Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja w niewłaściwy ETF: Sprzedać czy trzymać?

Napisany przez Wimeniker
Cześć wszystkim,

dość żenujące, ale niestety przez kilka miesięcy niewiedząc inwestowałem w Vanguard FTSE 100 UCITS ETF (GBP) (WKN: A1JX54). Nie mam pojęcia, jak to się stało, ale w rzeczywistości miało to być klasyczne Vanguard FTS All World.

Wstrzymałem teraz plan oszczędności (lub minimalny plan oszczędności w wysokości 1 €) i zaczynam inwestować w żądany ETF. Pytanie teraz brzmi: czy sens ma trzymanie pozycji w UCITS, czy powinienem ją sprzedać i zainwestować w All World?

Skłaniam się ku temu drugiemu, ponieważ nie widzę realnego scenariusza, w którym brytyjski ETF przyniesie mi więcej zysków niż All World. Czy popełniam tym samym (ewentualnie) kolejny wielki błąd początkującego na giełdzie?

Będę wdzięczny za każdą ocenę.

Pozdrowienia

Re: Inwestycja w niewłaściwy ETF: Sprzedać czy trzymać?

Napisany przez Cici
Wimeniker pisze:
Skłaniam się raczej ku ostatniemu, ponieważ nie widzę realistycznego scenariusza, w którym brytyjski ETF przyniesie mi więcej zysku niż All World.

Podobnie jak w branży odzieżowej, w świecie finansów również czasami pojawiają się modne tematy, które mogą dotyczyć różnych branż, regionów, krajów itp. Z tego powodu moim zdaniem nie jest nierealistyczne, że brytyjski rynek akcji w określonych okresach może przewyższyć rynek światowy. Aktualnie uważam, że brytyjskie akcje są raczej nisko wycenione, podczas gdy amerykańskie akcje są średnio bardzo wysoko wycenione. Ponieważ obecnie indeks światowy jest w dużej mierze wspierany przez amerykańskie firmy, powrót do długoterminowej średniej wyceny faktycznie sugerowałby lepszy rozwój brytyjskich akcji w ciągu kolejnych lat.

Jest to jednak czysta spekulacja, ponieważ nie ma żadnego automatyzmu dotyczącego przyszłego kursu akcji na podstawie obecnej wyceny rynkowej. Osobiście zostawiłbym stary ETF nietknięty i zainwestowałbym tylko nowe pieniądze w ETF All-World. Z racjonalnego punktu widzenia nie powinieneś jednak podejmować tego zakładu na kraje, a zamiast tego pozbyć się pozycji FTSE-100 i zainwestować wszystko w All World.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata