Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak postępować po wypowiedzeniu umowy oszczędnościowej BHW?

Napisany przez Guy3898
Moja mama otworzyła w moim imieniu umowę oszczędnościową w ramach planu budowlanego w BHW prawie 21 lat temu. Z przyczyn finansowych nigdy nie osiągnęła pełnej kwoty oszczędności. BHW najpierw musiało mnie odnaleźć, ponieważ nie bardzo zdawałem sobie sprawę z istnienia tej umowy.

BHW wypowiedziało umowę (Dispo Max 5 z roku 2000) zgodnie z §489 ust. 1 nr 2 Kodeksu cywilnego i proponuje mi wypłatę kwoty oszczędności oraz podstawowego oprocentowania (prawdopodobnie 1%). Jeśli nie zareaguję, na końcu okresu otrzymam kwotę wraz z podstawowym oprocentowaniem w formie czeku.

Jednakże, w kolejnym akapicie proponuje się mi również, abym zgodnie z Ogólnymi Warunkami Umów o Planach Budowlanych (ABB) zaakceptował przydział i zrezygnował z pożyczki budowlanej, otrzymując dodatkowe bonusowe oprocentowanie (prawdopodobnie 2,25% lub 2,5%) oraz zwrot opłat za zakończenie.

Skontaktowałem się z BHW i otrzymałem formularz do zaakceptowania przydziału planu budowlanego oraz rezygnacji z pożyczki budowlanej.

Obecnie nie potrzebuję pożyczki budowlanej i nie spodziewałem się ani kwoty oszczędności, ani pożyczki. To również nie jest duża kwota. Mówimy tutaj o 1200 € oszczędności plus ewentualne odsetki.

Chciałbym teraz zrezygnować z pożyczki budowlanej i spróbować uzyskać bonusowe oprocentowanie oraz zwrot opłat za zakończenie. Czy istnieją tutaj jakieś haczyki, na które powinienem uważać? Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, to oferta, którą oferuje im Kasa Oszczędności Budowlanych.

Przyjmij przydział w przypadku rezygnacji z pożyczki i zrób to dobrze!

Napisany przez BenniG
Oczywiście, jeśli finansowo jest to możliwe, możesz kontynuować oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe lub rozpocząć oszczędzanie na nią.
Jeśli otrzymasz całkowite odstąpienie od pożyczki w wysokości od 3,25 do 3,5%, to jest to oprocentowanie porównywalne do obecnych ofert.

Napisany przez memet
Wypowiedzenie jest dopuszczalne:
https://www.noerr.com/de/insights/bg...-bausparkassen.

Wziąłbym też pieniądze z opłatami i zaszalał. Przy opłacie manipulacyjnej w wysokości 1% samych piw jest wystarczająco na to.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata