Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenia z ING w zakresie zamiany zastawu

Napisany przez skifahrer
Kochani członkowie Forum Finansowego, stoimy przed decyzją o wymianie zastawu naszego obecnego mieszkania na większy Dom i mam kilka pytań dotyczących procedury ING. Wartość naszego obecnego zabezpieczenia wzrosłaby o około 400 000 euro w wyniku tej wymiany, a nasza zdolność kredytowa jest oceniana jako bardzo dobra. Nasze miesięczne dochody wynoszą 10 tys. euro netto. Mam nadzieję, że możecie pomóc mi w następujących kwestiach: Czas przetwarzania: Jak szybko ING Bank zazwyczaj rozpatruje wniosek o wymianę zastawu (jestem świadom/a, że odpowiedź jest indywidualna i strona internetowa mówi o 10 dniach roboczych)? Czy są jakieś doświadczenia dotyczące tego, jak długo trwa proces od złożenia wniosku (zmiana obiektu) do ostatecznej zgody? ...pewnie najpierw trzeba będzie doprecyzować szczegóły. Kryteria brane pod uwagę: Jakie konkretne kryteria bierze pod uwagę ING Bank podczas oceny wymiany zastawu? Oprócz zdolności kredytowej i obecnego zabezpieczenia interesuje mnie, czy brane są pod uwagę również inne czynniki, takie jak dotychczasowa historia płatności - przynajmniej tak można wywnioskować z różnych forów. Powody odrzucenia wymiany zastawu: Czy istnieją znane powody lub sytuacje, w których ING Bank mógłby nie zgodzić się na wymianę zastawu (poza przypadkiem, gdy nowa wartość zabezpieczenia jest niższa, co wydaje się oczywiste), szczególnie z mieszkania na Dom? Na przykład określone cechy nieruchomości, uwarunkowania regionalne lub inne czynniki ryzyka? Ponadto planujemy także nową dodatkową kredytowaną transakcję, idealnie także z ING. Będę wdzięczny/a za wszelkie doświadczenia w tej sprawie. Dziękuję z góry za pomoc!

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Drodzy członkowie forum finansowego,

stoi przed nami decyzja o zamianie zastawu z naszego obecnego mieszkania na większy Dom i mam kilka pytań dotyczących procedury w ING. Wartość naszego obecnego zabezpieczenia wzrosłaby o około 400 000 euro w wyniku tej wymiany, a nasza zdolność kredytowa jest oceniana jako bardzo dobra. Nasze miesięczne dochody domowe wynoszą 10 000 euro netto. Mam nadzieję, że pomożecie mi w rozwiązaniu następujących pytań:

Czas obsługi: Jak szybko zazwyczaj ING Bank sprawdza wniosek o zamianę zastawu (rozumiem, że odpowiedź jest indywidualnie różna, a strona internetowa podaje 10 dni roboczych)? Czy są doświadczenia odnośnie tego, jak długo trwa proces od złożenia wniosku (zmiana obiektu) do ostatecznej zgody? ...czyli na pewno najpierw trzeba będzie wyjaśnić szczegóły.

Uwzględniane czynniki: Jakie konkretne kryteria uwzględnia ING Bank przy ocenie zamiany zastawu? Oprócz zdolności kredytowej i aktualnej wartości zabezpieczenia interesuje mnie, czy brane są pod uwagę inne czynniki, takie jak dotychczasowa historia spłat - można to przynajmniej wyczytać z różnych forów.

Powody wyłączenia zamiany zastawu: Czy istnieją znane powody lub sytuacje, w których ING Bank mógłby nie zgodzić się na zamianę zastawu (poza niższą nową wartością zabezpieczenia, co jest oczywiste), szczególnie z mieszkania na Dom? Na przykład określone cechy nieruchomości, uwarunkowania regionalne czy inne czynniki ryzyka?

Inne nowe transakcje, takie jak dodatkowy kredyt, również zostałyby uwzględnione, idealnie również w ING.

Bardzo bym był wdzięczny, gdyby ktoś mógłby podzielić się doświadczeniem w tej kwestii. Z góry dziękuję za pomoc!

1) Jaki cel ma ta zamiana zastawu? Czy kończy się tu ustawa o oprocentowaniu?

2) Ile nowych środków pieniężnych jest potrzebnych?

Napisany przez skifahrer
Dziękuję za odpowiedź.

Co do pytania 1) nie, pozostało jeszcze prawie 12 lat, służy jedynie zwiększeniu przestrzeni mieszkalnej i utrzymaniu odpowiedniej stopy procentowej
Co do pytania 2) około €400k

Napisany przez NaTwoim13
Który obiekt chcesz rozszerzyć?

Nie rozumiem sensu wymiany zastawu.

Napisany przez skifahrer
Przepraszam, jeśli było to niejednoznaczne wyrażone. Obecnie mieszkam w mieszkaniu, które ma być sprzedane. Nowym obiektem byłby Dom, który trzeba byłoby kupić - prawdopodobnie konieczne będzie tymczasowe finansowanie. W związku z tym mamy stary i nowy wartość hipoteki, dodatkowa potrzeba finansowania to około 400 000 euro.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie, oprócz wymiany zastawu, potrzebna będzie również dodatkowa kwota 400 000 euro oraz tymczasowe finansowanie dla dochodu ze sprzedaży, które zostanie spłacone po otrzymaniu dochodu.

Napisany przez memet

Drodzy członkowie forum finansowego,

stoimy przed decyzją o zamianie zastawu naszego obecnego mieszkania na większy Dom i mamy kilka pytań dotyczących procedury w ING. Wartość obecnego zastawu wzrosłaby o około 400 000 euro w wyniku tej wymiany, a nasza zdolność kredytowa jest oceniana jako bardzo dobra. Nasze miesięczne dochody domowe wynoszą 10 000 euro netto. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc w następujących kwestiach:

Czas przetwarzania: Jak szybko zazwyczaj ING Bank rozpatruje wniosek o zamianę zastawu (wiem, że odpowiedź jest indywidualna i strona internetowa mówi o 10 dniach roboczych)? Czy są jakieś doświadczenia odnośnie tego, jak długo trwa proces od złożenia wniosku (zmiana obiektu) do ostatecznej zgody? ...a następnie pewnie trzeba będzie ustalić jeszcze szczegóły.

Kryteria brane pod uwagę: Jakie konkretne kryteria uwzględnia ING Bank przy ocenie zamiany zastawu? Oprócz zdolności kredytowej i aktualnej wartości zastawu interesuje mnie, czy brane są pod uwagę także inne czynniki, jak na przykład dotychczasowa historia spłat - przynajmniej tak wynika z różnych informacji zebranych na forach internetowych.

Przyczyny wykluczenia dla zamiany zastawu: Czy istnieją znane przyczyny lub sytuacje, w których ING Bank mogłaby nie zgodzić się na zamianę zastawu (oprócz sytuacji, gdy nowa wartość zastawu jest niższa, to jest oczywiste), zwłaszcza z mieszkania na Dom? Na przykład konkretne cechy nieruchomości, warunki regionalne czy inne czynniki ryzyka?

Dodatkowa nowa umowa kredytowa również zostanie zawarta, idealnie również w ING.

Będę wdzięczny za dzielenie się doświadczeniami na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc!
To będzie trudny orzech do zgryzienia z ING, ponieważ ta instytucja nie jest znana z dobrej obsługi klienta. Będziesz musiał zaoferować równoważne zabezpieczenie, mieć uzasadniony interes w przeprowadzce do nowego domu oraz ponieść wszystkie koszty administracyjne. Założę się, że ING na początku powie nie.

Napisany przez skifahrer
Interesujące, co oznacza na początek odmówienie, przestrzeń do negocjacji i argumentacji? Intencją jest jasne korzystanie z siebie i istnieją dodatkowe zabezpieczenia.

Napisany przez NaTwoim13
Zdecydowali się wówczas na fabrykę kredytów w ING. Tego, czego nie chcą, a dokładniej mówiąc, sztywne i zautomatyzowane kryteria wypłaty, nie chcą. Poczekaj teraz na swoje zapytanie.

Napisany przez skifahrer
test test test test test

Napisany przez NaTwoim13
Jakie były dalsze kroki w tej sprawie? Jak została uregulowana zamiana zastawu w kontekście braku znajomości ceny sprzedaży przed zakupem, ale konieczności udokumentowania ceny zakupu?

Napisany przez skifahrer
By zachęcić innych do odwagi, zgoda została udzielona na wymianę.

Napisany przez memet
skifahrer pisze:
Aby zachęcić innych, zgodzono się na wymianę zastawu.

Wow, gratulacje! Jesteś pierwszym, od kogo słyszę o tym w ING. Prawdopodobnie masz jeszcze inne imponujące zabezpieczenia?

Jakie są opłaty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata