Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zabezpieczenie emerytalne w Allianz po zmianie pracodawcy.

Napisany przez MrSpeedy
Kochani użytkownicy forum,
Nadzieję, że ktoś z doświadczeniem w zakresie emerytur firmowych będzie w stanie mi pomóc. Po 12 latach zmieniłem pracodawcę, a mój poprzedni pracodawca założył dla mnie emeryturę firmową w ramach kompensacji w Allianz. Teraz mój nowy pracodawca poinformował mnie, że nie współpracuje z Allianz i nie oferuje już tego ubezpieczenia w ramach kompensacji.
W związku z tym skontaktowałem się z Allianz, aby sprawdzić możliwość wypowiedzenia umowy lub przeniesienia ubezpieczenia oraz wypłatę zgromadzonych środków. Pracownik Allianz jednak poinformował mnie, że wypowiedzenie jest prawnie niemożliwe i rząd to zakazał. Powiedział, że mogę wypowiedzieć ubezpieczenie dopiero po osiągnięciu 62. roku życia. Czy to faktycznie jest poprawne?
Stoję teraz przed wyzwaniem, że mój nowy pracodawca nie wspiera istniejących emerytur firmowych, a Allianz nie pozwala na wypowiedzenie przedterminowe. Czy istnieją może alternatywne ścieżki lub rozwiązania, aby wcześniej uzyskać dostęp do zgromadzonych środków? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę lub relację z doświadczenia.
Z góry dziękuję!

Napisany przez Marc2512
Cześć. Zwolnij się z opłat i poczekaj do przejścia na emeryturę, załóż nowy program emerytalny u nowego pracodawcy. Wtedy otrzymasz pieniądze z dwóch źródeł. Alternatywnie, można kontynuować stary program emerytalny prywatnie - jeśli się chce i/lub można... zerwanie umowy, jeśli to możliwe, zawsze jest najdroższym rozwiązaniem.

Napisany przez MrSpeedy
Okej, dziękuję bardzo. Z tego co zrozumiałem, polisy kapitałowe Allianz zazwyczaj można anulować dopiero w momencie przejścia na emeryturę. Jako alternatywę, wolę skorzystać z programu oszczędzania na akcje funduszy inwestycyjnych oferowanego przez pracodawcę. Przynajmniej zawsze będę miał dostęp do pieniędzy. Czy istnieją jakieś warunki, które muszę spełnić, czy mogę otworzyć sobie konto maklerskie do dowolnego programu oszczędzania na akcje?

Napisany przez 2titan1981
VL jest również związane na 7 lat Fundusz musi być zdolny do planu oszczędnościowego VL

Napisany przez Marc2512
W przypadku AVWL pozostaje tylko BAV. To zależy od tego, które są udzielane.

Napisany przez bruno68
Jeśli ktoś korzysta z takich porad, nie powinien dziwić się ubóstwu w późniejszym wieku. Jeśli postępujesz tak, jak Ty, to możesz tylko ponieść porażkę. Piszesz tutaj:Po 12 latach zmieniłem pracodawcę, a mój poprzedni pracodawca zawarł dla mnie dodatkowe emerytury w Allianz poprzez przekształcenie wynagrodzenia.W związku z tym, że twoja renta ustawowa została pomniejszona o kwotę transformacji wynagrodzenia. I masz nadzieję, że później otrzymasz taką samą rentę ustawową jak bez dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego. Chociaż ciągle zaleca się obniżenie gwarancji kwotowej do 80% celem zwiększenia rentowności.To, że ostatecznie wypłacane jest tylko 80% wpłaconej kwoty, świadczy o głupocie systemu.To, że ubezpieczenie emerytalne jest bardziej opłacalne dla osób zarabiających powyżej wartości limitu zarobkowego, jest uwarunkowane systemowo. Limit ustalany w Wyszukiwarce Rentowej 2024 Limit zachodni w roku 2024 dla ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczenia od bezrobocia wynosi 7550 euro miesięcznie, co rocznie daje 90600 euro. W ubezpieczeniu rentowym górniczym wynosi on 111600 euro rocznie lub 9300 euro miesięcznie.Osoby zarabiające poniżej limitu zarobkowego będą bardziej stratne, zauważą to dopiero w momencie przejścia na emeryturę. Ponieważ najpierw muszą pokryć stratę z ubezpieczenia emerytalnego przy pomocy dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego.Ale aby to zrozumieć i wiedzieć, o ile została pomniejszona renta ustawowa przez dodatkowe ubezpieczenie emerytalne.Jeśli przyjmujemy dane, które dotyczą kwoty 200 euro miesięcznie przez 144 miesiące, to łącznie 28800 euro nie zostało uwzględnione w obliczeniach emerytury + 15% udział pracodawcy.Od 2022 roku pracodawcy muszą płacić obowiązkowy dodatkowy wkład pracodawcy do wszystkich przekształceń wynagrodzeń w ramach dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego (bAV). W praktyce przedsiębiorstwa i dostawcy usług emerytalnych stoją przed dużymi wyzwaniami. Przykłady obliczeń pokazują, na co zwrócić uwagę.Według drugiego etapu ustawy o wzmocnieniu systemu emerytalnego (BRSG) każdy pracodawca, który przeprowadza przekształcenie wynagrodzenia poprzez bezpośrednie ubezpieczenie, kasę emerytalną lub fundusz emerytalny i oszczędza na składkach emerytalnych, musi opłacić dodatkowy wkład pracodawcy w wysokości 15% przekształconego wynagrodzenia, ale nie więcej niż oszczędzone składki emerytalne. Regulacja, która początkowo dotyczyła tylko nowych umów zawartych po 1 stycznia 2019 roku, obowiązuje od 1 stycznia 2022 roku we wszystkich indywidualnych lub zbiorowych umowach dotyczących przekształcenia wynagrodzeń - niezależnie od daty ich zawarcia. Wyjątkiem jest sytuacja, w której zastosowano układ zbiorowy, który odbiega od przewidzianego prawnie dodatkowego wkładu. Od 2022 roku pracodawcy muszą płacić obowiązkowy dodatkowy wkład pracodawcy do wszystkich przekształceń wynagrodzeń w ramach dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego (bAV). W praktyce przedsiębiorstwa i dostawcy usług emerytalnych stoją przed dużymi wyzwaniami. Przykłady obliczeń pokazują, na co zwrócić uwagę.Według drugiego etapu ustawy o wzmocnieniu systemu emerytalnego (BRSG) każdy pracodawca, który przeprowadza przekształcenie wynagrodzenia poprzez bezpośrednie ubezpieczenie, kasę emerytalną lub fundusz emerytalny i oszczędza na składkach emerytalnych, musi opłacić dodatkowy wkład pracodawcy w wysokości 15% przekształconego wynagrodzenia, ale nie więcej niż oszczędzone składki emerytalne. Regulacja, która początkowo dotyczyła tylko nowych umów zawartych po 1 stycznia 2019, obowiązuje od 1 stycznia 2022 we wszystkich indywidualnych lub zbiorowych umowach dotyczących przekształcenia wynagrodzeń - niezależnie od daty ich zawarcia. Wyjątkiem jest sytuacja, w której zastosowano układ zbiorowy, który odbiega od przewidzianego ustawowo dodatkowego wkładu.1) W związku z tym należy najpierw sprawdzić, w jakim stopniu pozostał udział pracodawcy w ciągu pierwszych 10 lat!2) Czy wartość inwestycji odpowiada wpłaconej kwocie, czyli czy składki własne stanowią 100% plus udział pracodawcy?Aby prawidłowo obliczyć to, potrzebna jest pomoc specjalisty prawnego. Pracodawca ponosi pełną odpowiedzialność za wpłacone składki.Nebensache to zmniejszenie zasiłku chorobowego od 7. tygodnia do 78. tygodnia, zmniejszenie renty z powodu niezdolności do pracy od 79. tygodnia do momentu przejścia na rentę.Zmniejszenie świadczenia z ubezpieczenia dla bezrobotnych do kwoty 68% przekształcenia wynagrodzenia, aż do pomocy społecznej.Jako dodatkowa konsekwencja, rodzaj finansowania obiektu nie jest możliwy, ponieważ kapitał własny nie wystarcza z powodu obniżenia przez bAV!Odnośnie zwrotu dodatkowej emerytury:Bez dokładnej znajomości wartości bAV, marnujesz pieniądze!Ponieważ tutaj istnieje tylko wycofanie się do dnia podpisania przed podpisaniem! Zatem należałoby zwrócić wpłacone składki plus odsetki, ale ta kwota musiałaby zostać pomniejszona o składki na ubezpieczenie społeczne i podatek. Pracodawca powinien także dokonać swojego udziału, tj. 15% dla pierwszych 10 lat, w przeciwnym razie trzeba zwrócić się do sądu, ponieważ były pracodawca ponosi odpowiedzialność za pokrycie wszystkich kosztów.Termin ten to nie zwrot, ale wycofanie.bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata