu, na pewno nasza emerytura będzie wystarczająca i będziemy mogli sobie na coś dodatkowego pozwolić. Jeśli teraz dwójka dzieci jest współwłaścicielami i wynajmuje mieszkanie, to jak to wygląda pod względem podatkowym? Czy można umownie ustalić, że będziemy mogli mieszkać na stałe w tym mieszkaniu? Jeśli nasze dzieci się pobiorą, czy małżonkowie mają jakieś prawa do mieszkania czy do dochodów z czynszu w przypadku separacji? Czy nasze dzieci mogą użyć połowę mieszkania jako zabezpieczenie, żeby zdobyć wyższe kredyty? Obydwoje chcą kiedyś sami nabyć własność. Jesteśmy niepewni, co przyniesie najwięcej korzyści. Faktem jest, że chcemy pomóc naszym dzieciom, aby łatwiej było im zdobyć własność. Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie sugestie lub informacje. Pozdrowienia luha9699

Napisany przez wary

mój mąż i ja (około 50 lat) chcemy sprzedać nasz Dom jednorodzinny o wartości około 400.000 EUR i przeprowadzić się do miasta naszych dzieci. Chcemy tam kupić mieszkanie na parterze i nasze dwie dzieci mają zostać właścicielami.

To będzie więc darowizna. Dzięki kwocie zwolnionej od opodatkowania, nie ma problemów podatkowych.

Cytat od luha9699

Chcemy płacić naszym dzieciom nieco niższe czynsze.
Jeśli teraz 2 dzieci będą wspólnie posiadać i wynajmować mieszkanie, to jak będzie to podlegało opodatkowaniu?

Obydwaj będą musieli opodatkować swoją połowę dochodów. Inwestycje w nieruchomość mogą być odliczane.

Cytat od luha9699

Czy można umownie ustalić, że możemy mieszkać w mieszkaniu do końca życia?

Tak, to możliwe. Należy jednak zachować formę pisemną.

Alternatywnie - i uważam to za lepsze - możecie również uzyskać na siebie prawa do mieszkania lub użytkowania na życie.
Zamiast płacić czynsz, lepiej regularnie coś podarować.

Napisany przez ZehWeh
Przysługę mieszkalną można ustalić notarialnie.
Jednak w takim przypadku należy również rozważyć negatywne aspekty.

Rodzice mojej żony postąpili dokładnie tak samo. Około 10 lat temu odkupiła ona udziały brata. Teraz, gdy ceny nieruchomości gwałtownie wzrosły, brat poczuł się nagle oszukany i chce odzyskać swoje udziały, nie wahając się wszcząć konfliktu z matką, która mieszka w mieszkaniu na podstawie dożywotniego użytkowania, przeciwko mojej żonie. Prawdopodobnie wynika to także z faktu, że matka zbliża się powoli do końca swojego życia, a brat już patrzy z zazdrością na spadek! W międzyczasie rodzina jest kompletnie rozbita.

W przypadku znajomych z trójką dzieci podział również od lat prowadzi do sporów rodzinnych. Jeden syn próbuje przekonać rodziców, aby przeprowadzili się do małego wynajmowanego mieszkania, aby mógł sprzedać mieszkanie, drugi syn chce pobierać czynsz od rodziców, a córka stara się wszystko załagodzić.

U was może to nie być tak dramatyczne, ale moje doświadczenia z podziałem między dziećmi pokazują, że często prowadzi to do konfliktów, ponieważ każde dziecko ma inne interesy.

Gdybym był w takiej sytuacji, rozwiązałbym całą sprawę spadkową i w żadnym wypadku nie przekazywał własności z wyprzedzeniem.

Napisany przez wary
ZehWeh pisze:
Prawo do zamieszkania można uregulować notarialnie.
Jednakże należy również rozważyć negatywne aspekty takiego przedsięwzięcia.

W przypadku mojej żony rodzice postąpili dokładnie w ten sposób. Około 10 lat temu odkupiła udziały swojego brata. Teraz, gdy ceny nieruchomości mocno wzrosły, brat czuje się nagle oszukany i chce odzyskać swoje udziały

To jednak nie jest specyficzny problem samej konstrukcji, lecz (niedojrzała) skaza kupującego u twojego szwagra.

Sprzedał swojej siostrze udziały wówczas, gdy miały one określoną wartość... co chce obecnie jeszcze omawiać?

Jednakże prawdą jest, że wszystko, co ekonomicznie powiązuje dzieci (współwłasność), może stać się przedmiotem sporu.

Napisany przez ZehWeh
Nie twierdzę, że zawsze tak się dzieje, ale na pewno warto uwzględnić coś takiego w rozważaniach.

Napisany przez wary
ZehWeh pisze:
Nie twierdzę, że zawsze tak jest, ale zdecydowanie powinno się to uwzględniać w swoich rozważaniach.

I tutaj masz całkowitą rację

Ustanawianie współwłasności dzieci może prowadzić do późniejszych problemów.

Napisany przez luha9699
Dziękuję za wszystkie wskazówki! To naprawdę pomaga!

Napisany przez Schaule
luha9699 pisze:
Jeśli dwójka dzieci wspólnie posiada i wynajmuje mieszkanie, to jak to wygląda pod względem podatkowym? Czy można umówić się, że będziemy mieszkać w tym mieszkaniu dożywotnio?

Tak, to możliwe. Sporządź akt notarialny i zapisz prawo do mieszkania.

Napisany przez 2utopus
Z Wpisowym prawem do mieszkania nieruchomość może być oczywiście znacznie mniej warta. (w odniesieniu do bezpieczeństwa) Jeśli dzieci zostaną właścicielami, mogą one oczywiście również sprzedać / odziedziczyć / podarować nieruchomość ... a jeśli zbankrutują, wówczas może tu dojść do licytacji komorniczej, itp.

Napisany przez Schaule
Tak, całkowicie słuszne. Prawo do mieszkania zawsze wpływa na wartość rynkową. Jeśli jednak nie ma zamiaru sprzedać go za życia, to myślę, że nie ma to znaczenia. Jednak zawsze trzeba indywidualnie rozważyć, jakie rozwiązanie jest zalecane dla konkretnej sytuacji.

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Posiadając prawo do zamieszkania, nieruchomość naturalnie może być znacznie mniej warta.
(dotyczące bezpieczeństwa)

Jeśli dzieci zostaną właścicielami, mogą oczywiście sprzedać/dziedziczyć/ofiaraować nieruchomość ...
a jeśli zbankrutują, może nastąpić przymusowa sprzedaż przez licytację.

Ponieważ prawo do zamieszkania jest usuwane podczas sprzedaży przez dzieci, to też nie zmniejsza wartości nieruchomości, a jeśli chcę obciążyć nieruchomość, to prawo do zamieszkania może też być zawarte w dziale 2, co oznacza że zapis hipoteki w dziale 3 może mieć pierwszeństwo przed prawem do zamieszkania w dziale 2!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata