Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Opłata ryczałtowa za Junior-Depot: kiedy i jak jest istotna?

Napisany przez Hickory72
Cześć wszystkim!

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem temat związany z opłatą z góry, dlatego chciałbym zapytać, czy ktoś mógłby mi pomóc.

Oto sytuacja:
Chciałbym zainwestować 2 x 80k w ETF All-World.
Raz na moje własne konto (pracujący na etacie, tylko rejestracyjny limit 1k dla oszczędności) i raz na Junior-Depot dla przyszłości mojego dziecka (~5,5k limitu zwolnienia podatkowego [ze względu na ubezpieczenie rodzinne] + 1k limitu dla oszczędności).

Teraz pojawia się pytanie, czy powinienem wybrać ETF dywidendowy czy kapitalizujący, aby oszczędzać podatki i wysiłek.

Nie do końca rozumiem, czy opłata z góry obowiązuje tylko w przypadku ETF-ów kapitalizujących i odnosi się wyłącznie do wypłat dywidendowych, czy też zyski kursowe odgrywają jakąś rolę. Ponadto nie jestem pewien, czy opłacone opłaty z góry są rekompensowane w momencie sprzedaży. Na przykład: Trzymam ETF przez 10 lat i chcę go sprzedać. Przez pierwsze 9 lat płacę opłaty z góry. W dziesiątym roku, tuż przed sprzedażą, kurs spada, a ja, wliczając kapitalizację, jestem na minusie. Innymi słowy, przez dziewięć lat płaciłem podatki za nic. Czy mogę w jakikolwiek sposób odliczyć opłacone opłaty?

Chcę maksymalnie wykorzystać limit zwolnienia podatkowego mojego dziecka, jednocześnie upewniając się, że nie będę miał problemów z ubezpieczeniem zdrowotnym.
Ponieważ wartość portfela wynosi 80k i nie wykorzystuję jeszcze całego limitu, muszę sprzedać udziały, aby zrealizować ewentualne zyski. Dla uproszczenia mógłbym zainwestować wszystko w ETF dywidendowy i wykorzystać limit poprzez kolejne częściowe sprzedaże, zgodnie z dostępnym jeszcze limitem, zapewniając sobie odpowiednie wykorzystanie limitu zwolnienia podatkowego i nie dotykając tematu opłaty z góry.
Czy dobrze to rozumiem, czy może myślę za krótko? Czy w przypadku odpowiedniego zaświadczenia o niepodleganiu opodatkowaniu od urzędu skarbowego, musiałbym w ogóle złożyć zeznanie podatkowe dla przyszłości mojego dziecka, jeśli nie ma nic do opodatkowania i nie muszę nic zwracać?

Chciałbym zainwestować w ETF dywidendowy na własne konto. Wiem, że istnieją pewne scenariusze, w których ETF kapitalizujący, pomimo opłaty z góry, oferuje korzyści w porównaniu z ETF dywidendowym. Jednak jest to po prostu preferencja psychiczna, ponieważ różnica w tych kwotach nie byłaby duża.
Czy słusznie zakładam, że za dywidendy przekraczające limit 1,000 euro muszę zapłacić podatek od dochodów kapitałowych z odliczeniem częściowego zwolnienia podatkowego i tym samym temat opłaty z góry w tym przypadku byłby załatwiony lub w ogóle nieistotny?

Z góry dziękuję za Wasze wsparcie!

Napisany przez ZehWeh
ETF-ów kapitalizujących nie wypłaca się żadnych dywidend, dlatego wprowadzono tę tak zwana zryczałtowaną daninę zapobiegającą, bo państwo naturalnie nie chce, aby kwoty sięgające sześciu cyfr pałały podatkami w portfelu przez dziesięciolecia.

Wysokość zryczałtowanej daniny jest ustalana na nowo każdego roku, faktycznie również popłynie ona w świat w kierunku ETF-ów wypłacajacych dywidendy, jeśli roczna wypłata jest zbyt niska. W zasadzie dokonywana jest fikcyjna wypłata, którą w idealnym przypadku pokrywa zlecenie zwolnienia od podatku. Zyski kapitałowe nie mają wpływu na wysokość zryczałtowanej daniny. W tym roku wyniesie około 32€ dla każdych 10 000€! Aby zatem w pełni wykorzystać zlecenie zwolnienia od podatku na rzecz dziecka w tym roku przy zryczałtowanej daninie, potrzebny byłby portfel o wartości około 300 000€.

Dlatego w przypadku portfela dla dziecka zalecałbym stosowanie zryczałtowanych ETF-ów, ponieważ w zasadzie nie robi to większej różnicy. W przypadku dywidendowego trzeba byłoby zawsze troszczyć się o reinwestowanie dywidend, a tylko niewiele banków oferuje automatyczny reinwest. Jeśli po użyciu zlecenia zwolnienia od podatku coś zostanie, można to zrealizować poprzez częściowe sprzedaże.

Napisany przez Hickory72
ZehWeh pisze:
Kursgewinne spielen keine Rolle bei der Höhe der Vorabpauschale.

Dziękuję za odpowiedź!

To już bardzo dobry komunikat, że nie muszę zwracać uwagi na zyski z kursów.

Cytat od ZehWeh

W przypadku dywidend trzeba zawsze zadbać o reinwestowanie dywidend, tylko nieliczne banki oferują automatyczne reinwestowanie. Jeśli zostanie coś po FSA, można to zrealizować poprzez częściowe sprzedaże.

Chyba tak właśnie zrobię. Dzięki temu będę mógł dokładniej kontrolować wykorzystanie limitów podatkowych.
Czy wiesz przypadkiem, czy w tym przypadku trzeba w ogóle przygotować zeznanie podatkowe dla Juniora, jeśli ma się zaświadczenie o niezakwalifikowaniu od organu podatkowego? W tym przypadku broker i tak nic nie odprowadzi, więc dla mnie nie ma nic do odebrania. Czy organ podatkowy mimo wszystko domagałby się zeznania dotyczącego kwot?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata