Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy płatności z renty Riester są także wypłacane podczas pobytu za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. Jako jeden z pierwszych podpisałem umowę na rentę Riester. Wtedy warunki były jeszcze całkiem normalne. Obecnie moja córka mieszka w Kanadzie i bardzo chciałbym do niej dołączyć, gdy przejdę na emeryturę. Czy będę wtedy nadal otrzymywać swoją rentę Riester, czy muszę pozostać wyłącznie w Niemczech? Kto dokładnie wie, kiedy przysługuje mi renta Riester? Dziękuję, Pan Müller

Napisany przez ADMCI4
Wyczytałem w mediach, że teraz również można otrzymywać wypłatę z Riester, gdy przechodzi się na emeryturę za granicę. Nie mam pewności, czy istnieją jakieś ograniczenia. Pozdrawiam, Opal

Napisany przez Karl117
Dotychczas wypłata za granicę nie jest możliwa. Jednakże konieczne jest wprowadzenie poprawek, ponieważ ta regulacja jest sprzeczna z prawem UE. Obecnie nadal nie jest możliwe pobieranie emerytury za granicą. Jednakże legislator musi tutaj jeszcze raz działać. Na ten moment nie można jeszcze powiedzieć, jak będzie wyglądać szczegółowa regulacja.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata