- sob sty 20, 2024 2:01 pm
Kochani członkowie Forum Finansowego, stoimy przed decyzją o wymianie zastawu naszego obecnego mieszkania na większy Dom i mam kilka pytań dotyczących procedury ING. Wartość naszego obecnego zabezpieczenia wzrosłaby o około 400 000 euro w wyniku tej wymiany, a nasza zdolność kredytowa jest oceniana jako bardzo dobra. Nasze miesięczne dochody wynoszą 10 tys. euro netto. Mam nadzieję, że możecie pomóc mi w następujących kwestiach: Czas przetwarzania: Jak szybko ING Bank zazwyczaj rozpatruje wniosek o wymianę zastawu (jestem świadom/a, że odpowiedź jest indywidualna i strona internetowa mówi o 10 dniach roboczych)? Czy są jakieś doświadczenia dotyczące tego, jak długo trwa proces od złożenia wniosku (zmiana obiektu) do ostatecznej zgody? ...pewnie najpierw trzeba będzie doprecyzować szczegóły. Kryteria brane pod uwagę: Jakie konkretne kryteria bierze pod uwagę ING Bank podczas oceny wymiany zastawu? Oprócz zdolności kredytowej i obecnego zabezpieczenia interesuje mnie, czy brane są pod uwagę również inne czynniki, takie jak dotychczasowa historia płatności - przynajmniej tak można wywnioskować z różnych forów. Powody odrzucenia wymiany zastawu: Czy istnieją znane powody lub sytuacje, w których ING Bank mógłby nie zgodzić się na wymianę zastawu (poza przypadkiem, gdy nowa wartość zabezpieczenia jest niższa, co wydaje się oczywiste), szczególnie z mieszkania na Dom? Na przykład określone cechy nieruchomości, uwarunkowania regionalne lub inne czynniki ryzyka? Ponadto planujemy także nową dodatkową kredytowaną transakcję, idealnie także z ING. Będę wdzięczny/a za wszelkie doświadczenia w tej sprawie. Dziękuję z góry za pomoc!