Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zlecenie zwolnienia od podatku i termin wypłaty odsetek

Napisany przez Zappzarapp
Cześć,

jeśli teraz otworzyłem nowe konto terminowe, wpłacę na nie kwotę na okres 1 roku i wypłata odsetek nastąpi na koniec okresu (czyli w styczniu przyszłego roku), to zlecenie zwolnienia z podatku na ten rok nie ma znaczenia dla tego konta, ponieważ odsetki zostaną wypłacone dopiero w przyszłym roku i zlecenie zwolnienia z podatku zawsze dotyczy jednego roku kalendarzowego.
Czy dobrze myślę?

Napisany przez BenniG
Tak, masz rację.
Jeśli chcesz mieć odsetki w tym roku w swoim zleceniu zwolnienia, możesz np. zainwestować na 6 lub 9 miesięcy albo otworzyć konto oszczędnościowe.

W przypadku inwestycji na kilka lat są również banki, które wypłacają całe odsetki dopiero na koniec okresu inwestycji, co oznacza konieczność odprowadzenia odpowiedniego podatku.

Napisany przez Zappzarapp
Dziękuję za potwierdzenie. Na razie w przypadku lokaty oszczędnościowej pozostanę przy okresie 12 miesięcy. Długoterminowe inwestycje z wypłatą odsetek dopiero na końcu okresu nie są zbyt korzystne, jeśli spodziewane są wyższe kwoty odsetek, które mogą przekroczyć całkowitą kwotę zwolnioną od podatku za dany rok. W takim przypadku lepiej pozostać przy krótszych okresach inwestycyjnych.

Napisany przez BenniG
Oczywiście, możesz także tak rozporządzać, aby otrzymać odsetki dopiero na emeryturze i płacić niższą stawkę podatku dochodowego. Myślę, że obie opcje mają swoje zalety i wady.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata